Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

Huszonöt éves a Győri Balett

A megyei önkormányzat ünnepséget szervezett az alapításának negyed századát ünneplő Győri Balettnek.
Markó Iván
A Bartók Béla Megyei Művelődési Központban ezzel a rendezvénnyel kezdődött az az eseménysorozat, mely ma díszelőadással, holnap premierrel folytatódik a Győri Nemzeti Színházban. Jegyek már csak a vasárnapi előadásra kaphatók.

Aki művészeknek szervez protokolleseményt, annak a valószerűtlennel is számolnia kell. A Győri Balett születésnapi partijának az egyik ilyen kiszámíthatatlan tényezője Markó Iván megjelenése volt. A társulat alapító igazgatója kezdéskor még nem érkezett a színházba, széke feliratozva, mint egy felkiáltójel, üresen várta a főhelyen, az első sor közepén. Keserédesen kezdődött az ünnep.

Presser Gábor és Kiss János balettigazgató
A megyei önkormányzat elnöke, Szakács Imre köszöntötte a társulat alapító és jelenlegi táncosait, sorra vette azokat a művészi stációkat, melyek világhírűvé tették a Győri Balettet. Színpadra szólította a táncosokat, akik 1979-ben a városba költöztek, hogy hittel és akarattal váltsák valóra álmukat. Az alapítók közül Bombicz Barbara, Demcsák Ottó, Horváth Erika, Király Melinda, Kristó Annamária, Ócsag Anna, Szekeres Lajos, Szigeti Gábor, Tárnoki Tamás vették át személyesen is az elismerést kifejező emlékérmet és díszoklevelet.

„ A társulat rajongója vagyok"

Papírforma szerint Presser Gábornak semmi köze a Győri Baletthez, a valóság viszont számos láthatatlan szállal köti hozzájuk: „A társulatnak rajongója vagyok hosszú idők óta. Rendszeresen nézem az előadásaikat, Kiss Jánoshoz barátság fűz, tagjai vagyunk egy táncművészeti kuratóriumnak. A tánc nem idegen számomra. A próba című balettet, melynek zenéjét szereztem, sikerrel játszották több mint száz előadáson az Erkel Színházban. Egyszer szeretnék a Győri Balettel is dolgozni."

Majd Markó Ivánt szólította a műsorvezető Pozsgai János, aki az élet dramaturgiai csodájaként abban a pillanatban nyitotta ki a nézőtéri ajtót, hogy helyét keresse. Az elkéső balettigazgató végszóra és tapsra megérkezett, színpadra és mikrofonhoz lépett: „Nekünk, művészeknek nem az a dolgunk, hogy kapjunk, hanem hogy adjunk – mondta Markó Iván. – Fél órája érkeztem a városba társulatommal, a Magyar Fesztiválbalettel. Azért jöttem, hogy adjak abból, ami én vagyok, ami a fesztiválbalett és a Győri Balett. A világ megy tovább, a világ kihívásaira válaszolni kell."

Az alapító igazgatót követően Kiss János jelenlegi társulatvezető felidézte az 1979-es halottak napját, mikor számunkra feljött a nap és megszületett a Győri Balett a Nap szeretteivel: „Máig úgy érzem, hogy nem ébredtem fel ebből az álmomból, csak tovább álmodom az életet. Azt kívánom, hogy 25 év múlva se ébredjek fel és létezzen akkor is a Győri Balett."

Lebó Ferenc szobrász ajándékaként leleplezték azt a domborművet, mely a Győri Nemzeti Színházban kap végleges helyet, majd bemutatták azt az egyórás filmet, melyet Pozsgai János rendezett Stációk címmel.
Az est meglepetéseként Presser Gábor ült a zongorához, aki a Győri Balett rajongójaként és jó barátként csatlakozott az ünneplő táncosokhoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kidobós: Sok flúg disznót győz (Dodgeball)

Peter LaFleur egy ócska kis edzőterem tulajdonosa. Az odalátogató fura figurák a sportos életmódból… Tovább olvasom