Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Huszonöt éves színházi jubileum

Mézes Violettát szavazta meg a Győri Nemzeti Színház társulata a legjobb győri színésznőnek, míg Tóth-Tahi Máté a legjobb színész díjat kapta a tegnapi évadzáró ünnepségen. Másról szólva az igazgató sürgeti a színház felújítását, ám a polgármester nem sok jót ígér.

Európa színpadain

Jubileumi évadzáró ülését tartotta tegnap a Győri Nemzeti Színház és a Győri Balett társulata. A balett huszonöt éves évfordulóján Kiss János balett- igazgató kifejtette: sikeres volt az elmúlt év, a világhírű csapat Győrött – a színház falain kívül is – számos alkalommal szerepelt, s fellépett az ország, valamint Európa jó pár színpadán, például Helsinkiben és Brüsszelben. A huszonöt éves évforduló alkalmából díjat kaptak az alapító „évfolyam" képviselői: Bombicz Barbara, Demcsák Ottó, Szigeti Gabriella és maga Kiss János.

Az igazgató a gazdasági kérdésekről is szólt. Az előírásokra hivatkozva takarékossági intézkedéseket helyezett kilátásba, s beszámolt a balett bevételi megoszlásáról is. E szerint a befolyt pénzösszeg 47 százaléka a városi önkormányzati, 23 százaléka az állami központi költségvetésből származik. A további 30 százalékot a szponzori, a pályázati támogatások, valamint a jegyből és fellépti díjakból származó bevételek teszik ki.

Igazgatói irónia

Korcsmáros György, a színház igazgatója a város és a megye képviselőinek jelenlétében a tőle megszokott ironikus hangnemet ütötte meg, de a derűt keltő mondatoknak éle volt, amikor azokat a fenntartó város polgármesterének címezte. Finoman emlékeztetett arra, hogy a polgármesterek és a fürdők között rendszerint hűvös a viszony, ha vonhatunk párhuzamot Balogh József és az élményfürdő lapunk által tálalt konfliktusa és Ibsen Stockmannjának esete között. A darabban ugyanis szintén egy polgármesteren vett revánsot a fürdő, amikor Stockmann alatt megállt a színpad.

A Kisalföld is beszámolt az eseményről, amelynek során Korcsmáros György szerint mintegy hétmillió forintos kár keletkezett. Ennek okán az igazgató sürgetné a megnyugtató és átfogó felújítást, mivel – amint fogalmazott – „a világot jelentő, elkoptatott deszkák alatt" egy rejtett világot is találhatunk, amely hol itt, hol ott fog előbb-utóbb egyenként 10 milliós károkat szenvedni. Minderre Balogh József polgármester köszöntőjében reagált, s közölte, hogy a következő években a színház ügyét várhatóan kiemelt súllyal fogja kezelni az önkormányzat, ám egyelőre nem tud mit ígérni. „Segíts magadon és az Isten is megsegít" – szánta meg a színházigazgatót záróakkordként.

Szavazott a társulat

Természetesen a színháziak közül is sokan távoztak az ünnepségről rangos kitüntetéssel, Mézes Violetta a legjobb színésznő, Tóth-Tahi Máté a legjobb színész díjat nyerte el a társulat titkos szavazásán. Számos egyéb elismerés mellett kerek születésnapokat is ünnepeltek, Simon Géza és Ballai István a nyolcvanat, Bede Fazekas Csaba a hetvenet, Maszlai István, Rupnik Károly és Schwimmer János pedig az ötvenet töltötte be az idén. Ezúttal is négy örökös tagot választottak: így Zádorvölgyi László balettművész, Kecskés János zenész, Pákozdi Ibolya szabótárvezető és Rupnik Károly színművész neve került az eddigi harminc mellé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fék nélkül - Michel Vaillant

Ahhoz, hogy egy autóversenyző életben maradjon, nagyon jónak kell lennie. Ő a 24 órás Le Mans… Tovább olvasom