Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Ian Bostridge először Budapesten

Budapest - Különleges műsorral lép fel pénteken este a Művészetek Palotájában napjaink egyik legfurcsább operasztárja, Ian Bostridge brit tenor.
Ian Bostridge, a lírai hangú és példás énekkultúrájú énekes híres tenor-elődeinek állít emléket koncertműsorával. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Vivaldi- és Händel-műveket szólaltat meg az Európa Galante együttes kíséretével, Fabio Biondi vezényletével.

Bostridge énekesi tanulmányait autodidaktaként folytatta: Dietrich Fischer-Dieskau dalfelvételeit hallgatta és saját maga kísérletezett hangjának lehetőségeivel. Bemutatkozására 1993-ban a londoni Wigmore Hallban került sor, 1995-ben pedig már szólóestet is adott a híres londoni hangversenyteremben.

A brit énekes pályája mellett repertoárja is különleges. Központi helyet foglal el benne a barokk kor, s nemcsak Bach, Händel, Monteverdi és Purcell áll érdeklődése homlokterében, hanem a francia mesterek, Lully, Charpentier és Rameau is. De őt tartják az egyik legjelentősebb Schubert-előadónak is. A Winterreise (Téli utazás) dalciklust több verzióban is CD-re, illetve filmre vette. Az utóbbi DVD-n is megjelent kiadványhoz csatolt werkfilmből megismerhető milyen elmélyült és filozofikus előadó.

A Mozart-operák lírai tenor szerepei mellett énekli Benjamin Britten darabjait, 2011 tavaszán például ismét Aschenbach lesz, ezúttal a milánói Scalában, ahol A halál Velencében című, Thomas Mann-regény nyomán készült darabot mutatják be. De vállalta azt is, hogy a kortárs komponista Thomas Ades A vihar című operájában magas, karcsú alakjától teljesen eltérő figurát, a szörny Calibant keltse életre. Amikor a szerepre készült, azt nyilatkozta, hogy nem a szerep külsőségeit, hanem a szépre és jóra vágyakozót akarja megjeleníteni, híven Prospero, alias Shakespeare intelméhez.

Az énekessel fellépő Europa Galante 1989-ban alakult a csodagyerekként indult hegedűművész-karmester, Fabio Biondi vezetésével, és azóta Olaszország egyik legjelesebb régizenei együttese, nagy nemzetközi fesztiválok és koncerttermek szívesen látott vendége.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belterületi útfelújítás 100 millió forintból Csornán

Felújítják 100,6 millió forintból Csorna belterületének egyik gyűjtőútját, a Toldi utcát. Tovább olvasom