Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 27°C Még több cikk.

Ideális értékek, egyenlő esélyek

Akármennyire sűrűn mérjük is a vércukorértéket, ez csak néhány pillanat az életből, és mivel nagy ingadozások lehetnek.

Több ismeret – jobb beállítás

A cukorbetegség kezelésének alapja a helyes életmód (diéta, testmozgás), de a kitűzött értékek elérésében nagyon sokat segít a megfelelően megválasztott kezelési mód. Ne feledjük, a kettő mindig csak együtt lehet hatékony! Azt gondolhatnánk, hogy betegeink eléggé tájékozottak, mivel a diabétesz az egyik legtöbbet szereplő téma a médiában. Itt, a Gyógy-írben is rendszeresen igyekszünk segítséget nyújtani abban, hogy ismertessük az elérendő célokat és felhívjuk a figyelmet azokra a veszélyekre, melyek nagyban befolyásolják betegeink életkilátásait. Ezért megdöbbentő számomra, hogy a Szonda Ipsos egy idei felmérése szerint a megkérdezett cukorbetegek csupán 12%-a tudta pontosan megnevezni, mit is takar a HbA1C („hemoglobin-á-egy-cé") fogalma és 68%-uk nem is hallott erről az értékről! Az alapvető ismeretek hiánya sajnos a betegek állapotromlásához vezethet, ezért a felvilágosítás érdekében országos mozgalom indult. A jól képzett betegnek önmagának kell saját életét kezébe vennie, hiszen kellő odafigyeléssel „egészségesebben" élhet bárkinél.

Éljünk 7% alatt!

Akármennyire sűrűn mérjük is a vércukorértéket, ez csak néhány pillanat az életből, és mivel nagy ingadozások lehetnek, ebből nem tudhatjuk meg az átlagos vércukorértéket. Ezt azért fontos ismernünk, mert már az enyhén magasabb vércukorérték is hosszabb távon az érelmeszesedés felgyorsulását okozza. Egy egyszerű vérvételből, melyre nem kell éhgyomorral menni, megkaphatjuk az elmúlt 2–3 hónap átlagos vércukorszintjét, ez a HbA1C („hemoglobin-á-egy-cé"). A vörösvérsejtekben található „vérfesték" (hemoglobin) a vércukor függvényében „elcukrosodik" (glikálódik). Minél magasabb a vércukor, annál nagyobb arányban alakul ki „elcukrosodott" hemoglobin, ezt nevezzük HbA1C-nek. Mivel a vörösvérsejt és a benne levő hemoglobin életideje kb. 120 nap, ezért ez a vizsgálat az elmúlt 2–3 hónap átlagos vércukorértékét tükrözi. Hangsúlyoznám, hogy a HbA1C nem pontosan egyenlő a vércukorátlaggal, mert kicsit alámér, pl.: egy 8%-os érték tartósan kb. 10 mmol/l körüli vércukornak felel meg. A diétával vagy a diétával és tablettával kezelt betegeinknél (2-es típus) legalább évente kétszer, az inzulinosoknál 3–4 havonta végezzük el ezt a vizsgálatot. A cukoranyagcsere akkor van egyensúlyban, ha a HbA1C tartósan 7% alatti.

Célok a vércukor-értéken túl

Az érelmeszesedés megelőzése, a szövődmények elkerülése szempontjából ugyanolyan fontos a társbetegségek és kísérő állapotok megfelelő kezelése is, mint a vércukorcsökkentés. Legyen vérnyomásértékük, életkortól függetlenül, 130/80 Hgmm alatti! Ennek elérésében segíthet egy otthoni vérnyomásmérő. Ismerjék meg lipidértékeiket! Lipideknek összefoglalóan a koleszterint, a koleszterint szállító részecskéket és az egyéb zsírnemű anyagokat nevezzük. Az összkoleszterin-érték 4,5 mmol/l, a „támadó" koleszterin (LDL) 2,5 mmol/l , a „zsír" (triglicerid) 1,7 mmol/l alatt tartandó. Ha ez 3 hónap alatt diétával nem érhető el, mindenképpen hosszú távon gyógyszeres segítséget kell igénybe venni. A „védő" koleszterin (HDL) 1,2 mmol/l fölé emelésére a fizikai aktivitás fokozása a legjobb módszer. A túlsúly csökkentése szokott a legnagyobb problémát okozni, de higgyék el, 5–10%-os testsúlycsökkentés nagyobb áldozatok nélkül megvalósítható. Az lenne a jó, ha már néhány kiló testsúlyfeleslegre is odafigyelnénk! Legyen jó barát a mérleg! Sokkal könnyebb ugyanis a testsúlynövekedést megállítani, mint egy súlyosan elhízott egyént lefogyasztani.
Dr. Strényer Ferenc  belgyógyász, kardiológus főorvos
Nem mást, csak önmagát csapja be az, aki nem tartja be a diétát.

Vércukor-célértékek

Az éhomi és étkezés előtti vércukorértékben 6,5 alatti az ideális, és maximum 7,5 az a legmagasabb érték, mely még átmenetileg elfogadható. Az étkezés emeli a vércukrot, ezért kezelési módtól függetlenül néha kell nézni az étkezés után 1,5–2 órás vércukorértéket is. Ezt 9 alatt kell tartani, az ideális érték 7,5 alatt van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küszöbön a megszorító csomag

Szeptemberben és októberben lép hatályba az adó- és illetékmódosítások jelentős része. Szeptembertől… Tovább olvasom