Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Idén 221 -gyel kevesebb halott az utakon

Idén, az év első kilenc hónapjában 8 százalékkal kevesebb közúti közlekedési baleset történt, mint a tavalyi év azonos időszakában. A halálos balesetek ennél is nagyobb mértékben, 24 százalékkal csökkentek, a súlyos sérüléses balesetek száma pedig 12 százalékkal esett vissza - tájékoztatott a KSH közleményben.
A balesetek 92 százaléka járművezetők hibájából történt, leggyakoribb ok a sebesség nem megfelelő megválasztása volt, jelentősen csökkent viszont az ittasan okozott balesetek száma.

Idén szeptemberig közúti balesetben 708-an haltak meg, ez 221-gyel kevesebb, mint egy évvel korábban. Az ittasan okozott balesetek száma is erőteljesen, 22 százalékkal csökkent - olvasható a jelentésben.

Az elmúlt háromnegyed évben több mint 14 ezer személysérüléses közúti közlekedési baleset történt, 70 százaléka lakott területen belül. A balesetek 4 százaléka halállal végződött. A halottak 47 százaléka vétlen áldozat volt, a meghalt személygépkocsi-vezetők 55 százaléka, az elöl ülő utasok több mint 60 százaléka nem használta a biztonsági övet.

2008. I-III. negyedévében kizárólag a vasúti jármű és közúti jármű ütközése balesettípus mutatott növekedést, ennek mértéke (28 százalék) viszont jelentős.

A balesetek 62 százalékát okozták személygépkocsik, 10 százalékát kerékpárosok, 9 százalékát teherszállító járművek és 7 százalékát gyalogosok. A balesetek 92 százaléka járművezetők hibájából történt, leggyakoribb ok a sebesség nem megfelelő megválasztása volt.

A személygépkocsi-vezetők által ittasan okozott balesetek száma 29 százalékkal csökkent. Ehhez - a közlekedésbiztonsági szakemberek véleménye szerint - az ez év január 20-ától érvényben lévő új igazságügyi miniszteri rendelet ("zéró tolerancia") is hozzájárult.

A 2007. év első három negyedévének adataihoz képest a balesetek száma mindenütt csökkenést mutat, legnagyobb mértékben Dél-Dunántúlon és Dél-Alföldön, mindkét régióban 11 százalékkal. Az adott területen bejegyzett tízezer gépjárműre jutó balesetek száma Dél-Alföldön volt a legalacsonyabb: 35, szemben a 39-es országos átlaggal. Az ittasan okozott balesetek száma is ebben a régióban csökkent a legnagyobb mértékben, 34 százalékkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megrongálták a polgármester házát

Csütörtökre virradó éjjel megrongálták Nagykanizsa polgármesterének családi házát. Az épület… Tovább olvasom