Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Idén indult a legtöbb önkormányzati csődeljárás

Budapest - A helyi önkormányzatok 1996 óta, amióta a törvény erre lehetőséget ad, összesen negyvenegy esetben folytattak le csődeljárást, azaz adósságrendezési eljárást; 2010-ben eddig kilenc ügy kezdődött el - éves szinten az eddigi legtöbb - írta a Napi Gazdasági a Belügyminisztériumtól kapott adatok alapján.
A jogszabály, illetve az eljárás célja a helyhatóságok fizetőképességének, pénzügyi egyensúlyának mielőbbi helyreállítása. Egy önkormányzat (Bakonszeg) esetében már három, két önkormányzatnál (Bátorliget, Nágocs) pedig két alkalommal indult ilyen eljárás az elmúlt években. Az idén indult eljárásokból nyolc folyamatban van: Nick, Tiszaderzs, Neszmély, Sáta, Nemesvid, Jásztelek, Magyardombegyház és Somoskőújfalu esetében, míg Szigetvár adósságrendezése november elején befejeződött, a település megállapodott hitelezőivel.

A lap szerint a tizennégy év alatt elindult negyvenegy adósságrendezési eljárás továbbra is kis számot jelent ahhoz képest, hogy a törvény megalkotásakor tömeges csődöket vártak a szakemberek. A tapasztalatok szerint azonban az önkormányzatok nem élnek a pontosan szabályozott adósságrendezés lehetőségével, inkább más megoldást keresnek. Jellemzően olyan kis falvak és községek indítanak ilyen eljárást, amelyeknek kevesebb bevételi forrásuk és pénzügyi lehetőségük van költségvetésük egyensúlyban tartására, mint a nagyobb településeknek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbe kerülne jövőre a szabad orvosválasztás

Ellentétben az elmúlt évek fideszes retorikájával, az egészségügyi kormányzat nem veti el a betegek önrészfizetésének lehetőségét az ágazatban. Tovább olvasom