Délmagyar logó

2017. 11. 24. péntek - Emma 4°C | 11°C Még több cikk.

Idén is folytatódik a panelprogram

Utólagos ellenőrzésre számíthatnak a pályázók.
A panelházban lakók legnagyobb örömére 2007-ben is megmarad a „panelprogram" néven ismertté vált házgyári lakásfelújító állami támogatás, az új pályázatot várhatóan ez év szeptemberében írják ki. Prohászka Rajmund, az Ablakcentrum Kft. kisalföldi Presztízs-díjas „Év üzletembere", a Magyar Ablak és Ajtó Szövetség elnöke a háttérben zajló folyamatokat is megvilágította a Kisalföld olvasóinak.

– A „panelprogram" az utóbbi évek egyik legnépszerűbb támogatási programja volt. A felújítással javult a lakók komfortja, nőtt a lakások belső hőmérséklete és az ingatlanok értéke. A legfontosabb eredményt, a tényleges energiamegtakarítást azonban mindeddig sokan megkérdőjelezték.

Az ajtó- és ablakszövetség több mint 2500 lakás tényleges energiafelhasználását értékelte ki a Győrhővel, a távhőszolgáltatóval együttműködve és a tapasztaltak alapján javaslatot dolgoztunk ki a panelfelújítások módosításának lehetőségéről, amelyet megküldtünk az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Lakásügyi Titkárságának. Azt szeretnénk elérni, hogy az állam teljes rendszerű felújításokat támogasson, a programok a komplex energetikai gondolkozáson alapuljanak. Lobbizunk azért, hogy folytatódjon a panelprogram, és visszaálljon a lakásonkénti 50 ezer forintos fűtéskorszerűsítési támogatás – mondta el Prohászka Rajmund, aki szerint az ősszel információik szerint kiírásra kerülő pályázat feltételein könnyíteni fognak a kiírók.

– A korábbi gyakorlattal szemben a pályázat várhatóan „egykörös" lesz, így a társasházak akkor is pályázhatnak, ha a helyi önkormányzatnak nem lesz pénze a rá eső támogatási összeg finanszírozására.
Az állam a támogatást a tervek szerint részletekben, a jelenlegi elképzelés szerint 5 év alatt folyósítja – a pontos kidolgozás azonban még folyamatban van. A pályázati kiíró szándéka mindenképpen tetten érhető már a jelenlegi tervezetben is: a lakások felújítását a tartósabb, jobb anyagok felhasználása, a magasabb minőség felé kívánják terelni. A közbeszerzési törvény folyamatban lévő módosítása is ezzel összhangban történik.

 A jövőben várhatóan lehetőség lesz arra, hogy a pályázatok elbírálásakor figyelembe vegyék, hogy a beépítésre szánt anyagok milyen minősítéssel rendelkeznek. Így a díjakat nyert minőségi magyar termékek – joggal – elsőbbséget élvezhetnek a jövőben.
– A változásokat röviden úgy lehet összefoglalni, hogy nem vagyunk olyan gazdagok, hogy a legolcsóbb termékeket és szolgáltatásokat választhassuk egy felújítás során – fogalmazott Prohászka Rajmund, aki szerint a minőség és az ár a valóságban is összefügg. Ezzel összhangban a felújítást végző cégek is számíthatnak arra, hogy a beépített anyagok minőségét a pályázat kiírója utóellenőrzés keretében fokozottan ellenőrizni fogja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy magyart is őrizetbe vettek Rómában

Tovább olvasom