Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Idén is lesz Múzeumok Éjszakája

Tavaly még csak a bányászati múzeum, idén már a Soproni Múzeum és a fertőszéplaki lámpamúzeum is megszervezi a Múzeumok Éjszakáját. Szent Iván éjjelén, szombaton a tárlatok hajnalig látogathatók és színes kulturális programok várják az érdeklődőket.
A városban elsőként tavaly rendezte meg a Központi Bányászati Múzeum a Múzeumok Éjszakáját. Egy éve Szent Iván éjjelén élettel telt meg a Templom utcai épület és kertje: az érdeklődők dzsesszkoncertet hallgathattak a történelmi várfal tövében, közben játékfilmeket és a bányászat történetét bemutató alkotásokat vetítettek és folyamatos tárlatvezetés várta a múzeum látogatóit. Idén már a Soproni Múzeum és a fertőszéplaki lámpamúzeum is csatlakozott a rendezvényhez, melyek mindegyik múzeumban ingyenesen látogathatók.
A Központi Bányászati Múzeumban este hét órától kezdődik a tavalyi év sikere, a Titkaink című pletykálkodós, a kiállítás történetét is elmesélő tárlatvezetés. Este kilenctől Ilyen volt a bányász élete címmel filmvetítés kezdődik, és ezúttal a múzeum nyugdíjas kollégái is beszélnek a bányászéletről. Tizenegy órától a Brass Union Band koncertje kezdődik a bástyakertben. A rendezvény ideje alatt a múzeumosok kocsmája és fáklyás kerti mulatság is várja a vendégeket.
A Soproni Múzeum a Storno-házban szervezi meg szombati programjait, valamint megnyitják a várfalakat is. Este nyolc órától a várkertben szendvicsekkel és a Farkas–Hanyvári pincészet boraival vendégelik meg a látogatókat. Közben a Storno-házban folyamatos tárlatvezetés zajlik, teljesen kötetlen formában. Minden szobában egy-egy muzeológus várja az érdeklődőket. A megszokottnál sokkal bővebben mesélnek a város történetéről, a Storno család életéről, munkásságukról, műgyűjteményükről. Este tíz órától Hamvas Béla A bor filozófiája című művéből ad elő részleteket Józsa Éva előadóművész, majd Farkas Lajos okleveles borász, hegybíró mutatja be a Farkas–Hanyvári pincészet díjnyertes borait. Tizenegy órától a fertődi zeneiskola kamarazenekara játszik. A program éjjel kettőig tart.
Ez az éjszaka más, mint a többi! jelszóval a fertőszéplaki Vasúti Lámpamúzeum is kapcsolódik a programhoz. Szombaton este hat órától éjfélig óránként tárlatvezetést tartanak, melynek során Gyertyafényben a lámpákról címmel beszélgetésre is invitálják a látogatókat. A kiállítás megtekintése itt is ingyenes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Carr Amerikáért szurkol a vb-n

Marcus Carr, a soproni sÖrdögök férfi kosárlabdacsapatának irányítója a futballt is szereti. Nézi a… Tovább olvasom