Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Idén kétszer több fertőzött email érkezett

A MessageLabs vírusfigyelő cég szerint idén már minden kétszázadik email tartalmazott valamilyen vírust. Ez az arány kétszerese a tavalyinak.
Idén 9,3 millió vírust figyeltek meg kétmilliárd levélben, vagyis 215 levélből egy volt vírusos. Tavaly 718 millió levelet vizsgáltak, melyből 1,8 millió volt vírusos. Vagyis míg tavaly csak egy vírus volt 398 emailben, idén kétszer annyi.
A december közepéig tartó felmérés szerint a legaktívabb a Klez.H vírus volt 4,9 millió példánnyal. Az ezüstérmes a Yaha.E, ezt a vírust 1,1 millió levél tartalmazta. Ezután jön a Bugbear.A (842 333 példány), a Klez.E (380 937) és a SirCam.A (309 832). Ezek a számadatok a MessageLabs ügyfeleinek ellenőrzött leveleire vonatkoznak; a vírusok valós példányszámai sokkal nagyobbak!
Annak ellenére, hogy a Klez volt a legelterjedtebb vírus, a Bugbear terjedése volt a legdrámaibb. Októberben, pályafutása csúcsán, minden 87 levélből egyet megfertőzött egy különleges kettős támadási módszerrel. A Sophos víruskereső jelentéseinek 30 százaléka szólt a Bugbear-ről, jóval megelőzve a Klez vírust, amit akkor már csak a jelentések 8 százaléka tartalmazott.
A Klez a csúcspontján is csak minden 169-edik levelet fertőzte meg, a Yaha pedig soha nem emelkedett az 1:268 arány fölé. A MessageLabs által megfigyelt két legaktívabb vírus közül egyik a Goner, ami tavaly decemberben minden harmincadik levelet megfertőzte, és a rekorder LoveBug, amely 2000 májusában minden 28-adik emailben benne volt.
Alex Shipp, a MessageLabs vezető specialistája szerint a leggyakoribb vírusok azért olyan „sikeresek”, mert nehéz őket lokalizálni. „Ez azért van, mert ezek a vírusok más emailcímet tartalmaznak, mint ahonnan valójában érkeznek, így nehéz nyomon követni az eredetüket. Ez azt is jelenti, hogy a felhasználók azáltal terjesztik a vírust, hogy megnyitnak egy fertőzött levelet, melyről azt hiszik, egy ismerősük küldte.”
Shipp szerint a vírusos levelek elterjedésében az otthoni felhasználók közreműködtek leginkább, mert ők fordítják a legkisebb figyelmet a védelemre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a háztartások megtakarítása novemberben

A háztartások operacionális nettó finanszírozási képessége, az inflációszűrt megtakarítása… Tovább olvasom