Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Idén kevésbé vonzók a falvak

A vidéki turizmus esetében is lehet beszélni marketingről, gazdasági stratégiáról, de a falusi fogadóhelyek sikere igazából a vendéglátás ízétől-örömétől, a házigazdák személyiségétől, rátermettségétől függ. Ötleteik, szívélyességük segítheti át őket a mostani szegény szezonon.
Nagy Tamásné hétvégére a Jászságból vár látogatókat három napraforgósra minősített tornácos házába.
A nagymamánál töltött vakációk emléke sok mostani felnőtt emlékezetében élénken él. Jó érzéssel nyugtázhatják: a külföldre utazások divatja után újra reneszánszát éli a falusi turizmus. Presztízse az elmúlt években jelentősen nőtt és ez vidékünkön a látogatottság alapján is mérhető volt. Az idei azonban szűk esztendőnek számít a környékbeli napraforgós porták szempontjából. A Mosoni-Duna ártereinek elárasztása miatt a vízi turisták más úti célt választottak, sokakat a szúnyogok riasztottak el vagy az a tény, hogy a falusi vendégfogadó helyek többségében az üdülési csekket nem tudják elfogadni. A Mecséren szálláshelyet kiadó Feketéné Tolnai Katalinnak is ez a tapasztalata.

Börcsi trükkök varázsa

A börcsi Bóbita Erdei Iskolában ugyan egész nyáron telt ház van, azaz folyamatosan váltják egymást a csoportok, de létszámaik elmaradnak a korábbi évekétől. A működtető egyesület elnöke, Varga Eszter úgy véli, nem elég fekhelyet biztosítani, programokat kell kínálni. Börcsön a tanösvény a legkedveltebb. Nagyítóval indulnak a turisták a terepre, ahol a feladatok szerint növénymeghatározással, állatmegfigyeléssel, madárhang-azonosítással foglalkoznak.

A biciklikölcsönzés kevésbé népszerű, a tapasztalatok szerint a városiak erőnléte nem túl jó. Vonzerőt jelent viszont Gyurós Béla műhelye. A tősgyökeres férfi eredeti szakmája kovács és szívesen megmutatja tűzifogóit, patkolószerszámait az idegeneknek. Izzítja a vasat, üti és hajlítja, majd a nyaralók is utánozhatják. A lokálpatrióta ezt azért engedi, hogy a vendégek szép emlékeik révén terjesszék faluja jó hírét.

Kemencétől kiskecskéig

A vidéki élet örömeibe lehet belekóstolni Nagy Tamásné dunaszentpáli házában is. A meseszép, tornácos, örökölt épületet az asszony felújította, a népi hagyományoknak megfelelően rendezte be és négy éve várja a vendégeket. Még nem igazán lendült fel forgalma. Tavaly csak július végén, augusztus elején és szilveszterkor tudta kiadni szobáit. Idén a múlt évinél is kevesebb látogatóra számít, úgy véli, a reklámra kell több gondot fordítania, mert eddig nem fedezte kiadásait a bevétel. Szeretné, ha a környékbeliek is megismernék kemencéjét, portáját, ahol pingpongasztal, nagy füves rész, gyümölcsös is van. Ötven méterre a Duna, a szomszédban pedig kecskét lehet simogatni.

A sonkás tojás ereje

Pércsiék Dunaszegen családi házukat bővítették vendégszobával. Tíz éve kezdték a vendégfogadást. A haszon minden fillérjét visszaforgatják portájuk csinosítására. „Aki egyszer hozzánk betért, biztos visszavágyik" – állítják a nyugdíjasok és hozzáteszik: vendégeik kilencven százaléka visszatérő, barátként üdvözlik őket, akár Németországból, akár Bajáról jönnek.

Éjjel is beállíthatnak, ha a közelben lerobbannak kocsijukkal. Ugyan nem sokat keresnek a szállásadáson, de nagyon élvezik. Kitágul számukra a világ a beszélgetések során. Például a nazarénus vallást is egy vendégük meséjéből ismerték meg. A kellemes kikapcsolódás érdekében a hozzájuk betérőket bográcsban főzött marhapörkölttel, saját borukkal kényeztetik. A legnagyobb vonzereje a reggelire készített sonkás tojásuknak van.

A tápiak pedig a XVIII. századi zsellértelepítés emlékét őrző tájházaikkal akarják a turistákat a Pannonhalmi-dombság halomvidékére csábítani. A felújított épületek a bebútorozás után jövőre már szállást nyújthatnak a vendégeknek, de reklámozásukat már most elkezdték.
A becslések szerint húszezer falusi vendégfogadó működik hazánkban, de ez nem pontos adat, mert nem mindenki tesz eleget a bejelentési kötelezettségnek. A szállodák csillagjai mintájára komfortfokozatot jelző napraforgókkal minősített portáknak számolniuk kell a tisztességtelen konkurenciával is. A kilencvenes évek elejétől önerőből szerveződtek, megyénkben számuk eléri a kétszázat. Szállásaik egyre kényelmesebbek, egyre jobban felszereltek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jutalmak összehasonlítása megyei és országos szinten

Tovább olvasom