Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -3°C | 3°C Még több cikk.

Idén kevesebb kordonra volt szükség

Rendben lezajlottak az október 23-i nemzeti ünnep hivatalos központi megemlékezései tájékoztatta az operatív törzs vezetője péntek délután.

Muhoray Árpád, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság veszélyhelyzet-kezelési főigazgató-helyettese elmondta: idén kevesebb kordonra és biztonsági intézkedésre volt szükség. A programok minden helyszínen rendben a biztonsági terveknek megfelelően zajlottak - közölte.

Az operatív törzs tagja a Országos Rendőr-főkapitányság, a Budapesti Rendőr-főkapitányság, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, a Nemzetbiztonsági Hivatal, a Köztársasági Őrezred, az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a fővárosi védelmi bizottság képviselője, a Miniszterelnöki Hivatal, a rendezvényszervezéssel megbízott cég kapcsolattartója, valamint a Budapesti Közlekedési Vállalat képviselője.

Korábban írtuk:

Közjogi méltóságok, 56-os szervezetek és Nagy Imre unokái katonai tiszteletadás mellett elhelyezték az emlékezés virágait az 1956-os emlékműnél péntek délelőtt Budapesten, az Ötvenhatosok terén.

A rendezvényen részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A teret a rendőrség kordonnal teljesen lezárta, oda csak a meghívottak és az akkreditált újságírók léphettek be.

Az ünnepséget mintegy ötven érdeklődő követte végig a Dózsa György út és a Városligeti fasor találkozásánál. A csendes tömegben egyetlen nagy transzparens volt látható, amelyre azt írták: "1. Bűnbánat, 2. Jóvátétel, 3. Megbocsátás".

-----

Nagy Imre szobránál tisztelegtek a közjogi méltóságok, kormánytagok és közéleti személyiségek, valamint a mártír miniszterelnök családjának tagjai a Kossuth téri zászlófelvonás után az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. évfordulóján, péntek délelőtt Budapesten.

A megemlékezők a tisztelet jelképeként egy-egy szál virágot helyeztek el Nagy Imre szobránál. A Kossuth teret és a Vértanúk terét a rendőrség kötélkordonokkal már a zászlófelvonás előtt lezárta. A kordonon kívül, a Nádor utca és a Garibaldi utca kereszteződésénél miközben a Nagy Imre szobornál zajlott a megemlékezés, mintegy harminc ember "hazaáruló" "libatolvajok" , illetve "vesszen a kormány" mondatokat skandálta, majd a kötélkordonok mögött sorfalt álló rendőröket szidalmazta.

-----

Katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira vonták fel a Magyar Köztársaság lobogóját az Országház előtti Kossuth Lajos téren pénteken, az 1956-os forradalom és szabadságharc 53., illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulóján.

Az ünnepélyes zászlófelvonás előtt Sólyom László államfő ellépdelt a díszszázad előtt.

Az ünnepségen az államfő mellett részt vett Bajnai Gordon miniszterelnök, Katona Béla, az Országgyűlés elnöke, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

A meghívottak között sok politikus, közéleti személyiség volt látható, és jelen voltak a diplomáciai testület képviselői is.

A Kossuth Lajos teret és a Vértanúk terét a rendőrség kötélkordonokkal teljesen lezárta. A területre csak a meghívott vendégek és az akkreditált újságírók mehettek be. Az érdeklődőket a Garbaldi utca és a Nádor utca kereszteződéséhez irányították, illetve az Alkotmány utcába juthattak be beléptetőkapun át.

A zászlófelvonás után néhányan bekiabáltak, a kormányt és a szocialistákat szidalmazva.

-----

A parlamenti pártok külön-külön ünneplik az 1956-os forradalom és szabadságharc 53. és a harmadik Magyar Köztársaság kikiáltásának 20. évfordulóját. A pártoktól érkezett jelzések szerint a központi ünnepségen az MSZP politikusain kívül a KDNP képviselteti magát, politikusaik ott lesznek a zászlófelvonáson és a koszorúzáson is.

A zászlófelvonást követően a Vértanúk terén csendes megemlékezés lesz Nagy Imre szobránál, ahol Sólyom László köztársasági elnök, Bajnai Gordon miniszterelnök, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság és Baka András, a Legfelsőbb Bíróság elnöke rója le tiszteletét. A közjogi méltóságok koszorúkat helyeznek el az Ötvenhatosok terén is.

Sólyom László a Sándor-palotában Nagy Imre Érdemérmeket ad át, az ünnepségen a miniszterelnök is ott lesz. Bajnai Gordon este köszöntőt mond a Húsz éves a Köztársaság Díj ünnepségén a Parlamentben.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke kora reggel az Új Köztemetőben koszorút helyez el az 1956-os forradalom és szabadságharc alkalmából a 301-es parcellánál.

A Fidesz délelőtt koszorúz az Új köztemetőben, majd az 1948-ban lerombolt, most újjáépített nagytétényi Országzászlót Orbán Viktor, a párt elnöke jelenlétében avatják fel. Az ünnepségen Orbán Viktor és Szabolcs Attila polgármester mond beszédet, majd az Országzászlót megáldják a történelmi egyházak papjai.

Az SZDSZ kora délután szintén a 301-es parcellájánál tart megemlékezést, amelyen beszédet mond Retkes Attila pártelnök. A Magyar Demokrata Fórum ugyancsak a 301-es parcellánál tiszteleg a forradalom és szabadságharc áldozatainak emléke előtt délelőtt.

A KDNP elnöke, Semjén Zsolt a Borsod megyei Füzéren mond ünnepi beszédet kora este.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. barkzso 2009. október 24. 10:54
  „aranka alvtársnőnek igen szelektív mindent összemosó (álltalánosító) picinyke kis agya van...”
 • 56. barkzso 2009. október 24. 10:52
  „"Idén kevesebb kordonra volt szükség" - gordonra meg egyáltalán nincs!”
 • 55. Kami45 2009. október 23. 23:14
  „44. hozzászólás aranka2 2009.10.23. 15:04
  "hanem védem a nemzetét, amit a szélsőjobb annyiszor bemocskolt."
  Szelektív az emlékezeted!!!!
  Lehet, hogy igaz, de a bal sokkal jobban bemocskolta!!!!”
 • 54. aranka2 2009. október 23. 18:14
  „nemecsekerno_007, Achilleus, ez a leg-leg-legfontosabb kérdés egész köztársaságunk történetében. A rendszerváltás nem zárta le a Kádár-kort, mert az egykori államvédelem "fontos szakemberekből állt, akiknek szakmai tudására a nemzetvédelemnek is szüksége van." Gyurcsánytól Medgyessyig és Martonyiig megmaradt és országol mindenki.”
 • 53. KovácsPistike 2009. október 23. 18:04
  „40. hozzászólás Léni 2009.10.23. 14:27
  A Kossuth-tériekre gondoltál? Miért is repülnének éppen ők a zsákmányra?

  "Most már tudjuk, hogy nehéz lesz még egy bukott rendszer haszonélvezőitől megszabadulni, akik már nem az eszmét, hanem a zsákmányt védik."”
 • 52. nemecsekerno_007 2009. október 23. 17:16
  „51. achilleus

  Hát igen, egy követ fújnak ezek.

  Persze feltenném neked a kérdést: Ha valamelyik ismerôsödnek kéne a bíróságon bizonyítanai a renszerben betöltöt szerepét akkor is ilyen határozottan kiállnál az igazságszolgáltatás mellett? Mert ki kéne. Akkor lenne hiteles. Ezek a majmok meg pont ezért nem azok. Pofázni tudnak, de ha csinálni kéne valamit akkor már megállnak. Nyílván azért mert vastag dossziéik vannak egymásról :)

  Nagyon nehéz lesz a változás. Ilyen emberekre lenne szükség mint Ungváry, meg a közvéleménynek ki kellene mellettük állni teljes mellszélességgel, még akkor is amikor a "saját kutyánk kölkét" invitálják a vádlottak padjára. :)”
 • 51. achilleus 2009. október 23. 16:07
  „50. hozzászólás nemecsekerno_007 2009.10.23. 15:52
  Gondolom feltűnt, hogy az egyik - a cikkből elérhető - link első bekezdése, egy ismerős nagyon ismerős nevet is tartalmaz: http://www.es.hu/index.php?view=doc;16595”
 • 50. nemecsekerno_007 2009. október 23. 15:52
  „Bocs, lemaradt a link:
  http://hvg.hu/velemeny/20091020_ungvary_kiss_ugynok_parttitkar.aspx

  42. flexsnake

  Néztem az ünnepi m?sorokat, meg dokumentum filmeket és egy dolgot hiányoltam a 18-20 évesen elítélt emberek beszámolóiból. Azoknak az embereknek az életútját, akik ôket elítélték. Bírók, ügyészek, rendôrök.

  Szánalmas volt ez így. Persze arra jó, hogy sajnálkozzunk, hogy jajj hát milyen igazságtalanságok történtek, meg etc... Ez nyílván így van, de úgy gondolom, hogy sokan közülük szívesen elmondták volna mi lett ezekkel az emberekkel, illetve milyen pályát jártak be.”
 • 49. nemecsekerno_007 2009. október 23. 15:47
  „42. flexsnake 2009.10.23.

  "Már az ünnepség is álszent dolog. 56ban a csürhe játszotta az eszét."

  Sablonokban gondolkozol, hiába vagy értelmes egyébként. Ugyanúgy sablonokban mint a nácik vagy a bolsevikok.
  Persze hol is szocializálódtál volna máshol mint Mo.-on. Nehéz lesz itt bármin is változtatni.
  :(

  Itt egy érdekes cikk, ami rávilágít a jellegzetes magyar viszonyokra. Itt az Ungváry képviseli a nyugati típusú demokratikus elveket, a Kiss meg a mostani összekotyvasztott magyart "kolbász" szemléletet. Ugyanez a környezet rajzolódik ki a legtöbb kommentelô oldalon is.”
 • 48. aranka2 2009. október 23. 15:19
  „Te is tudod - pocsék ünnep, mint minden nemzeti ünnepünk az utóbbi évtizedekben. Számomra a ´73-as, ´74-es március 15. volt valóban felemelő ünnep, azóta legfeljebb ´89-ben, meg utána talán néhány évig. Azóta a sivárság, aminek nem egy, hanem valamennyi politikai erő az okozója - meg nyilván egy sor posztmodern kommercializálódás, de komolyabb szociológiai vizsgálatok nélkül csak "tudja a fene" Irígylem azokat a nemezteket, ahol legalább ilyenkor nincs az a szörnyű részérdek-érvényesítés, mint nálunk.”
 • 47. igazságkereső 2009. október 23. 15:19
  „Miután az MSZP-SZDSZ konglomerátumot sikerült meggyőzni,pontosabban felvilágosítani arról,hogy ne támadjon saját nemzetére,így természetes,hogy egy-két lényegtelen eseménytől eltekintve,békésen zajlott az ünnepi megemlékezés!Most olvastam a Magyar Nemzet Online oldalán ,hogy Lendvai Ildikó tegnap egy bődületes nyilatkozatot tett.Akit érdekel,az még most elolvashatja a hivatkozott internetes oldalon!”
 • 46. achilleus 2009. október 23. 15:13
  „44. hozzászólás aranka2 2009.10.23. 15:04
  Milyen "ünnep" az aranka2, amelynek a közelébe összesen 17-18 (azaz tizenhét-tizennyolc) olyan ember megy, akinek nem hivatalos kötelessége a részvétel? Semmilyen. Ráadásul neked ezzel a 17-18-al van bajod. "életének legcsodálatosabb ünnepe" Persze, persze .... majd délután, vagy este, esetleg otthon (mint 56-tól 89-ig).”
 • 45. dean23 2009. október 23. 15:05
  „Sztem meg az összes párt húzhatna <moderálva>! MSZP-től a Jobbikig! :P”
 • 44. aranka2 2009. október 23. 15:04
  „Csecs, te csecsnek születtél? Ennyit az álnevekről, itt mindenki csupán egy nick. 56-os veterán is lehet barom, ha élete legcsodálatosabb eseményének ünnepét üvölti szét. Lehet szidni a kormányt, én sem tartom őket sokra, de erre a nemzeti ünnep nem alkalom. Majd ha ezt megértitek, beszélhetünk magyar nemzetről, addig csak ócska részekről, latin szóval pártokról.
  Pecs (ha te játszol a nevemmel, én is megtehetem a tieddel) nem sértem senki becsületét, hanem védem a nemzetét, amit a szélsőjobb annyiszor bemocskolt.”
 • 43. flexsnake 2009. október 23. 14:38
  „moderálva”
 • 42. flexsnake 2009. október 23. 14:34
  „moderálva”
 • 41. flexsnake 2009. október 23. 14:32
  „moderálva”
 • 40. Léni 2009. október 23. 14:27
  „38. KovácsPistike! Ti nem a zsákmányra repültök?”
 • 39. nem,nem,soha 2009. október 23. 14:21
  „"eljövé a jövő tavasz, s árnyékba vonul a sok paraszt.."

  Isten adja, hogy vagy 30 évig a kormány közelébe se kerüljön egyetlen tetves MSZPs és SZADESZ-s sem...

  az emúlt 20 év 60%-a neki jutott, csak szét kell nézni hol vagyunk..”
 • 38. KovácsPistike 2009. október 23. 14:20
  „Gyurcsány, Lendvai, stb. az egész mszp már régóta nem az eszmét, hanem a zsákmányt védik.

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  mszp=szdsz=mdf=jobbik
  A vallás és az erkölcs a jogrend és társadalmi közérzet alapja. E kettő nélkül maradt a dudva.”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emlékmű a vasfüggöny lebontásának Szentgotthárdon

A Magyarország és Ausztria közötti műszaki határzár, vagyis a vasfüggöny húsz évvel ezelőtti… Tovább olvasom