Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Időben elindulhat a 112-es segélyhívó

Ahogy tervezték, az év végére elindulhat a 112-es Egységes Segélyhívó Rendszer.

A tervezett időpontra - 2012 végére vagy a jövő év elejére - létrejöhet az Egységes Segélyhívó Rendszer (ESR-112) technikai háttere, a Belügyminisztérium most az Országos Rendőr-főkapitányság nevében írta ki a térinformatikai megjelenítésre és eseménykezelésre képes hívásfogadó rendszer megtervezésére és megvalósítására vonatkozó közbeszerzési pályázatát - írta a Napi Gazdaság szerdán.

A felhívás szerint a központokat Szombathelyre és Miskolcra telepítik, a pályázat becsült költsége 800 millió forint, ami szakértők szerint azért lehet ilyen alacsony, mert a rendőrség egy belső fejlesztését is felhasználnák. A Belügyminisztérium korábban arról tájékoztatta a lapot, hogy a 112-es rendszer megvalósítása során a tervezésben és kivitelezésben együttműködő konzorciumi tagok a szükséges közbeszerzéseket több részeljárásban hajtják végre.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) mentésirányítási rendszerének megvalósítására kilenc társaság jelentkezett, a 2,2 milliárd forint értékű fejlesztés eredményeként a jelenlegi 79,8 százalékról 86,8 százalékra nő a 15 percen belüli kiérkezések aránya. A fejlesztés során három vezetői és 194 mentésirányító professzionális munkahelyet alakítanak ki az év végére. Szakemberek szerint ez a projekt is megfelelő ütemben halad, így a nagyszámú induló ellenére időben sikerülhet lezárni - írta a lap.

A végső cél az egységes segélyhívó kialakítása, amelynek tervezett határideje 2012 vége. A rendszerhez a mentők és a rendőrség mellett idővel a tűzoltóság is csatlakozik, a beruházásra az állam ötmilliárd forintot különített el, a fejlesztést az Elektronikus Kormányzati Operatív Program részeként valósítják meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik Magyarország legjobb cukormentes tortáját

A verseny szervezői június 25-ig várják a recepteket. Tovább olvasom