Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Időjárás-jelentés újra Sopronból

Ismét szolgáltat adatokat Sopronból a kurucdombi meteorológiai állomás, amelyet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) korábbi vezetése 2004 januárjában szüntetett meg. Az állomás újraindítását az OMSZ és az önkormányzat közötti megállapodás tette lehetővé.
Augusztus másodikától Sopron ismét szerepel az időjárás-jelentésekben, az OMSZ ugyanis újraindította a kurucdombi mérőállomást.
– Sopron földrajzi helyzete, tradíciói indokolták, hogy üzembe helyezzük Sopronban az automata mérőállomást, egy kezelővel – nyilatkozta a Kisalföldnek dr. Dunkel Zoltán, az OMSZ elnöke. – Ebben kétségkívül szerepe volt a Nyugat-Magyarországi Egyetemnek, amely kitartóan szorgalmazta az állomás üzembe helyezését, és természetesen az önkormányzatnak, amellyel határozatlan idejű szerződést kötöttünk a működtetésre.
Mint ismert, az OMSZ korábbi elnöke azért záratta be a soproni állomást, mert fenntartása évi 10–11 millió forintba került, és nem sikerült a városvezetéssel megállapodnia arról, hogy 5–6 milliós támogatást adjon működéséhez. Dr. Dunkel Zoltán szerint az önkormányzattal korrekt szerződést kötöttek, de az még nem tisztázott, hogy az állomás meddig marad a Kurucdombon. A jövőben várhatóan új helyre költöznek, de ez már nem érinti az adatszolgáltatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vincze szerződést bontott

Vincze Gábor tegnap felbontotta a szerződését az ETO-val. Holnap várhatóan három évre szóló… Tovább olvasom