Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Időközi országgyűlési választás Pécsett

Az autóbalesetben megsérült Toller László megüresedett parlamenti mandátumáért hárman indulnak.
Kővári János (Fidesz-KDNP), Tóth Bertalan (MSZP) és Palancsa Gábor (Jobbik) indul. Két héttel ezelőtt egyszer már megtartották a választást, de akkor az alacsony részvétel miatt eredménytelen lett.

Két héttel ezelőtt az 50.022 választásra jogosult pécsi lakosból összesen 15.255-en mentek el szavazni. Az érvényes választáshoz azonban 25.012 szavazatra lett volna szükség. Emiatt kellett második fordulót kell kiírni a 3-as számú egyéni országgyűlési választókerületben. Ahhoz, hogy most vasárnap érvényes legyen a referendum, a választópolgárok legalább negyedének kell elmenni szavazni. Ha ennyien sem mennek el, az Országos Választási Bizottság új időközi választást ír ki. Az egy teljesen új választás lenne, amikor nemcsak a mostani jelöltek indulhatnak el.

A mandátumért két héttel ezelőtt összesen négyen indultak: Kővári János a Fidesz-KDNP, Palancsa Gábor a Jobbik, Szigethy Béla az MDF és Tóth Bertalan az MSZP színeiben. Szigethy Béla azonban visszalépett, így vasárnap már csak hármon képviselő-jelöltre lehet szavazni. Az időközi országgyűlési képviselőválasztást azért kellett kiírni, mert a korábbi képviselő, Toller László elvesztette választójogát, így parlamenti mandátumát is.

Toller Lászlót a Szigetvári Városi Bíróság idén január 21-én nem jogerősen cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezte, amely február 12-én jogerőre emelkedett. Toller Lászlót azért helyezték gondnokság alá, mert 2006. június 19-én súlyos autóbalesetet szenvedett és azóta úgynevezett éber kómában van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűrű került a darányi sztárgólyák lábára

Meggyűrűzték a darányi gólyákat: Totyi, Tekergő és Tóbiás lábára azonosító került. Tovább olvasom