Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Időközi választás a hetes körzetben

A nagy pártok mindegyike tervezi a jelöltállítást, ám konkrét személyről a többség még nem döntött.
Időközi választást tűzött ki a helyi választási bizottság Mosonmagyaróvár hetes számú kerületében Vida László önkormányzati képviselő decemberi halála miatt. Az új szavazás azért szükséges, mert az elhunyt képviselő egyéni – szocialista–szabad demokrata – jelöltként jutott be a testületbe. A választókörzetben lakóknak március 19-én kell majd az urnák elé járulniuk.

Dr. Lascsikné dr. Bozi Sarolta jegyző lapunknak elmondta: a jogszabály értelmében az időközi választás okának bekövetkezésétől számított harminc napon belül kell kiírni, négy hónapon belül pedig megtartani a szavazást. A törvény szerint, amennyiben április elseje utánra esett volna a szavazás, úgy nem kellett volna kiírni időközi választást.
A múlt év utolsó napjaiban ült össze a helyi választási bizottság. A szavazásra három időpont – március 12., 19. és 26. – jöhetett szóba.

Az első időpont az értesítők kipostázása, a jelöltállítás és egyéb feladatok miatt korai lett volna, míg a harmadik az országgyűlési választásokhoz esett volna közel. Az időközi választás az előzetes számítások szerint mintegy 600 ezer forintjába kerülne az önkormányzatnak.
A névjegyzékbe történő felvételről szóló értesítőt ajánlószelvénnyel együtt január 20-ig küldik meg a választóknak, a jelölteket február 24-én délután 4 óráig lehet bejelenteni a helyi választási bizottsághoz.

Dr. Nagy Lajos, a Magyar Szocialista Párt helyi csoportjának elnöke elmondta: pártjuk jelenleg egyeztet a szabad demokratákkal a közös jelölt állításáról a körzetben. Szentkuti Károly, az SZDSZ helyi elnöke hangsúlyozta: mindenképpen olyan jelöltet kívánnak állítani, aki mindkét párt számára elfogadható. A Magyar Demokrata Fórum szintén tervezi a jelöltállítást a körzetben, ám konkrét személyt még ők sem neveztek meg – tudtuk meg Sólyom Tibor elnöktől. Dr. Pap János, a Fidesz helyi elnöke lapunktól tudta meg, hogy kiírták az időközi választást, így érdemben még nem foglalkoztak a kérdéssel. Az elnök szerint azt a jelöltet indítják márciusban, akit majd az őszi helyhatósági választásokon is, ám
egyelőre nem kívánta megnevezni, mivel személye a jövő heti taggyűlésen válik bizonyossá. Lapunk úgy tudja, a párt Nagy Istvánt indítaná a körzetben, akit korábban polgármesterjelöltként már megneveztek. Ezt az értesülést az elnök sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem kívánta.

Kik szavazhatnak?

A hetes számú választókörzet két szavazókört foglal magába. A 13-as számúba tartozók a Bolyai-iskola Régi vámház téri épületében adhatják majd le a voksukat. Ehhez a szavazókörhöz tartoznak a Fertő sor 2–32-ig, a Gyári út 14–78-ig, illetve 19–83-ig, Kismartoni utca, Lőpor utca, Szél utca, Tarcsay utca, Tétényi utca, Tulipán utca és Vitéz utca lakói.
A 14-es számú szavazókörhöz tartozók a Bolyai-iskola Szent István király úti épületében voksolhatnak. Idetartoznak az Árpád utca 2–26-ig és 1–29-ig, a Bakó utca, a Frankel-lakótelep, a Frankel Leó utca, a Gyárfás utca, a Hunyadi János utca, a Kossuth Lajos utca 14–36-ig és 17–67/A-ig, a Móra Ferenc utca 1–13-ig, illetve 6–18-ig, valamint a Szent István király út 21–45-ig és 8–22-ig lakói.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szinte gyógyíthatatlan a kóros játékszenvedély

Mindennapi látvány a játékgépek előtt révületben ülő ember. Azok, akik éjszakákon át számolatlanul… Tovább olvasom