Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Ifjú véradókat díjaznak a véradók világnapján

Országszerte véradásokat szervez a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) június 14-én, a véradók világnapján, és ekkor hirdetik ki a felsőoktatási véradóverseny győzteseit is a Budapesti Corvinus Egyetemen.
A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat szombaton országszerte 15 helyszínen szervez véradásokat, egyebek mellett a Budapesti Corvinus Egyetemen 11 és 16 óra között. További helyszínek és időpontok a www.veradas.hu valamint az www.ovsz.hu oldalon érhetőek el. A véradáshoz szükséges a TAJ-kártya, a lakcímkártya és a személyi igazolvány is.

A 8. Országos Felsőoktatási Véradóversenyre - amelynek célja, hogy minél több fiatal váljon véradóvá - 38 egyetem és főiskola nevezett. A verseny a nappalis hallgatói létszám alapján három kategóriában zajlott, és kategóriánként az az intézmény nyert, amelyik a nappalis hallgatói létszámához képest a legtöbb véradót mozgósította a tanévben. A nyertes intézményeknek Jákó Kinga, az OVSZ főigazgatója adja át szombaton a Vérellátó Szolgálat által felajánlott 500-500 ezer forintos díjakat - közölte a Magyar Vöröskereszt pénteken az MTI-vel.

A Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC) és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) idén az "Adj vért annak, aki életet ad!" szlogent fogalmazta meg a véradók világnapja üzenetéül. A két világszervezet a terhességgel és a szüléssel kapcsolatos szövődmények általi elhalálozásokra hívja fel a figyelmet. Közleményük szerint naponta mintegy 800 nő hal meg a terhességgel vagy a szüléssel kapcsolatos szövődményekben világszerte. Szinte minden ilyen haláleset a fejlődő országokban történik: az esetek több mint fele a szubszaharai Afrikában fordul elő, csaknem egyharmada pedig Dél-Ázsiában. A gyermekágyi halál kockázata a 15 év alatti serdülő lányok között a legmagasabb.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta június 14. a véradók világnapja, amely egyben Karl Landsteiner, az ABO vércsoportrendszer felfedezőjének születésnapja is. Ezen a napon köszönetet mondanak a rendszeres véradóknak, felhívják a figyelmet a véradás fontosságára és minden embert arra bátorítanak, hogy rendszeresen adjon vért.

A véradók világnapját négy nagy szervezet közösen támogatja: a WHO, a Nemzetközi Vöröskereszt (IFRC), a Nemzetközi Véradószövetség (IFDBO) és a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság (ISBT).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt-PM: úgy tűnik, hogy a Fidesz hadat üzent a budapestieknek

Az Együtt-PM számára úgy tűnik, hogy a Fidesz hadat üzent a budapestieknek. Tovább olvasom