Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Igazi sajt, vagy csak annak látszik?

Érdemes alaposan meg- nézni, hogy az üzletek- ben tényleg sajtot ve- szünk-e, vagy csak an- nak látszó élelmiszert?

Illusztráció
Sajtot vagy csak „gumiszerű masszát" eszünk a melegszendvicsen? Egyáltalán tényleg sajtot veszünk-e a boltban, vagy csak annak látszó élelmiszert? Érdemes alaposan megnézni, figyelmeztet a szakember.
Elültek a viharok a „tejszerű" italok körül, ezeket – legalábbis jobbára – elkülönítve rakják a boltok polcaira, elkerülve a vásárló megtévesztésének vádját.

Gyanús, ami olcsó

A szakember arra figyelmeztet, a karácsonyi bevásárlásokra is gondolva: nézzük meg jól, mit is veszünk, ha sajtot akarunk. A mosonmagyaróvári üzem kereskedelmi igazgatójával, Kovács Gáborral úgymond a legjobb helyen, az éppen most zajló Foodapest élelmiszer-ipari szakvásáron tudtunk beszélni. Azt mondja, kizárt dolog, hogy ezerforintos kilónkénti ár alatt sajtot lehessen forgalomba hozni.

Egy kiló sajt előállításához 10 liter tej kell, s ha csupán a tej termelői árát nézzük, már maga 7–800 forint, s hol vannak akkor még az egyéb költségek?

A mai világban lassan már az is „erénynek" számít, ha a sajt tejből készül... Elszaporodtak a sajtjellegű készítmények, ezeket lehet mondjuk 680 forintért adni. A sajthoz azonban legfeljebb csak kinézetük alapján van valami közük. Akár öt-tíz százaléknyi növényi keményítőből, növényi olajból vagy növényi zsírból készülnek.

Ravasz trükkök

Ha kicsit visszamegyünk az időben, úgy öt-tíz évvel ezelőtt minden attól volt hangos, hogy a vaj, a zsír, a tojás veszélyes az egészségre, használjunk helyettük növényi olajat, margarint. A túlzó kijelentések sorra-rendre megcáfolódtak. A tojás is legfeljebb akkor káros az egészségre, ha szalmonellás, ám attól alig kell tartanunk, hogy tönkreveri koleszterinszintünket.

Gyaníthatóan eme propagandának a kiforgatásaként szaporodtak el a tejszerű és sajtszerű élelmiszerek. Érdekes módon viszont ma már egy népszerű margarinfajtát is azzal reklámoznak, hogy tejszínnel dúsított.
Ami a sajthoz hasonlító termékeket illeti: a vásárló megtévesztése már ravasz formákat öltött.

Vannak olyan cikkek, amelyek a szarvasmarhatartással kapcsolatos fogalmakról kapják nevüket, címkéjükön a nevezetes tejtermelő állat képe díszeleg. A gyanútlan vásárló azt hiheti, tényleg sajtot vesz.
Kevesen nézik meg, pedig érdemes lenne, mert a címkén szerepelnie kell az élelmiszertörvény értelmében az összetételnek. A tej szó bizony gyakran hiányzik.

A félreértések elkerülése végett nem arról van szó, hogy a sajtszerű készítmények károsak lennének. Csak éppen ne higgyük, hogy olcsón valódi sajtot kapunk, mert az bizony drága termék lett. Abban sem lehetünk biztosak, ha valahol sajtos ételt kérünk, mondjuk melegszendvicset, akkor nem csak gumiszerű olvadt masszát kapunk sajtárban.

Még egy figyelmeztetés

Még egy fogyasztóvédelmi figyelmeztetés. Az élelmiszertörvény szerint a bolti csomagolású élelmiszer (például a darabolt, fóliázott sajt) minőségmegőrzési ideje csupán 24 óra – és nem az eredeti mondjuk 30 nap!Mondás szerint egy sajt annál jobb, minél büdösebb. Ez persze fajtától és ízléstől függő dolog. De valami tényleg bűzlik a sajtok körül...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szivar, rum, karibi éjszakák

A vándormadarakhoz hasonlatosan több honfitársunk útra kel és a téli nyaralás szenvedélyének hódol. Ezen telelések egyik kedvelt célpontja Kuba. Novembertől májusig bármikor kitűnő időjárás fogad minket. Az első nagy kérdés, amelyet el kell döntenie a látogatónak, hogy egy „resort holiday” résztvevője lesz, vagy csak egy repülőjeggyel indul neki Kuba felfedezésének. Tovább olvasom