Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Igen a megyei költségvetésre

Az ellenzék a kormányzó félre, az pedig vissza a baloldalra mutogatott a megyei közgyűlés csütörtökiköltségvetési vitája során. Az egyik fél (a szocialista frakció) még kért vagy átcsoportosított volna pénzeket, a másik – a jobboldal – azt mondta, adna, ha az országot kormányzó baloldal ehhez támogatást nyújtana.
A végén azért elfogadták a megye 2004-es költségvetését 24 igennel és 16 nemmel. Ilyen helyzet csak ellenzéki vezetésű önkormányzatnál fordulhat elő: a közgyűlés ugyanis jobboldali vezetésű, az ellenzéket az a baloldal alkotja, amelynek szemére lehet vetni, ha nem jut elég központi (állami) pénz a régióba. A költségvetési vita erről szólt.

A megyei közgyűlés tegnapi ülésén vitatták meg az írásban beadott módosító javaslatokat. Ezeket összesen tizenöt pontba szedték, tizennégyet a szocialisták (Fülöp József hetet, Korognai László és Aller Imre kettőt-kettőt, Apró Antal hármat jegyzett), egyet Medgyasszay László MDF-es alelnök nyújtott be. Ezek közül csak az utóbbi kapta meg a szükséges támogatást.

Díszterem-felújítás: nem

A módosítások legfontosabb pontjai az illetékbevételek és az ingatlaneladásokból származó pénzek növelését célozták. Mindezt azért, mert a megye ebben az évben 263 millió forintos hitellel számol, a központi költségvetéstől ugyanis nem kapja meg a működéshez szükséges teljes fedezetet.

Fülöp József már az ötödik módosító javaslati pontjánál nullára hozta volna ki a költségvetést, a még hozzátett kettővel pedig pozitív mérleget produkált volna. Aller Imre az idei ingatlaneladásokból plusz 198 millió forintot remélt, s ahogy frakciótársa, úgy ő is elhalasztotta volna a megyei díszterem húszmilliós felújítását. Az illeték és az eladás esetében a jobboldal azzal utasította el a javaslatokat, hogy ezek csak vélt, és nem biztos bevételek, így nem is költségvetési tételek.

Akár hatot is az emelésre

A szocialista frakció fontosnak nevezte a közalkalmazottak és köztisztviselők háromszázalékos béremelését – tett is erre javaslatot. A jobboldal válaszul azt felelte, a hat százalékot is megadná, ha a kormány az ígéreteit betartva ennek fedezetét biztosítaná. Szó volt a kistelepülések támogatásáról is, a szocialisták szintén többet adtak volna a községeknek, a jobboldal pedig ismét ugyanazzal érvelt, mint a béremelésnél.

Medgyasszay felajánlása

Az egyetlen elfogadott módosító javaslat Medgyasszay Lászlótól érkezett, aki az általa létrehozott Térségi Olimpiától ezúttal elvenne kétmillió forintot, s azt a polgárőrségeknek adná. Mindezt azért javasolta, mert az a pénz, amit a rendezvényre fordíthatnának, nem elég. Ezzel együtt felajánlással is élt: ha a szocialisták el tudják intézni Gyurcsány Ferenc sportminiszternél, az MSZP megyei elnökénél, hogy adjon támogatást (3–4 millió forintot) a Térségi Olimpia megrendezésére, akkor felajánlja tisztségviselői alapdíját és egyhavi fizetését – ez körülbelül 700 ezer forintot jelent.

Az alelnök módosító javaslata 24 igent, 6 nemet kapott, 10 képviselő tartózkodott: tehát elfogadták. A legnépszerűtlenebb módosítás Fülöp József egyik javaslata volt, amely szerint hatmillió forinttal csökkenteni lehetne az önkormányzati hivatal kiadásait – a képviselők tiszteletdíjából. Ezt csupán 8-an támogatták, 29-en nemmel szavaztak, 3-an tartózkodtak.

Kapcsolódó cikkek >>


A kormány elfogadta a költségvetést (2002-10-30) >>
A költségvetés kész, a vita folytatódik (2003-12-16) >>
A költségvetésről (2002-11-20) >>
A költségvetésről tárgyal a csornai képviselő-testület (2002-12-11) >>
A megye hozzájárulása a költségvetési bevételekhez (2004-01-23) >>
A megye mínusz 420 millióról indul (2003-11-21) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dörner György és Bubik István zenés irodalmi estje

Tovább olvasom