Délmagyar logó

2017. 03. 24. péntek - Gábor, Karina 10°C | 21°C Még több cikk.

Igen az ausztrál kapcsolatra

A soproni képviselő-testület többsége igent mondott a Soproni Ipari és Innovációs Park ausztrál üzleti kapcsolatára. Így külső szakmai befektető bevonására nyílik lehetőség.

A soproni önkormányzat tegnap este tartott rendkívüli közgyűlésén mindenekelőtt a Soproni Ipari és Innovációs Park jövőjét tárgyalta. Nem kevesebbről volt szó, mint az „ ausztrál kapcsolatról " , Fritz Péter ausztrál üzletember és az általa képviselt befektetői csoport soproni megtelepedésének lehetőségéről. A város eddig több közgyűlési döntéssel is támogatta az innovációs központ, az inkubátorház – mint hatékony gazdaságfejlesztő beruházás – megvalósítását.

A soproni képviselő-testület tegnapi ülésén vita bontakozott ki a Soproni Ipari és Innovációs Park (SIIP) jövőjével kapcsolatban.

Együttműködési ajánlat

Mint ismeretes, a közelmúltban Fritz Péter ausztrál üzletember az általa képviselt befektetői csoport nevében együttműködést ajánlott fel: inkubátorházat építene Sopronban, s azt a későbbiekben partnereivel üzemeltetné is. A képviselő-testület tegnap az időközben megfogalmazott szerződés elfogadásáról döntött. A szavazás előtti vitában a jogok, a kötelezettségek, a garanciák – és nem utolsósorban az ausztrál cég, illetve az ajánlattevő üzletember – vonatkozásában komoly fenntartások hangzottak el. Ifj. Arszin Miklós hangsúlyozta, igazából nem ismert, ki a szerződő fél. Sopron hiába kért fel egy budapesti tanácsadó céget, szerezzen alapos információkat a leendő ausztrál üzleti partnerről, ausztrál cégkivonat nem áll rendelkezésre. Az érintett JTP és a TCG – mint a szakmai háttérhivatkozásokban szereplő, kommunikációval, számítástechnikával és vagyonkezeléssel foglalkozó társaság – mérlegének, eredménykimutatásának számszerű adatai sem ismertek, sőt, kívülállóknak egyáltalán nincs lehetőségük arra, hogy betekintsenek a cégek pénzügyi helyzetébe. Ezután Kóczán Zoltán képviselő egyenesen a Globex-szel vont párhuzamot, mondván: „ Akiket egyszer a kígyó megcsípett, azoknak már a gyíktól is félni kellene. "

Csekély kockázat ?

Ágota Gábor alpolgármester – továbbá Gálné Kapás Márta, a SIIP ügyvezetője, dr. Payer Erzsébet alpolgármester és Mészáros Tivadar képviselő – részletesen ecsetelték a nemzetközi ügyvédi iroda által megfogalmazott hatvanoldalas szerződésben foglaltak csekély – alig 10-15 millió forintos – kockázatát és azokat a nagy lehetőségeket, előnyöket, amelyek hosszú távra megoldanák az ipari park fejlődésének ügyét. „ Ezek után ha nem lépünk, hogyan jutunk előbbre ? " – tette fel a költői kérdést Payer Erzsébet. A vélemények ütköztetése után a képviselők túlnyomó része végül is igennel voksolt az ausztrál kapcsolatra.


 

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél milliárd fontos teherautó-üzlet

A Rába Rt. a német DaimlerChryslerrel együttműködve harcba száll a történelem egyik legnagyobb… Tovább olvasom