Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Így előzhetőek meg a kéménytüzek és a füstmérgezések

Az idén már csaknem 530 alkalommal riasztották a tűzoltókat kéménytüzekhez. Szén-monoxid-mérgezésben eddig 12-en haltak meg.
A fűtési szezon kezdetével egyre több a kéménytűz, a füstmérgezéses eset, naponta riasztják a tűzoltókat robbanások és szén-monoxid-mérgezések miatt, pedig az ilyen esetek többsége kellő odafigyeléssel és felkészüléssel megelőzhető lenne - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Petróczi Tímea, az OKF szóvivője azt írta: az idén már csaknem 530 alkalommal riasztották a katasztrófavédelem tűzoltóegységeit kéménytüzekhez, kétszáznál is többször pedig szén-monoxid-mérgezésről szólt a bejelentés, ilyen esetben az idén tizenketten vesztették életüket.

Kéménytüzek miatt az idén a legtöbbször Szabolcs-Szatmár, Borsod-Abaúj-Zemplén és Pest megyében riasztották a tűzoltókat.

A szén-monoxid-mérgezés a legtöbbször a tüzelő-, fűtő- és egyéb berendezések (páraelszívó, kandalló) helytelen használatára, a karbantartás és az ellenőrzés hiányára vagy a helyiségek nem megfelelő szellőztetésére vezethető vissza. Éppen ezért különösen fontos a kémények rendszeres ellenőrzése.

A nehezen észlelhető, színtelen és szagtalan szén-monoxid ugyanis jellemzően a tüzelőberendezésen vagy a nem megfelelően működő kéményből áramlik vissza a helyiség légterébe - tette hozzá a szóvivő.

Hangsúlyozta: csak engedélyezett típusú, kifogástalan műszaki állapotú tüzelő-, fűtőberendezést lehet használni, ezt szakembernek kell beüzemelnie és javítania. A kémény állapotát előírt időszakonként - gázüzemű berendezés esetén évente, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén félévente - ellenőriztetni kell. A gázkészüléket (kazán, bojler, konvektor) is évente felül kell vizsgáltatni. Hasznos lehet a szén-monoxid-érzékelő készülék használata, ez azonban nem helyettesíti a rendszeres karbantartást, felülvizsgálatot.

A szóvivő kiemelte: baj esetén azonnal hívni kell a katasztrófavédelem műveletirányítási központját a 105-ös segélyhívó számon.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte: Budapesten szeptember 20-ig több mint 122 szén-monoxid-mérgezéses esethez kellett kivonulniuk, összesen 48-an szenvedtek szén-monoxid-mérgezést.

Budapesten 2013-ban szeptemberig csaknem negyvenezer lakásba nem tudott bejutni a kéményseprő, hogy az időszakos felülvizsgálatot, ellenőrzést elvégezhesse. Ezeknek az ingatlanoknak a tulajdonosával, használójával szemben a tűzvédelmi hatóság szükség esetén eljárást kezdeményez.

Olvasóink írták

 • 3. karaly 2013. október 05. 11:48
  „Száraz fával kell tüzelni, akkor nincs kátrány lerakódás, ami a kéménytüzet okozza.”
 • 2. szatyi 2013. október 05. 10:19
  „Ismét beindult a kéményseprő és tüzeléstechnikai lobbi!”
 • 1. csonakos 2013. október 05. 09:34
  „"gázüzemű berendezés esetén évente, szilárd és olajtüzelésű berendezés esetén félévente - ellenőriztetni kell."
  Bájosak nem! Eddig évente általában januárban jöttek ellenőrizni a szilárd tüzelésű és gázüzemű kéményeket! Ugye akkor javában folyik a téli fűtési szezon. Mostantól valahogy - a rezsicsökkentés bevezetése óta - kétszer kell ellenőriztetni! Dupla költség! Nesze neked rezsicsökkentés! Egyébként a fűtési idény beállta előtt magam szoktam a koromzsák fedőket kiszedni és kitisztítani ha szükséges a koromzsákot - már pedig szükséges mert egy vödörnyi anyag összegyűlik benne a tüzelés hatására - és ellenőrizni tükörrel a bélelt kémény állapotát! A gázos kéményeknél általában a pókhálók "okozzák" a legnagyobb bajt! A "téli" ellenőrzés során nálunk a kéményseprő is elvégzi ugyan ezeket a vizsgálatokat és ha kell kitakarítja a koromzsákot szemetelés nélkül! Saját érdekünk a kémények és fűtőkészülékek ellenőrzése mert az életünk és a pénztárcánk bánja ha nem így teszünk! Érdemes még a megfelelő koromtalanító anyagot használni szilárd tüzelésnél mert akkor évtizedekig nem lesz gond a kéményünkkel! Konix hetente egy evőkanállal a csomagoláson lévő utasítás szerint! Gazdaboltokban kapható és egy csomag egy fűtési idényre fa tüzelésnél elég! Szénnél két csomagnyi megy el de megéri! A hatása korommentes tiszta kémény! Persze ez csak a jól méretezett tüzelőberendezésekre és kéményekre igaz! Ezért is kell szakemberrel méreteztetni legelőször az üzembe helyezés előtt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Medgyessy: az MSZP-nek egyelőre nincs kialakult világképe

Magyarországon ma is demokrácia van, bár erős benne a tekintélyelvűség - mondta a volt kormányfő egy… Tovább olvasom