Délmagyar logó

2018. 10. 24. szerda - Salamon 8°C | 14°C Még több cikk.

Így enged el 1 milliót gyermekenként a jelzáloghitelből a kormány

Így enged el 1 milliót gyermekenként a jelzáloghitelből a kormány
A vissza nem térítendő támogatás összege a harmadik és minden egyes további gyermek esetén 1 millió forint. A támogatást az állam nevében a pénzügyi intézmény elszámolása alapján a Kincstár nyújtja.
337/2017. (XI.14.) számon jelent meg a november 14-ei Magyar Közlönyben a rendelet a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről. Ennek részleteiről számolt be a portfolio.hu.

A 2018. január 1-jétől hatályos rendelet alapján a jogszabály címe ellenére azoknak a szabad felhasználású jelzáloghiteleknek a csökkentésére is igénybe lehet venni a támogatást, amelyet már felvettek. A jövőben felveendő hitelek közül csak a kifejezetten lakáscélú hitelek csökkenthetők így.

A rendeletből kiderült az is, hogy a kedvezményt azok a családok vehetik igénybe, ahol a harmadik vagy a további gyerek 2018. január 1-je után születik, de örökbefogadott gyerek után is jár a kedvezmény, illetve akkor is, ha az anya már legalább a terhesség 12. hetében jár az igénylés idején, amit a a területileg illetékes járási hivatalnál lehet megtenni, díjmentesen.

A portál összegyűjtötte a rendelet leglényegesebb elemeit:
  • Házastársak, élettársak csak együttesen igényelhetik a kedvezményt, nekik a hitel fedezetét képező lakásban együttesen legalább 50%-os tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük.
  • Ha együttes igénylés esetén az igénylők egyike nem adósa a jelzáloghitel-szerződésnek, az igénylőn kívül más adós a jelzáloghitel-szerződésben nem szerepelhet.
  • Házastárs, élettárs vér szerinti vagy a kérelem benyújtását megelőzően örökbefogadott gyermeke, illetve jelzáloghitele után is igényelhető. Házastársak, illetve élettársak együttes igénylése esetén a velük közös háztartásban élő közös, valamint nem közös gyermekeket együttesen kell figyelembe venni a gyermekszám számítása során.
  • A támogatás elsősorban a tőketartozás csökkentésére használható fel, ha pedig a tőketartozás már kisebb a támogatás összegénél, akkor (ide nem értve a késedelmi kamatot) a tőketartozás járulékai csökkenthetők vele. Ha ezek is "elfogynak", az 1 millió forintig fennálló különbözet nem vehető fel.
  • Egy gyermek után csak egyszer vehető igénybe a támogatás, gyermeknek az igénylővel közös háztartásban élő gyermek minősül (kivéve, ha időközben nagykorúvá válik).
  • Csak köztartozásmentes, illetve büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült igénylők vehetik fel. A feltételeket (a lakáshitelhez kapcsolódókat is) a járási hivatal ellenőrzi.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyvonalú ígéretekkel célozta meg a nyugdíjasokat és a dolgozókat a Munkáspárt

Nagyvonalú ígéretekkel célozta meg a nyugdíjasokat és a dolgozókat a Munkáspárt
Százezres nyugdíjminimumot és kétszázezres, adómentes bérminimumot ígér a Munkáspárt a szerdán… Tovább olvasom