Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Így kezeld a rossz főnököt

Felmérések szerint a munkavállalók 58 százaléka nézett már új állás után azért, mert nem jön ki jól a főnökével.

Egy ilyen jellegű kapcsolatnak drámai hatása lehet a dolgozókra, s munkahelyi morált is jelentősen ronthatja. Tanácsaink segítségével elkerülheted a komolyabb súrlódást.
 
A brit The Good Boss Company felmérése szerint 1000 megkérdezettnek több mint a felének, vagyis 58 százalékának keserítette már meg az életét a rossz főnök. Azon válaszadók közül, akik elégedettek felettesükkel, 71 százalék elégedett, vagy nagyon elégedett a munkájával.

A felmérés szerint a legtöbben azért nem tudják elviselni rossz főnöküket, mert tehetetlennek érzik magukat a hatalommal szemben. Az első dolog, amin változtatni kell ez esetben, hogy pozitívabban és előrelátóan kell hozzáállni a helyzethez. A kulcs az önbizalom.

Próbáld meg kiokoskodni, hogy miért nehezíti meg a főnököd az életedet. Egy, vagy több dologból kifolyólag? A The Good Boss Company tanulmánya szerint a megkérdezettek 38 százaléka állítja azt, hogy felettesük nyilvánosan megalázza, kritizálja őket, 45 százalék szerint pedig a főnökök nem figyelnek oda az alkalmazottak problémáira, mondanivalójára. Óvatosan vedd számba a problémákat, ugyanis könnyű a munkahelyi nehézségeket egyszerre a munkaadód nyakába varrni. Válaszd el a személyes és a szakmai ellentéteket.

Ha ez megvan, jöhet a következő lépés: néhány hasznos és pozitív javaslat, amellyel rávezetheted a főnöködet, hogy segítsen megoldani a helyzetet. Ha a felettesed szeret túlóráztatni, udvariasan figyelmeztesd jó előre, ha valamiért nem tudod vállalni az extra munkát.

Hasznosak az olyan javaslatok, amelyekkel saját produktivitásodra hívhatod fel a figyelmedet. Ha szólsz a főnöködnek, hogy nem tudod garantálni a munka jó minőségét, ha mindig csak az utolsó pillanatban szól, segíthet megoldani a problémát. Természetesen, ha elhangzik a szádból egy ilyen kijelentés, megfelelően kell teljesítened, ha adottak a körülmények.

Elképzelhető, hogy a köztetek lévő feszültség pusztán a főnöködre nehezedő nyomásból fakad. Képzeld magadat az ő helyzetébe, gondold végig, hogy mivel gyűlhet meg a gondja, s ajánld fel a segítségedet. Ezzel meg is tetted az első lépést a kölcsönös tisztelet kialakulása felé.

Ha a próbálkozásaid rendre kudarcba fulladnak, valószínű, hogy a hiba nem a te készülékedben van. Ez esetben érdemes tanácsot kérned egy tapasztaltabb kollégától, különösen akkor, ha a helyzet kezd elmérgesedni. Ha végképp semmilyen megoldás nem adódik a problémára, és a munkahelyváltás mellett döntesz, vond le a helyzetből a szükséges tanulságokat, amelyekkel megelőzheted hasonló szituációk kialakulását a jövőben.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívet formált a franciasalátából

Zsűrink Kóródiné Horváth Borbála puttonyos káposztáját választotta a második negyedév legjobb… Tovább olvasom