Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Így látta a külföld a békemenetet

A The New York Times című amerikai lap internetes oldalán az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatban lehetséges lépéseiről jelentetett meg írást, míg a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német újság Orbán Viktor miniszterelnökről közölt portrét, a BBC a honlapján foglalkozott a szombati budapesti Békemenettel, a Rzeczpospolita című konzervatív lengyel napilap párhuzamot von a magyar és a lengyel kormány döntései között.
A The New York Times internetes kiadásában a publicisztikai melléklet fejléce alatt megjelent szerkesztőségi cikkében egyebek között azt írta, hogy "Orbán Viktor magyar miniszterelnök megnyugtató szavai kevéssé ellensúlyozzák kormányának a magyar sajtó, a bíróságok és a központi bank függetlensége elleni támadásait". A lap szerint az Európai Parlament "többségi pártjai", amelyeket "nem hatottak meg" a magyar miniszterelnök "könnyed ígéretei", most azt akarják a kormányzati vezetőktől: "vegyék fontolóra, hogy felhasználják az EU-szerződés egyik záradékát, amely megfosztaná Magyarországot szavazati jogosultságainak egy részétől, ha Orbán folytatná az európai jog kicsúfolását".

Magyarország, félreértve? címmel újabb írást jelentetett meg Paul Krugman Nobel-díjas közgazdásznak a The New York Times honlapján vezetett blogjában Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem jogászprofesszora. A szerző terjedelmes írásában hat pontba szedve bírálta az alkotmánnyal kapcsolatos hivatalos magyar álláspontot és arra a következtetésre jutott, hogy a "magyar kormány érti félre a saját helyzetét a világban és a saját állampolgáraival kapcsolatban".

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAZ) című vasárnap megjelenő konzervatív német lap Orbán Viktorról közölt portrét a véleményoldalán Az emberfogó címmel. A szerző, Georg Paul Hefty, a Frankfurter Allgemeine Zeitung című konzervatív német lap Magyarországgal rendszeresen foglalkozó rovatvezetője írásában úgy vélte, hogy Orbánt "ugyanabból a fából faragták, mint a feltartóztathatatlan győztes típus Jacques Chiracot, Helmut Kohlt, Angela Merkelt, Nicolas Sarkozyt, vagy Gerhard Schrödert". E csoport tagjait az köti össze, hogy "céltudatos felemelkedésük közben csúfolták, alábecsülték, majd mégis komolyan vették őket, de végül aztán eredménytelenül küzdöttek ellenük. Senki sem tartóztatta fel őket, senki sem tántorította el őket a céltól, senki sem korlátozta hatalmi igényüket. Az állam egyes számú (vezetői) akartak lenni, és azzá is lettek". Hefty hozzátette: Orbán Viktort diktátornak nevezni "lehet, hogy elmegy a forrongó magyar belpolitikában, a jóval színvonalasabb európai, sőt (európai) parlamenti vitában viszont alaptalan és téves". A szerző kifejtette: "Magyarország erős embere két-három pontban eléggé gátlástalan: szenvedő országát akár nagyon nagy árat fizetve is rendbe akarja hozni, persze a Fidesz által meghatározott rendnek megfelelően és a Stoiber Bajorországából ismert jelszó alapján, miszerint "aki le akarja csapolni a mocsarat, az nem kéri ki a békák véleményét"."

Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány támogatásának "masszív felmutatása" volt a szombati budapesti demonstráció - írta a BBC budapesti tudósítója a brit közszolgálati médiatársaság hírhonlapján. Nick Thorpe szerint a kormány támogatói azt is meg akarták mutatni, hogy több embert tudnak mozgósítani, mint az ellenzék. Bayer Zsolt közíró, a szombati demonstráció egyik szervezője azt mondta a BBC-nek: békefelvonulásnak nevezné a megmozdulást, amelynek célja volt megmutatni a kormánynak, hogy nincs egyedül, és "megmutatni az Európai Uniónak, hogy nem tetszik nekünk, ahogy (a kormánnyal) bánik".

A Rzeczpospolita című konzervatív napilap hétvégi mellékletének elemzői szerint a magyar kormányfő példája igazolja, hogy Európa képes bárkit stigmatizálni, míg a Gazeta Wyborcza című baloldali liberális napilap hétvégi mellékletében a Magyarországnak felajánlott lengyel politikai támogatást értékelik negatívan. A Rzeczpospolita két cikkében az elemzők párhuzamokat vonnak a lengyel és a magyar kormány döntései között. Hasonlóságokat látnak egyebek közt "a nemzeti bankok függetlenségét korlátozó" politika, illetve a koncessziók megvonásában a kormányt kritizáló médiák számára. Hangsúlyozzák, hogy Lengyelország vitás lépéseit nem bírálta a világ. A szerzők szerint Magyarországon nem egy "barna rezsim megalakulásáról" van szó, hanem "egy régóta tartó belső hidegháború új fázisáról", amelyet a szocialista kormányzat idején a Nyugat észre sem vett. 

Rocco Buttiglione olasz filozófus és politikus a lapban közölt interjúban azt emeli ki, hogy "Magyarországon elkövettek néhány hibát, de a viták fő oka, hogy a kereszténység elveinek felidézését az alkotmányban egyesek sértésnek vették". 

A Gazeta Wyborcza egyik cikke szerint az, hogy a lengyel kormány kiáll Magyarország mellett, "Lengyelország erkölcsi mandátumát gyengíti például a fehérorosz és a tunéziai demokrácia támogatásában". A lap egy másik cikkében azt is feltételezik, hogy a lengyel kormány "öngólt lőhetett magának", mert a döntést nem logikai érvek, hanem csupán a "hagyományos lengyel-magyar szolidaritás" alapozta meg.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. mivaan? 2012. január 23. 18:30
  „32. macs! köszi”
 • 34. spityu54 2012. január 23. 14:48
  „1957. 05. 01.ÚJRATÖLTVE. A kádári "demokrácia" 56 októbere után bizonyitani akarta legitimitását, aki nem ment felvonulni másnap már ki volt rugva. A történelem ismétli önmagát. Az IKARUST tönkrevágó Széles és a volt komcsi Bayer, ezek akarják megmutatni mi a demokrácia? Netséges, hitvány társaság. Sokba került ez nekünk adófizetőknek.”
 • 33. kontrapista 2012. január 23. 13:50
  „25.újratöltve
  A "ledermedt Falk Miksa utcai házgondnok" reggel,délben és este is azt csinálja, mint az öszödi főnöke, : hazudik, mivel tűntetőket szállító buszok a Népliget körül álltak meg . A hazug embert hamarabb lehet utolérni, mint a sánta kutyát !”
 • 32. IVY 2012. január 23. 12:09
  „Ahogy itt elnézem, -többnyire az egyik tábor "rajongói" fűztek hozzászólásokat.....
  De nem a jobb oldal. Elképesztőek vagytok.”
 • 31. macs 2012. január 23. 10:37
  „30. mivaan?,
  úgy tudom, hogy az MNB pénze az állam pénze, de nem lehet ész nélkül elkölteni, mert abba belebukhatunk.
  Az MNB fontos feladata az állam devizatartalékának kezelése. A devizatartalék a jegybank likvid devizaeszközeit jelenti, melyeket a monetáris hatóság szükség esetén felhasználhat, illetve amelyek az árfolyam-politikai cél megvalósítása érdekében folytatott devizapiaci intervenciók esetén is felhasználhatók. A devizatartalék tartásának az a legfontosabb oka, hogy támogatja a monetáris politikát az árfolyam-politikai célok elérésében (az árfolyam védelme, és túlzott ingadozásainak csökkentése). Emellett a devizatartalék hozzájárul a pénzügyi rendszer stabilitásához, alkalmas likviditásszabályozásra és vagyonfelhalmozásra, végső esetben pedig a külföldi kötelezettségek kielégítésére is használható.”
 • 30. alfa258 2012. január 23. 10:07
  „Ahogy már ez megtörtént, a tv-ben nyilatkozó hajléktalan is nem minimálbéréért tüntetett!!!!
  mint ahogy 25. újratöltve 2012.01.23. 06:52 is írta!!!!!!!!!!! Röhej, szánalmas a toborzás, és nagyon nagyon undorítóak!”
 • 29. mivaan? 2012. január 23. 09:56
  „29. valóban nem. mert igen kemény feltételeknek kell megfelelni.. :(
  csak kérdezem: az MNB pénze végül is kié?”
 • 28. Krampampuli 2012. január 23. 09:06
  „27. izsi 2012.01.23. 07:13
  Aki tüntetett a "nem vagyunk gyarmat", "nem kell IMF/EU" és hasonló szlogenekkel, az vágja, hogy Orbán Viktor és kormánya (és vele együtt Magyarország) feltételek nélkül kíván támogatáshoz jutni a "gyarmatosító" EU/IMF kombótól?
  Csak úgy kérdezem...

  - nem. mert nem így van”
 • 27. Mathiasking 2012. január 23. 07:48
  „http://nepszava.com/2012/01/uncategorized/a-demokracia-es-a-diktatura-hataran.html

  Sok igazság lett a cikkben kimondva. Érdemes elolvasni.”
 • 26. izsi 2012. január 23. 07:13
  „Aki tüntetett a "nem vagyunk gyarmat", "nem kell IMF/EU" és hasonló szlogenekkel, az vágja, hogy Orbán Viktor és kormánya (és vele együtt Magyarország) feltételek nélkül kíván támogatáshoz jutni a "gyarmatosító" EU/IMF kombótól?
  Csak úgy kérdezem...”
 • 25. bambinaXX 2012. január 23. 07:08
  „23! én mellette szavaztam. számomra nem =a fidesz a nácizmussal.
  és biztos voltam benne, hogy a gyerekeim taníttatása sokba fog kerülni. ezért gyűjtjük már most nekik a pénzt.
  mert ezt láttam külföldön és tudtam, hogy nálunk is ez lesz előbb-utóbb.. mint ahogy a több-biztosítós egészségügy. mert ami most van, az nem fenntartható, még a "fejlett" nyugaton sem. üres a kassza.
  évtizedek óta. :(”
 • 24. újratöltve 2012. január 23. 06:52
  „Egy kis kiegészítés ezzel kapcsolatban:
  Egy másik fórumon olvastam ezt a mai napon :

  "... Sziasztok.
  Egyszerűen teljesen le vagyok dermedve. Én a Kossuth-tér mellett, a Falk Miksa utcában lakom.Gondnokként teszek, veszek. Megyek ki a ház elé, áll ott egy társaság. Rögtön levettem, hogy románok. Nagyváradról jöttek. Kérdezem tőlük, hogy segíthetek-e valamit. Kérdezték, hogy a Népligethez milyen módon jutnak el, elmondtam nekik. Ezt követően szó, szót követett. Kiderült, hogy fejenként 3500...,-forintot és egy ebédet kaptak azért, hogy itt legyenek. A busz, amivel jöttek, azzal a lendülettel, hogy kiszálltak hazament. Gyakorlatilag itt hagyta őket. A beszélgetés közben jött egy idős házaspár, akik szintén kérdezték, hogy merre kell menni a Népligethez. Elmondták, hogy 1000,-forintot és egy ebédet kaptak azért, hogy itt legyenek. A busz persze őket is itt hagyta, oldják meg maguk jelszóval. Ők Pécsről jöttek. Beszélgetés közben szinte megszégyenülve tekerték össze a magyar zászlót és tették el a táska mélyére."”
 • 23. kalkutta 2012. január 22. 22:03
  „Még csak annyit. Ha ismernéd a fejlettebb világot és annak mondásait tudhatnád, hogy ők is azt mondják:
  "Begger can´t be chooser" Vagyis a koldus nem válogathat. Mi meg rájuk vagyunk utalva.
  Nem fogják elfelejteni, hogy a magyarok hőbörögtek.
  Bár ezt úgysem érted.”
 • 22. kalkutta 2012. január 22. 21:57
  „3. bambinaXX 2012.01.22. 16:22
  "2! éltél már a "fejlett" nyugaton? nyilván nem. mert akkor tudhatnád, hogy VAN vizitdíj, fizetős egészségügy, ingatlanadó, (adófegyelem )viszont NINCS orvosválasztás, ingyenes iskola, gyed /gyes 3 évig.. "

  <moderálva> Többet mint hinnéd. Hogy szavaztál amikor a mostani tüntetés szervezői a vizitdíj, tandíj, stb ellen heccelve kikényszerítették a népszavazást? Erről ennyit. Majd jusson eszedbe ha ki kell pengetni a milliókat ha gyereked vagy unokád tanulni akar. Vagy ha haldokolsz az egészségügyi ellátás miatt.

  Nekem tanulságos volt ez a tüntetés. Nevezetesen, hogy hányan kaphatók bevenni a kirekesztő, olykor fasisztoid eszmékre. Nekem, Bayer meg a társa ezt jelenti.”
 • 21. Power 2012. január 22. 21:42
  „"Képviselőink" pártpolitikai alapon mindent megszavaznak, pedig vannak olyan európai és nemzeti jogi normák (pl. a jogalkotásról szóló törvény), amelyeket mindenkinek be kellene tartania.

  "a kétharmados többség akaratának nem állhat útjába semmi, maga az alkotmány sem" (Sólyom László)

  "Képviselőink" olyan törvényeket is megszavaztak, amelyek nem csak az Európai Bíróság gyakorlatával és elveivel (jogbiztonság elve, visszaható hatály tilalma, stb.) ellentétesek, de a magyar jogalkotás követelményeivel is összeférhetetlenek.”
 • 20. kontrapista 2012. január 22. 20:32
  „döngicse2
  Valóban sok románt, de szerbet is láthattál,akik busszal jöttek Belgrádból, de nem a tűntetésen, hanem az Árkádban.”
 • 19. pacco 2012. január 22. 20:06
  „döngicse2

  Ha arra akarsz utalni, hogy volt néhány száz erdélyi magyar, aki aznap velünk volt (bár én sajnos nem tudtam fizikai módon jelen lenni), akkor nem értem az állításod, mert ők nem románok. Ha pedig tényleg románokra gondolsz, akkor nem tudod mit beszélsz. Ugyan melyik román jönne el Budapestre demonstrálni a magyar kormány mellett? Ismered te a politikai és a nemzetiségi helyzetet? Mert szerintem nem.”
 • 18. bubuk 2012. január 22. 19:40
  „Köszönet a lengyeleknek és bárki másnak, amiért kiálltak a magyarság mellett. Tudja csak meg a sok Kohn Bandi és hasonló egyedek, hogy nem ők fújják már a passzátszelet, mint eddig. Európa nem Muszlimánia, nem Izrael és nem Usa!”
 • 17. Larsson 2012. január 22. 19:29
  „Szegény európai újságírók ha tudnák, hogy bájerzsóti (és tsai) "kolléga" hogy vélekedik az EU-ról, asszem másképp írnának... :PPPPPPPP”
 • 16. döngicse2 2012. január 22. 19:23
  „pacco!
  13.
  Nézd meg jobban a "békemenetről"készült fotókat!”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesterházy: az államfőnek távoznia kellene

Az MSZP elnöke szerint Schmitt Pálnak nem azért kellene lemondania, mert rajtakapták valamin, hanem mert "szégyent hoz egész Magyarországra". Tovább olvasom