Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Így összegezte szaúd-arábiai útját Orbán

Szép jövő előtt áll Magyarország és Szaúd-Arábia a pénzügyi együttműködés területén Orbán Viktor szerint. A miniszterelnök erről szerdán Rijádban beszélt magyar újságíróknak, háromnapos szaúd-arábiai látogatását összegezve.
A magyar kormányfő azt mondta, várakozásaiknak megfelelően "rendkívül sikeres" tárgyalásokat folytattak a közel-keleti országban, és több egyezményről is megállapodás született. Példaként említette a külügyminiszterek megállapodását, amelyet alá is írtak, továbbá azt, hogy hamarosan aláírják a beruházásvédelmi, valamint a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményeket.

A miniszterelnök megítélése szerint gyors gazdasági sikereket elsősorban az egészségügy és a mezőgazdaság területén lehet elérni.

Arra a felvetésre, hogy a megbeszélések során volt-e előrelépés a szaúdiak részéről történő esetleges államkötvény-vásárlás ügyében, Orbán Viktor azt válaszolta: voltak tárgyalások, a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter vezette delegáció járt a szaúdi nemzeti bank elnökénél és az ország pénzügyminiszterénél is, és "megállapodtak néhány dologban". A miniszterelnök úgy fogalmazott: "szép jövő előtt állunk a pénzügyi együttműködés tekintetében".

Szaúdi üzletemberekkel találkozott Orbán Viktor. Fotó: MTI (galéria)

Orbán kifejtette: tíz évvel ezelőtt szakadtak meg az intenzív szaúdi-magyar kapcsolatok, ezért most az volt a feladat, hogy "lelket leheljünk ebbe a kapcsolatba". "Az előőrsök sikerrel jártak" - utalt arra, hogy a tavalyi magyarországi kormányváltás után szinte azonnal Szaúd-Arábiába érkezett egy magyar delegáció, amely tető alá hozott egy keretegyezményt.

A miniszterelnök emlékeztetett továbbá arra, hogy már korábban leegyszerűsítették a szaúd-arábiaiaknak az Európai Unió területére történő belépéséhez szükséges schengeni vízumkiadási rendszert. Ezzel összefüggésben ismét megemlítette, hogy jelenleg 280 szaúdi diák tanul Magyarországon, akiknek számát a tervek szerint nagyságrendileg megemelik, és az ott-tartózkodásuknak "az európai jog szerinti bonyolult rendjét" is leegyszerűsítik.

Ugyancsak megállapodás született arról, hogy folyamatosan érkeznek majd magyar delegációk Szaúd-Arábiába, és fordítva, szaúdiak Magyarországra - közölte.

"Bárcsak minden egyes viszonyrendszerben ilyen nagy lépésekkel és gyorsan haladnánk előre, mint ahogy itt tesszük ezt, az arab világban" - összegezte Orbán Viktor.

Szaúdi üzletemberekkel találkozott Orbán Viktor. Fotó: MTI (galéria)

A magyar politikai-üzleti delegáció Orbán Viktor vezetésével hétfőn érkezett Rijádba - a magyar kormányfő szavai szerint elsősorban azzal a céllal -, hogy újrainduljon Magyarország és Szaúd-Arábia között a politikai párbeszéd, és megkezdődjön a gazdasági együttműködés.

A miniszterelnök elutazása előtt, szerda délelőtt megbeszélést folytatott a magyar delegáció üzletembertagjaival.

A tanácskozást követően Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az elmúlt három nap tárgyalásairól újságíróknak elmondta: a megbeszélések lényege az volt, hogy "megpróbáljuk kinyitni ezt a világot a magyar gazdaság felé", amely iránt - mint kiemelte - jelentős az érdeklődés.

Parragh László szerint Magyarország jelenlegi potenciálja lényegesen magasabb áruforgalomra adna lehetőséget, ennek kihasználásához azonban át kell hidalni a két ország közötti logisztikai, távolsági, jogrendszeri és kulturális akadályokat. Közölte: jelentős az érdeklődés az energetikában, az ingatlanfejlesztésben, a turizmusban, valamint a szépészeti iparágak - például a fogászat és a plasztikai sebészet - iránt. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a szaúdiak presztízskérdésnek tekintik, hogy el tudják adni a magyaroknak saját élelmiszereiket, például datolyát és gyümölcslevet.

A magyar delegáció szerdán meglátogatta a rijádi Abdel-Azíz Király Kulturális Központot.

Olvasóink írták

  • 1. Queenmargareth 2011. október 05. 14:03
    „ajjaj, mi lesz a katolikus keresztény országból így?:)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Íme a Gyurcsány kihallgatásán készült videó

A volt miniszterelnök ügyészségi kihallgatásán készült 38 perces felvételen négy kamera képe látható… Tovább olvasom