Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Így reagáltak a pártok a 2015-ös büdzsére

Alapvetően reálisnak nevezték a jövő évi költségvetés makroszámait az MTI által megkérdezett elemzők.
A Fidesz üdvözli a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot, az MSZP annak visszavonására szólít fel, a Jobbik az új adók bevezetését kifogásolja, a DK szerint pedig a családok rosszabbul fognak élni 2015-ben, mint az idén. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Parlamentben adta át a 2015-ös büdzséről szóló kormány-előterjesztést Kövér László házelnöknek.

A Fidesz üdvözli a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot, az MSZP annak visszavonására szólít fel, a Jobbik az új adók bevezetését kifogásolja, a DK szerint pedig a családok rosszabbul fognak élni 2015-ben, mint az idén. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön a Parlamentben adta át a 2015-ös büdzséről szóló kormány-előterjesztést Kövér László házelnöknek.

A Fidesz üdvözli a kormány által benyújtott 2015-ös, "a magyar családokat támogató" költségvetési javaslatot.

A nagyobbik kormánypárt MTI-hez eljuttatott közleménye szerint "a banki elszámoltatás költségvetésének tervezete" garantálja, hogy a jövőben is több pénz maradjon a családoknál: folytatódik a rezsicsökkentés, megmarad a családi adórendszer és a gyed extra, a házasságkötést is adókedvezménnyel ösztönzik, a banki elszámoltatásnak köszönhetően mintegy ezer milliárd forint járhat vissza, a törlesztőrészletek pedig akár 25-30 százalékkal is csökkenhetnek.

Hozzátették: a bürokráciacsökkentés is hozzájárul majd mind a lakosság, mind a vállalkozók terheinek csökkentéséhez.

Az MSZP adóbevételi és morális szempontból is elfogadhatatlannak tartja a kormány jövő évi költségvetését, ezért azt várja a kabinettől, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot és az ahhoz tartozó adótörvényeket, dolgozza át, majd adóemelések nélkül terjessze be ismét.

Burány Sándor, az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a 2015-ös büdzsé "brutális" adóemelésekre, köztük az internetadóra épül, ezért tartja bevételi oldalról elfogadhatatlannak.

A Jobbik szerint a 2015-ös költségvetés az új adók és a régi megszorítások költségvetése lesz. Volner János, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese sajtótájékoztatóján a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által bejelentettekre reagálva azt mondta: a kormány abban a leginnovatívabb, hogy hogyan kell új adónemeket bevezetni, miközben megőrzik a szocialista kormányok megszorító intézkedéseit és sajátjaikat is konzerválják.

Kifogásolta, hogy a tárcavezető egyetlen korábbi adó megszüntetésére sem tett utalást, közben bevezetik az internetadót és megőrzik a 27 százalékos áfakulcsot, ami értékelése szerint a feketegazdaság melegágya. Kitért arra: a Jobbik továbbra is azt szorgalmazza, hogy csökkentsék 5 százalékra az alapvető élelmiszerek és a gyermekneveléshez szükséges cikkek áfáját.

A Demokratikus Koalíció véleménye szerint a jövő évi költségvetés miatt rosszabbul élnek majd a magyar családok, mint idén - közölte az MTI-vel a párt szóvivője. Gréczy Zsolt hangsúlyozta, a kormány is elismeri, hogy az emberek több adót fognak fizetni jövőre, mint 2014-ben. Hozzátette: eközben az ígértnél kisebb lesz a nyugdíjemelés.

A politikus úgy fogalmazott, hogy a kormány által számolt infláció nem valós, mert megmaradt a "világrekord" áfa, amelyet minden bevásárlásnál meg kell fizetni. Kiemelte, a vállalkozások terhei ellenben olyan minimális mértékben csökkennek majd, hogy az nem segíti a gazdasági növekedést, az új munkahelyek létrehozását.

A jövő évi költségvetés a banki elszámoltatás büdzséje lesz, az elszámoltatás eredményeképpen pedig a hitelesek vagy pénzhez jutnak, vagy - még élő hitelszerződés esetén - 25-30 százalékkal csökkenhet a törlesztőrészletük - mondta Varga Mihály, mielőtt hivatalosan átadta a 2015-ös költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak.

A miniszter kiemelte azt is, hogy a jövő évi költségvetés megőrzi a kormányzás eddigi eredményeit: jövőre is családi adórendszerben történik az adózás, 240 milliárd forint marad a családoknál. Megmarad a rezsicsökkentés is, 20-25 százalékkal mérséklődnek a háztartások rezsiterhei - tette hozzá.

Elemzők: alapvetően reálisak a makroszámok


Alapvetően reálisnak nevezték a jövő évi költségvetés makroszámait az MTI által megkérdezett makrogazdasági elemzők, de úgy vélték, hogy az inflációt alulbecsüli a kormány.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője szerint a 2,5 százalékos GDP növekedés teljesíthető, az Erste elemzői 2,3 százalékkal számolnak. Az 1,8 százalékos inflációt azonban kissé alacsonynak tartja a szakértő. Felidézte, hogy eddig a kormány magasabb indexet várt a piaci konszenzusnál is - az Erste 3 százalékkal számol -, másrészt az adóemelések, például a csipszadó gyorsíthatják az inflációt.

Az elemző szerint a 2,4 százalékos költségvetési hiánycél tarthatónak tűnik, a 75,4 százalékos államadósság teljesíthetősége kérdésesebb, főleg ha magas, 310 forintos euró árfolyamot becsül a kormány jövőre.

Érdemes megjegyezni az Erste szakértője szerint, hogy a katonai kiadásokban jelentős emelés lesz a NATO által várt értékek miatt. Részben azért, mert emelkedik a fegyveres és rendvédelmi dolgozók fizetése, részben a katonai beruházások következtében - fejtette ki. A NATO évi 2 százalékos GDP-arányos katonai kiadást ír elő, Magyarországon eddig 0,8 százalék volt ez az érték - tette hozzá.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint is alapvetően elfogadható a költségvetési törvényjavaslatban felvázolt makrogazdasági pálya, konzervatív számokkal kalkulál a kormány. A GDP-növekedést kicsit felültervezik, az inflációt kicsit alul - tette hozzá.

Balatoni András szerint a szektoriális különadókat rossz üzenetnek nevezte a piac számára. Az üzenet az, hogy aki jól teljesíti a dolgát és profitot termel, ahhoz bármelyik pillanatban bejelentkezhet a költségvetés és elveheti - fogalmazott az elemző, aki úgy véli: ez visszafogja a vállalkozó kedvet, kreativitást és innovációt, ami tükröződni fog a gazdaság hosszú távú teljesítményében .

Jó lenne ezeket az adókat nem növelni, hanem egyszerűsíteni, és arányossá tenni - mondta, hozzátéve: nem forgalomarányosan, hanem a jövedelmezőség alapján kellene ezeket a szektorokat adóztatni.

A makrogazdasági pálya reális, a szerkezet pedig rossz, távol esik a piacgazdasági logikától - foglalta össze a szakértő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DK: Magyarország 35 éve nem volt ennyire elszigetelve

Gyurcsány Ferenc a DK elnökségi tagjaival együtt diplomatákkal találkozott a Parlamentben. Tovább olvasom