Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Így reagáltak a pártok Orbán évértékelőjére

Orbán Viktor tizenötödik alkalommal tartott évértékelő beszédet.
DK: Orbán Viktor beszédéből kimaradtak a valós tények

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint Orbán Viktor miniszterelnök pénteki évértékelő beszédéből kimaradtak a valós tények és a kormányfő csak az álmairól beszélt, ami azt bizonyítja, hogy a kormány nemcsak tönkretette az országot, de észre sem veszi, hogy milyen "iszonyatos a rombolás, amit véghezvitt" - reagált a kormányfői évértékelő beszédre Molnár Csaba.

A DK alelnöke a beszédet a közelmúlt miniszterelnöki beszédei közül "intellektuálisan a legsilányabbnak" minősítette.

Szerinte a kormányfő körül dolgozó "kommunikációs álomgyár" három dolgot talált ki: megtalálták az interneten az ország régi sikereit, "amelyekhez a kormánynak semmi köze nincsen", meg próbálták alkotni a jelenlegi sikereket, amelyek nincsenek, illetve igyekeztek megkeresni a jövő sikereit, amelyeket azonban épp a kormány "aknázott alá az elmúlt három évben".

Molnár Csaba emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság a héten állapította meg, hogy nagyobb lesz az államháztartási hiány a kormány által vártnál, valamint marad a gazdasági recesszió; a Tárki pedig szintén a héten hozta nyilvánosságra, hogy 2012-ben volt a legnagyobb az aránya azoknak, akik külföldre akarnak költözni. A DK szerint ezek az adatok mutatják be a valóságot, Orbán Viktor csak az álmairól beszélt.

Molnár Csaba szerint Orbán Viktor üzent az ellenzéknek is: ha 2014-ben meg akarják szabadítani az országot attól az "ámokfutástól", amit a kormány művel, akkor össze kell fogniuk.

KDNP: a kormányfő egy erős, stabil ország képét vázolta fel

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint évértékelő beszédében Orbán Viktor történelmi távlatokba illesztve egy erős, stabil, reményteli ország képét vázolta fel.

A kisebbik kormánypárt sajtóirodája az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: egyetértenek a miniszterelnökkel, miszerint ma Magyarország jobban teljesít, mint korábban, legyen szó akár az államadósság csökkentéséről, az emberek terheinek mérsékléséről vagy a nyugdíjak értékének megőrzéséről. Ennek ellenére még sok munka áll az ország előtt - rögzítették.

Kiemelték, hogy a KDNP-nek kifejezetten fontos demográfia helyzet javulásáról is elismerően szólt Orbán Viktor, amelynek kapcsán leszögezhető: a családtámogatás rendszerének kiteljesítésében biztosan számíthat pártszövetségesére. Teljes mértékben kiállnak a munkahelyvédelmi akcióterv folytatása mellett, hogy valóban mindenki részesülhessen Magyarország sikereiből - jelezték.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki évértékelő beszédében azt mondta: Magyarország jobban teljesít, mint korábban, és eredményesebb a válság kezelésében, mint a legtöbb európai ország. Magyarország jobban teljesít az emberek mindennapi terheinek csökkentésében, az érdekérvényesítésben, a családok támogatásában, a nyugdíjak területén, a munka megbecsülésében, a rendőrség bővítésében, a felesleges kiadások lefaragásában, az egészségügyben és a felzárkóztatásban is - sorolta a kormányfő. Értékelése szerint az eredmények azt mutatják, hogy a magyarok 2012-ben nem dolgoztak hiába, jó döntés volt a magunk kezébe venni a sorsunkat. Kitért arra, az idén is három százalék alatt lesz a költségvetési hiány, és utalva az éppen pénteken közzétett uniós prognózisra - azt mondta hallgatóságának: az Európai Unió éppen aktuális előrejelzései ne zavarják meg önöket, a hiányt még egyszer sem sikerült eltalálniuk. Orbán Viktor szerint sikernek kell nyilvánítani, hogy Magyarország 2012-ben is csökkentette adósságát, és ellenőrzés alatt tartotta pénzügyeit.

Jobbik: Orbán nem kínál megoldást az emberek napi gondjaira

Orbán Viktor évértékelő beszéde "nem áll a valóság talaján," a Fidesz nem képes megoldást kínálni a magyar emberek mindennapi problémáira - reagált a Jobbik elnöke pénteken a miniszterelnök évértékelő beszédében elhangzottakra.

Vona Gábor közleményében úgy fogalmaz: Magyarország nem teljesít jobban, mint eddig, Orbán Viktor kormányának nem sikerült a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok teljesítményét felülmúlnia. Szerinte a kormány ígéretei "beláthatatlanul hosszú távra szólnak, ám az emberek nem tudják, mi lesz velük a holnapi napon".

A Jobbik elnöke kiemelte: Orbán Viktor nem beszélt a munkahelyteremtésről, a közbiztonság tragikus állapotáról és nem adott számot az elszámoltatás ígéretéről sem. Vona Gábor úgy véli: a gazdaság és a munkahelyteremtés beindítására, a közrend megvalósítására, a nemzeti kultúra felvirágoztatására, az országot tömegével elhagyó magyar emberek itthoni boldogulására és az elszámoltatásra csak a Jobbiknak van programja.

MSZP: Magyarország jobb beszédet és jobb kormányzást érdemel

Magyarország jobb beszédet és jobb kormányzást érdemelt volna – reagált Orbán Viktor miniszterelnök pénteki évértékelőjére a szocialisták szóvivője.

Török Zsolt pénteki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az elmúlt három év kormányzása azt bizonyítja, hogy Orbán Viktor nem tudja mit kellene csinálni, míg a beszéd azt, hogy a miniszterelnök nem tudja mit kellene mondani.

Szavai szerint a 25 éve a politikai porondon szereplő miniszterelnök „ugyanazokat a közhelyeket, ugyanazokat az olcsó poénokat puffogtatta" korábban is, mint most. Orbán Viktor húsz éve erős Magyarországról beszél, de azt még mindig csak a jövő időben teszi - tette hozzá.

Az ország sokkal rosszabb helyzetben van, az emberek sokkal nehezebb körülmények között élnek, mint korábban - jelentette ki.

LMP: Orbán Viktor képzelt világban él

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök "másik mozit néz és egy képzelt világban él", amikor arról beszél, hogy a kormány csökkenti Magyarország függőségét - reagált Schiffer András az ellenzéki párt országgyűlési képviselői csoportjának vezetője a miniszterelnök pénteki évértékelő beszédében elhangzottakra.

Hangsúlyozta: bár a kormányfő az ország függőségének csökkentéséről beszélt, pedig a valóság az, hogy tavaly decemberben rekordmértékű volt a külföldi tulajdonban lévő állampapír-állomány, amelyet a kormány 10 napja egy dollárkötvény-kibocsátással tovább növelt, az államadósság pedig annak ellenére nő, hogy a kormány "eltapsolta" a magánnyugdíj-pénztári vagyont.

Schiffer András emlékeztetett rá: az LMP stratégiai célja Magyarország függőségének és a munkavállalók kiszolgáltatottságának a csökkentése, ehhez viszont szakítani kellene azzal a gazdaságpolitikával, amely "a külföldi tőke és olcsó képzetlen hazai munkaerő házasságára épít". Az LMP 2014-től olyan gazdaságpolitikát szeretne, amely a hazai kis- és középvállalkozások (kkv), az erősödő helyi gazdaság és a jól képzett hazai munkaerő együttesére alapozza az ország felemelkedését. Emellett az LMP olyan politikát szeretne, amely alkalmas az ország természeti, kulturális erőforrásainak megőrzésére. Az Orbán-kormány elmúlt két éve azonban ezeknek a céloknak nem felel meg - mondta Schiffer András.

Kiemelte: amíg a magyar kkv-k háromszor akkora kamatfelárat fizetnek egy hitelért mint egy cseh kkv, vagyis amíg nem versenyképesek, addig érdemi gazdaságélénkítésről és munkahelyteremtésről nem lehet beszélni. Az ellenzéki politikus szerint Orbán Viktor "nem tudja, hogy kivel szemben folytat szabadságharcot". Szerinte ugyanis a tőke ára fojtja meg a gazdasági növekedést, vagyis nem az államadósság mértéke, hanem az államadósság ára a fő probléma. Amíg a reálkamat mértéke meghaladja a növekedési rátát, addig a kormányzat csak megszorítás, vagy eladósítás árán tudja finanszírozni a gazdaságot - tette hozzá.

A rezsicsökkentéssel kapcsolatban elmondta: azt a 10 százaléknyi extra profitot, amit a szolgáltatóktól "itthon tart" a kormány az intézkedésével, azt nem kampánycélokra, hanem energiahatékonysági beruházásokra és energiahatékony szociális bérlakásépítési programokra kellene fordítani, mert ezek álláshelyeket teremtenek, illetve hosszú távon jelentenek megtakarítást a lakások energiaigényének csökkentésével. A munkahelyteremtésről szólva Schiffer András leszögezte: folyamatosan csökken az új álláshelyek száma, gazdaság pedig recesszióban van.

Együtt 2014: rossz irányba mennek a dolgok

Az Együtt 2014 szerint bár a miniszterelnök egy gyarapodó Magyarországról beszélt, valójában rossz irányba mennek a dolgok.

A választói mozgalom közleményben reagált Orbán Viktor pénteki évértékelő beszédére. Azt írták: a kormányfő "úgy tett, mintha csak a lépéseinket kellene növelni és gyorsítani, az irány amúgy jó", de ez nem igaz: Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok.

"A demokrácia gerincét csigolyánként törték el a rezsim irányítói, a gazdaságot pedig tönkretették: folyamatosan romlik a forint, tízezrével szűnnek meg a munkahelyek, uniós források ezermilliárdjait buktuk el, félmillió vállalkozó szellemű, fiatal és jól képzett magyar vándorolt ki az országból, mert ez a kormány elvette tőlük a reményt, hogy a hazájukban is boldogulhatnak" - közölték. Az Együtt 2014 szerint a jobban teljesítő Magyarországtól - amiről a miniszterelnök beszélt - "éppen az elmúlt két év kormányzati ámokfutása miatt kerülünk egyre távolabb".

Hozzátették: a szomorú valósággal ma már mindenki tisztában van - a polgárok, a vállalkozások, a munkahelyteremtő befektetők, az Európai Bizottság -, csak Orbán Viktor és szövetségesei nem.

"Az Orbán-Simicska-rezsim a rossz kormányzásával új válságot okozott Magyarországnak. Ezt a válságot már nem foghatják se az előző nyolc évre, se külső tényezőkre: ezért a válságért Orbán Viktor a felelős" - olvasható a közleményben, amely kiemeli, a választói mozgalom azért dolgozik, hogy jó kormányzással újra a régió gyarapodó országává tegye Magyarországot 2014 után.

Párbeszéd Magyarországért: a miniszterelnök semmilyen konkrét megoldási javaslatot nem tett

A Párbeszéd Magyarországért (PM) véleménye szerint a miniszterelnök pénteki évértékelő beszédében semmilyen konkrét megoldási javaslatot nem tett az ország és az emberek problémáinak megoldására, csupán egy homályos víziót vázolt fel egy évtizedekkel későbbi jövőről.

Jávor Benedek a szervezet egyik társelnöke az MTI-nek azt mondta, hogy érdeklődéssel hallgatták a kormányfő beszédét, de az „még érdekesebb lett volna", ha mond is valamit a Magyarország helyzetéről és arról, hogy milyen megoldási javaslatai vannak az ország és az emberek problémáira.

A független képviselő félőnek nevezte, hogy a kormánynak és a kormányfőnek nincsenek elképzelései arról, hogy hogyan lehet úrrá lenni a gondokon. A beszéd azt sugallja, nem tudják, hogy mit akarnak kezdeni a 2013-ban várhatóan három százalékot meghaladó államháztartási hiánnyal vagy hogyan akarják valódi növekedési pályára állítani a katasztrofális gazdaságpolitikájuk eredményeképpen recesszióba süllyedt gazdaságot – közölte. Orbán Viktor beszédében gyakorlatilag csak a múltról anekdotázgatott, miközben „valamiféle homályos víziót" vázolt fel arról, hogy az országnak hogyan kellene kinéznie néhány évtized múlva – tette hozzá.

Jávor Benedek azt mondta, aggasztónak tartják a miniszterelnök „valóságérzékelésének teljes hiányát", mert a mostani kormányzati intézkedések éppen az általa lefestett jövőkép ellenkezőjét eredményezik. A kormányfő tudásalapú társadalomról beszél, miközben szétverik a felsőoktatást, energetikai függetlenséget emleget, miközben arról éppen a moszkvai útján mondott le, és kultúrnemzetet vizionál, miközben Fekete György nívójára silányítják a kultúrpolitikát – jelentette ki. Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor a „saját álomvilágába menekült a valóság elől", amire már nem is hajlandó reagálni – összegezte véleményét.

Olvasóink írták

 • 3. geysa1 2013. február 23. 06:45
  „2014. április: majd a totozóban (választó fülkében) eldől, ki nyeri a meccset.”
 • 2. roxper 2013. február 22. 20:19
  „Álomvilágban él, elköltözhetne oda, ne Mo-n ügyködjön.”
 • 1. kristóf65 2013. február 22. 18:07
  „"Jogász vagyok, nem közgazdász"
  -- Orbán Viktor

  Ez látszik a gazdaságunk teljesítményén is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szijjártó Belgrádban: újabb határátkelők nyílnak

A Budapest-Belgrád vasútvonal felújításáról is tárgyalt pénteken Szerbiában a politikus. Tovább olvasom