Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 19°C Még több cikk.

Így utazunk mi, magyarok nap mint nap

"A lakossági közösségi és egyéni közlekedés jellemzői, 2009" címmel internetes kiadványt jelentetett meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) - tájékoztatott a hivatal hétfőn.
A távolsági helyváltoztatási igények egy fontos területét, a turisztikai indíttatású, egy napnál hosszabb távolléttel járó utazások jellemzőit a KSH 2004 óta méri a Lakosság utazási szokásai (LUSZ) elnevezésű háztartási felvétele során, azonban a napi utazási szokások vizsgálata ennek a felvételnek eddig nem volt tárgya.

A KSH szerint ez kétségtelen hiány volt, hiszen a lakosság életminőségének egyik fontos mozzanata a mindennapok közlekedési igényének kielégíthetősége, a közlekedésre fordított idő és költségek nagysága.

A téma kapcsán felmerülő információs igényt érzékelve a KSH 2009-ben a LUSZ adatgyűjtés mintáját alkotó 15 ezer háztartásra, illetve az azokat alkotó 38 ezer személyre kiterjedően felvételt hajtott végre, amelynek keretében a háztartások tagjait 2009-ben négy alkalommal: januárban, áprilisban, júliusban és októberben kérdezték meg az összeírók egy adott napon tett utazási szokásaikról.

A KSH honlapjáról ingyenesen letölthető kiadvány elsősorban a rendszeres napi tevékenységet kiszolgáló közlekedési motivációk, eszközök megismerését segíti. Célja a munkahelyre, illetve iskolába járás, valamint más célból történő közlekedés, a városok, illetve kistelepülések lakóinak, a különböző korosztályok, nemek, iskolai végzettségűek, gazdasági aktivitásúak közlekedési szokásai, az utazások időbeni hullámzása és az átszállások vizsgálata.

Külön elemzési területe a kiadványnak a közlekedési eszközök igénybevétele, a közösségi illetve az egyéni közlekedés elemzése, ezen belül a személygépkocsik használata és kihasználtsága, a járművel futott kilométerek száma, valamint a közlekedés költségeinek becslése.

Az adatok betekintést nyújtanak a napi közlekedés céljaiba, a közlekedési eszközök használatába. Az érdeklődő tájékozódhat a közlekedésre fordított időről és a megtett távolságról, továbbá lehetőség adódik a közlekedési szokások, ezen belül a hétköznapi és hétvégi utazási szokások eltérése, szezonális különbözőségek megismerésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyen haltak meg négy balesetben a hétvégén

Négy közúti balesetben négyen haltak meg az elmúlt hétvégén az ország útjain - közölte az Országos… Tovább olvasom