Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Igyekszünk minél kevesebbet gondolni a válságra

A magyarok többsége hárítással reagál a válságra - derül ki a Szonda Ipsos április közepén készített, hétfőn közzétett felméréséből.
A gazdasági helyzet alakulása ugyan mindenkire hatással van, a kutatás szerint sokan mégis azt mondják, hogy egyelőre nem érzik a válság következményeit, és ha spórolnak is, másért teszik ezt. A megkérdezettek többsége úgy véli: egy-három év múlva javul a helyzet.

A globális pénzügyi és gazdasági válság még mindig olyan, mint egy minden éjjel visszatérő rossz álom, amit az emberek igyekeznek elfelejteni - derül ki a Szonda Ipsos kutatásából. A felmérés szerint az emberek leginkább hárítással próbálják kezelni a krízist. Többségük azt mondta, hogy őket személy szerint nem érinti annyira a válság, még a gondolatvilágukból is próbálják kizárni a szorongató érzést.

A válság tüneteként a legtöbben a devizahitelek törlesztő részleteinek emelkedését, az elbocsátásokat, az ingatlanpiaci áresést, illetve az áremelkedést említették.

A megkérdezettek közül csak kevesen készítenek tervet arról, hogyan tudnának ésszerűbben gazdálkodni. Ha mégis takarékoskodnak, akkor azt nem a válsággal magyarázzák. Többségük azt mondta, hogy a közvetlen környezetében nem tapasztalt életszínvonal-romlást.

Az emberek elvárják a tájékoztatást a médiától. Sokan elégedetlenek, mert úgy vélik, nem készítették fel őket időben a gazdasági krízisre. Olyanok is vannak, akik a sajtót okolják a rossz hangulatért.

Akadnak olyanok is, akik összeesküvés-elméletet sejtenek a háttérben. Azt mondják, hogy bizonyos embereknek vagy csoportoknak kifejezetten jól jött a válság, ők hatalmas nyereségre tesznek szert emiatt.

Eltérnek a vélemények abban is, hogy válság idején takarékoskodni vagy vásárolni kell. Egyesek szerint a spórolás vezet ki a válságból, míg mások azt mondják, hogy épp ez az, ami megakadályozza, hogy lendületbe jöjjön a gazdaság. A legtöbben ruhákra, tisztítószerekre, szórakozásra, utazásra és éttermi szolgáltatásokra szánnak kevesebb pénzt.

A megkérdezettek szerint 1-3 év múlva ér véget a válság.

Olvasóink írták

  • 1. Sziti 2009. május 18. 21:27
    „Igenis érezzük a válság hatását.
    Bár nem tudjuk mi ez a válság mégis ezzel mindent meg lehet magyarázni.
    Ha elbocsátanak vagy megszorítás van, minden a válság miatt történik.
    Lehet, hogy nincs is válság csak kitalálták?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödik a tőzsde és a forint is

Míg reggel egy euró 287 forintot ért, délután fél három körül már 284 forinton jegyezték a bankközi… Tovább olvasom