Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Ikrek napja: országos ikertalálkozó Szigethalmon

Több mint kétszáz, az ország különböző pontjairól érkező ikerpár ünnepel együtt a tizenegy éve számukra kitalált találkozón - mondta Domonkos István, a rendezvény szervezője szombaton.
Ilyenkor senki sem csodálkozik, ha duplán vagy triplán lát, hiszen itt ez a természetes; a szervezők kérésére az ikrek egyforma ruhában érkeznek a találkozóra - mondta a szervező, aki hozzátette: természetesen nem csak csak egypetéjű ikrek jönnek el, részt vesznek a kétpetéjűek is, de voltak itt már ötös ikrek is. Idén valószínűleg a szigethalmi két hete született hármas ikrek a legfiatalabbak, a legidősebb pedig egy nyolcvan éven túli hölgypár. A főszervező hozzáfűzte: az ország egyetlen hivatalos ikertalálkozóját kezdetben Ercsiben rendezték, hatodik éve azonban már Szigethalom ad otthon neki. Az évek alatt kialakultak az állandó programok: ikerszépségverseny - itt csak egypetéjűek vesznek részt -, amelynek ma már három kategóriája van: gyerek, felnőtt és szenior, s közülük mindig nagy tetszést arat az "Ikrek Királynői", akiket a fiatal korosztályból választanak. A program az ikrekről szól, de nem csak nekik - emelte ki Domonkos István. Az egész napos rendezvénynél elsősorban a nagycsaládosokra gondoltak, de van főzőverseny, Klíma Klub és Zöld Sziget.

A főszervező arról is beszámolt, hogy rendszeresesen jönnek külföldről, idén például Szerbiából, de várnak párokat még Szlovákiából és Lengyelországból. Hozzátette: már felvették a kapcsolatot Olaszországgal, és keresik a kontaktust az amerikai Twinsburggel is.

A program rendszeres résztvevője Tárnoki Ádám Domonkos és Tárnoki Dávid László ikerkutatók, orvosok, akik maguk is ikrek. "Az orvostudomány az ikrek tanulmányázására különös figyelmet fordít, az egy- és kétpetéjű ikrek összehasonlításakor az öröklött gének és a környezeti hatások befolyása tanulmányozható" - magyarázta Tárnoki Ádám Domonkos, aki elmondta azt is: Magyarországon a becslések szerint mintegy 90 ezer egypetéjű pár van.

Az egypetéjű ikerterhességek arányát illetően Magyarország a középmezőnyben van: nálunk minden 75., az Egyesült Államokban minden 35. születés ikerszülés, a két véglet Nigéria és Kína: az előbbinél 23, az utóbbinál 250 ez a szám.

Minden bizonnyal az egyik leghűségesebb látogatója a találkozóknak Bán Mária és Bán Ilona, akik mindössze kétszer hiányoztak. A hatvannégy évüket büszkén vállaló, fiatalos és kiegyensúlyozott - tavaly szenior kategóriában első helyezett - ikerpár mindig örömmel jön el, számos ismerősük van már, és még mindig "rácsodálkoznak" a többi ikerre. Az a nem mindennapi körülmény, hogy "tükörképben élnek", számukra több jót hozott, mint rosszat - mondta el Mária. Egyetlen dolgot nem tudtak elfogadni: a külvilág hajlamos volt őket egyetlen személyiséggé összevonni; gyakran csak annyit mondtak, hogy "az ikrek", "a lányok", és egyszerűen nem volt nevük. Az összetartás nagyon erős és nagyon fontos - mondta Ilona: "még ma is egyformán öltözködünk, hasonló az érdeklődési körünk, és az sem lehet véletlen, hogy mindketten óvónők lettünk".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos zuhanás - szerelőhídról esett le egy munkás

Lezuhant a szerelőhídról és meghalt egy karbantartási munkálatokat végző 60 éves férfi szombat hajnalban Óbudán. Tovább olvasom