Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

IKSZ-honlap a kommunizmus jegyeit őrző közterületek névváltoztatása érdekében

Budapest - Kampányhonlapot indít az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) a kommunizmus jegyeit mindmáig őrző közterületek névváltoztatása érdekében, zsakutca.iksz.net néven, és a Facebook közösségi portálon is várja a jelzéseket - közölte Stágel Bence, a szervezet elnöke az MTI-vel.
A Kereszténydemokrata Néppárt ifjúsági szervezetének elnöke elmondta: mindazok jelzését várják, akik a kommunista diktatúra jegyeit hordozó közterületi elnevezésre bukkannak. A honlap szégyentablójára be lehet küldeni a kifogásolt közterületi táblák fényképeit az érintett települések megjelölésével. Az érintett önkormányzatokat az IKSZ közvetlenül meg fogja keresni a mielőbbi közterületi névváltoztatással kapcsolatosan - tette hozzá a KNDP országgyűlési képviselője.

Stágel Bence kiemelte: az IKSZ közelmúltban indult országos közéleti kampánya során az ország különböző településein élő fiatalok jelezték a szomorú tényt, hogy több mint 20 évvel a diktatúrából történő szabadulásunk óta az ország egyes településein járva különös időutazásnak lehetünk szemtanúi. A mai napig több száz utca, tér van elnevezve a kommunizmus tömeggyilkos rendszerének vezetőiről, kiszolgálóiról, eseményeiről és szimbólumairól. Lenin, Marx, Ságvári Endre, Kun Béla, Szamuely Tibor, Mező Imre, Münnich Ferenc, November 7., Népköztársaság, Felszabadulás ma már csak a XX. századról szóló történelemkönyvek fekete lapjaira való nevek és fogalmak kellene hogy legyenek - mondta.

Hozzátette: a XX. században két diktatúra elszenvedői is voltunk, ezért mi magyarok a XX. századi történelmünkben megtapasztalhattuk milyen, amikor diktatórikus eszközökkel, a nemzeti identitás elnyomásával, erőszakos módon korlátozzák mindennapjainkat. A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Európában a számuk eléri az egymilliót. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzés által. Jóval többre tehető azok száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított.

A rendszer áldozata volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek; mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől - mutatott rá Stágel Bence.

Olvasóink írták

 • 5. Agyalapi 2011. március 06. 14:18
  „A történelmet (a múltat) a 2010-es fülkeforradalomig el kell törölni!”
 • 4. sadap12 2011. március 06. 12:01
  „pótcselekvés........injkább imádkozzatok a szegényekért, merthát a tetteitek.......”
 • 3. klj_54 2011. március 06. 10:36
  „Amíg Kettering mellett és Helsingorben ezerévesnél régebbi utcanevek vannak, addíg a senkiháziak csaholása engem nem zavar!”
 • 2. szatyi 2011. március 06. 10:34
  „Gondolom, a névváltoztatás költségeit is fedezik a kampányolók! Ne a máséval verjék a csalánt!”
 • 1. deszkás 2011. március 06. 09:58
  „Stágel úr! Ma is halnak éhen vagy megfagynak" velük" mi a terv?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 millió forintnyit adományt adtak át az Operaházban

Jótékony célú gálaestet rendeztek szombat este a Magyar Állami Operaházban az elmaradt operabál… Tovább olvasom