Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

IKSZ: Mátsik Györgynek a vádlottak padján a helye

Mátsik ügyészként 1958-ban halálbüntetést kért Mansfeld Péterre és társaira.
Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy az ügyészség elutasította a Mátsik György ellen tett feljelentést. Mátsik ügyészként 1958-ban halálbüntetést kért Mansfeld Péterre és társaira.

Stágel Bence, a szervezet elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Törcsi Péter alelnök csütörtökön az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásában kiemelte: Magyarország tartozik annyival az 56-os forradalom hőseinek és a "pesti srácoknak", hogy az igazságszolgáltatás kivétel nélkül felelősségre vonja azokat, akik bármilyen módon részt vettek szabadságharc leverésében és a véres megtorlásokban.

Kitérve arra, hogy Mátsik György a nyilvánosság előtt eddig azzal próbált kibújni a felelősség alól, hogy "parancsot teljesített", a kereszténydemokrata politikusok azt írták: 22 évvel a rendszerváltozás után egy demokratikus jogállamban a kommunista rendszer bűncselekményeire, az igaztalan vádakra és a halálos ítéletekre nem mentség a "parancsra tettem" mantrázása.

Nem fogadható ez el sem a náci, sem a kommunista diktatúrák fenntartói és kiszolgálói esetében - hangsúlyozták. "Ha valóban hiszünk abban, hogy a bűntetteket egyenlő mércével kell mérni, akkor az a legkevesebb, hogy Mátsik Györgynek és a hozzá hasonlóknak egy demokratikus jogállam bírósága előtt kell felelniük az általuk elkövetett bűnökért. Hiszen a bűn az csak bűn marad" - zárul a kommüniké.

A Magyar Nemzet csütörtökön azt írta, az egyik feljelentőtől, Szilágyi György jobbikos képviselőtől értesült arról, hogy a Központ Nyomozó Főügyészség elutasította feljelentésüket. A döntés ellen a négy feljelentő közül Mansfeld László, az 1956-os forradalom után kivégzett Mansfeld Péter testvére élhet panasszal nyolc napon belül.

Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője az MTI-nek csütörtökön azt mondta: bűncselekmény hiányában utasította el Mátsik György volt ügyész elleni feljelentést a Központ Nyomozó Főügyészség; az akkori jogszabályok szerint az ügyben az ügyész csak halálbüntetés kiszabását indítványozhatta. Az ügyre vonatkozó dokumentáció és az akkori jogi szabályozás áttekintése nyomán az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy a feljelentetett cselekmény nem bűncselekmény, ezért a feljelentést elutasította - közölte.

Olvasóink írták

 • 2. szatyi 2012. szeptember 20. 18:27
  „Az IKSZ-eseknek mondja már meg valaki, hogy a független magyar bíróság ítéletét el kell fogadni!
  Harrach Péter tarthatna nekik egy kis fejtágítót, úgyis oly okosakat szokott mondani.”
 • 1. klj-54 2012. szeptember 20. 16:04
  „Sokadszorra:
  A Mansfeld per anyagai nyilvánosak, elolvashatóak.
  Sem a bírónak sem az ügyésznek NEM VOLT MÁS VÁLASZTÁSA mint amit tettek, mert Mansfeld össze tévesztette a bíróságot a játszótérrel. Azzal, hogy több kérdésre is kijelentette emberölési szándékkal akart fegyvert szerezni kimondta önmagára a halálos ítéletet.
  Nem sajnálom mert csak a hülyéket szokás, ő pedig nem hülye volt hanem ostoba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: hozzák nyilvánosságra az IMF-nek írt levelet!

Egy civil megfigyelő is vegyen részt a valutaalappal folytatott tárgyalásokon - mondta Vágó Gábor. Tovább olvasom