Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

IKSZ: Szerzett jog visszavételére készül az MSZP

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) szerint a szocialista Mesterházy Attila és Gőgös Zoltán immáron a szerzett jogok visszavételével riogatja a gazdálkodókat.
Stágel Bence, a szervezet elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Harangi Fülöp, a vidékért munkacsoport vezetője az MTI-hez eljuttatott állásfoglalásukban azt írták: a szocialisták éppen azokat a földhaszonbérleti pályázatokat kritizálják éles hangon, amelyek a múlt káros hagyományaival szakítva megteremtették a pályáztatás lehetőségét. Kitértek arra, hogy mivel eddig semmilyen pályáztatás nem volt, így számos alkalommal olyan személyek haszonbérletébe kerültek állami tulajdonú termőföldek, akiknek soha semmilyen közük nem volt a mezőgazdasághoz.

A nemrégiben bevezetett pályázati rendszernek köszönhetően sikerült jelentős lépéseket tenni az agrárszektor korfájának megújítása érdekében, mivel a haszonbérletbe kiadott termőföldek 25 százalékát olyan fiatalok kapták meg, akik élethivatásszerűen mezőgazdasági tevékenységgel foglalkoznak és jövőjüket is az ágazaton belül képzelik el - rögzítették, kiemelve: ezek a fiatalok nem oligarchák, nem haszonlesők.

Szerintük nem igazak azok az állítások sem, hogy a földhaszonbérleti pályázatok a nagybirtokosoknak kedveznek, hiszen az átlagos birtokméret pályázatonként 20 hektár, az elnyert területek 60 százaléka pedig 10 hektárnál kisebb. Az új pályázati rendszer megakadályozza a földspekulációt és ennek köszönhetően egyre több fiatal gazdálkodó juthat földhöz - szögezték le.

A kereszténydemokrata politikusok szerint az MSZP a múltból semmit sem tanulva "kiengedte Rákosi Mátyás szellemét a palackból" és ismét a vidéki Magyarország azon része ellen kíván fordulni, amely mindig a maga ura volt.

Olvasóink írták

  • 2. szunyi 2012. december 11. 09:50
    „1. csafe

    Ha a "ne lopj"-ig eljutnának már az is siker lenne.”
  • 1. csafe 2012. december 11. 07:24
    „Ezek a keresztény fiatalok vajon hallottak-e Isten 10 parancsolatából a 8-ra. ami a hazudozás tilalmáról szól? Vagy ez a politikusokra nem vonatkozik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utoljára tárgyalja a T. Ház a 2013-as költségvetést

A jövő évi költségvetéshez benyújtott utolsó kormányzati módosításokat tárgyalhatja ma az Országgyűlés a végleges javaslat keddre tervezett elfogadása előtt. Tovább olvasom