Délmagyar logó

2017. 02. 28. kedd - Elemér 5°C | 17°C Még több cikk.

IKV: Nem kell kétszer megfizetni a kandallót

Nem kell kétszer megfizetni a kandallót, oszlatja el a félreértéseket a városi vagyonkezelő cég vezetője. Egy olvasónk nemrég ezt feltételezte, pedig a forgalmi értékből levonják a lakó beruházásának értékét. Szigorú feltételek mellett.
Nemcsak a saját javára tett, hanem a város vagyonát is gyarapította, aki – mondjuk – kandallót építtetett a bérlakásába; ezt most, amikor megveheti a lakást, nem szabad újra megfizettetni vele. Erre figyelmeztetett nemrég lapunkban megjelent olvasói levelében egy városi polgár, aki nem mellesleg ingatlanközvetítéssel és forgalmiérték-becsléssel foglalkozik.

– Nem tennénk ilyet – jelentette ki az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója. Németh István el is csodálkozott a szakember aggodalmán, szerinte a „városi polgárok" ennél jobban ismerik azokat a szigorú szabályokat, amelyek alapján a városi vagyont kezelő cég eljár az eladó lakások értékbecslésekor.

Természetesen levonják a vételárból az értéknövelő beruházások értékét, ha... Ha a fejlesztést a jelenlegi bérlő végeztette, az IKV ehhez hozzájárult, a számlákat elfogadta; ha a beruházás értékét az IKV még nem térítette meg, sem például bérbeszámítással, sem más módon; ha számla van a beruházásról, ami az elmúlt öt évben történt meg. Ha mindez rendben, akkor a lakás forgalmi értékéből levonják a beruházás értékét, de maximum a forgalmi érték 20 százalékáig.

Választás

Mint már megírtuk, a szegedi közgyűlés februárban egyhangúlag döntötte el, hogy felülvizsgálva az 1999-es moratóriumot – amikor a Tisza Lajos körút páratlan oldala és a Tisza közötti belvárosi részben leállították az önkormányzati lakások értékesítését – elad bizonyos bérlakásokat. Miért? Részben mert a bérlők ezt régóta igényelték, másrészt „illik" választási lehetőséget adni, ha a körülmények annyira megváltoznak, mint most: az eddiginek a háromszorosára emelkednek a lakbérek, fokozatosan, 2010-ig. El kell tehát dönteni a bérlakásokban élőknek: vállalják a magas bérleti díjat, vagy – kedvezményesen – saját tulajdonba veszik a lakásukat. Becslések szerint milliárdos bevételre számíthat a város a lakáseladásokból.

– Övezetenként alakul majd ki egy átlagár, az alá nem mehet a lakások vételára – szögezte le Németh István. Három övezetbe sorolják a most eladható lakásokat: az A, vagy egyes övezetbe a szűken vett belvárosi házak tartoznak, a B-be (kettes) a két körút közöttiek, a C-be (hármas) a nagykörúton kívül esők. A bérlők a forgalmi érték 70-65-60 százalékáért vehetik meg a lakásokat, a legkisebb kedvezményt a belvárosiak kapják.
További kedvezmény jár, ha a vételárat egy összegben fizetik meg: a belvárosi lakásokat így a forgalmi érték 58,8 százalékában, a nagykörúton kívülieket alig több, mint a forgalmi érték feléért vehetik meg a bérlők, illetve majdnem 55 százalékot fizetnek a két körút között. (Táblázatunk egy 15 milliós forgalmi értékű lakás kedvezményes vételárát részletezi, övezetenként.)

– Az IKV értékbecslőit az égvilágon senki nem befolyásolja, kizárólag a városi ingatlanforgalmi értékelési szabályzat – utal Németh István a már idézett, április 20-án megjelent olvasói levél szarkasztikus zárómondatára, melyben a levélíró kifejezi reményét: az IKV szakemberei a „minden szakmaiságot nélkülöző pressziót elhárítva" végezhetik az értékbecslést.

A bérlők teendőiről és a lakásvásárlás feltételeiről szóló értesítések kiküldése után néhány héttel a következő a mérleg: sok száz telefonhívás és a vételi szándék 170 írásbeli jelzése.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopronban járt a Drogmentes Magyarországért Maraton

Sopron Munkatársunktól Több száz soproni iskolás csatlakozott a tegnapi Drogmentes Magyarországért… Tovább olvasom