Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Illegális kutyatelepet találtak Dabason

A rendőrség egy dabasi tanyán elkobzott 30-40 étlen-szomjan, rendkívül rossz körülmények között tartott kutyát, az ebek elhelyezéséről, állatorvosi ellátásáról az ügy lezárásáig a NOÉ Állatotthon Alapítvány gondoskodik; a tanya tulajdonosa ellen állatkínzás miatt egy másik ügyben már három éve folyik eljárás, amely a mai napig nem zárult le - közölte az alapítvány az MTI-vel szombaton.
Az állatvédő szervezetet a Dabasi Hatósági Főállatorvos, Kiss Miklós értesítette arról, hogy Dabason, egy elhagyott tanyán működtetett illegális telepen több mint 30 kutyát tartanak. A telep nem rendelkezik semmilyen engedéllyel. Az állatok étel nélkül, minimális és szennyezett ivóvízzel ellátva a saját vizeletükben és ürülékükben, emberi felügyelet nélkül, néhányuk a pincébe zárva élnek. Mint látható volt, többük azonnali orvosi ellátásra szorult - áll a közleményben.

A tanya tulajdonosa - aki már korábban is több alkalommal megsértette az állattartásra vonatkozó előírásokat -, ismeretlen helyen tartózkodik, ellene állatkínzás miatt indul eljárás, valamint azonnali hatállyal eltiltották Dabas Város területén mindennemű állattartástól.

Az alapítvány munkatársai az összes kutyát nyilvántartásba vették és elszállították. Az elsődleges vizsgálatok alapján a kutyák nagy része nem szokott emberhez, agresszív, vagy nagyon félénk. Több kutya nagyon sovány, harapott, tépett sebekkel van tele, köztük többnek láthatóan fertőző betegsége van. Több szukakutya neveli néhány hetes kölykét, valamint sok szuka láthatóan vemhes. A NOÉ Állatotthon Alapítvány állatorvosai azonnal megkezdték a kutyák ellátását.

A nyilvántartásba vétel során kiderült, hogy néhány eb egyedi azonosító-chippel rendelkezik, regisztrációjuk ellenőrzését megkezdték az alapítvány munkatársai - fűzik hozzá.

A NOÉ emlékeztet rá: a tanya tulajdonosa ellen 2007. novembere óta folyik eljárás. Akkor, Újlengyelben is elkobozták tőle hasonló körülmények között tartott állatait. Hangsúlyozzák azonban, hogy a hatósági eljárás ebben az ügyben a mai napig nem zárult le, az ügyészség a vádemelést 2009. júniusában 1 évre elhalasztotta.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2010. március 27. 10:40
  „Az embereket védi az alkotmány, btk, ptk, stb.... az állatokat sajnos egyetlen törvény.
  Inkább menjetek és tanuljatok, mert így semmivel sem lesztek különbek a papoknál.”
 • 4. flexsnake 2010. március 27. 10:39
  „a lovakról nem írnak amiket egy marhától koboztak el? Állattartás magyarország.”
 • 3. klj_54 2010. március 27. 10:19
  „Majd ha a Homo Sapiens Sapiens minden emberi (megélhetési ) joga megadatik, élharcosa leszek az állati jogok érvényesítésének!
  Addíg valamiért az embert többre tartom példul a legjobb barátjánál, azaz a Qtyánál.”
 • 2. katicaa 2010. március 27. 09:38
  „Én nagyon szeretem az állatokat,egyet is értek az állatvédelmi törvénnyel,de most már szeretnék egy ember védelmi törvényt is,mert bizony EMBEREK is élnek rendkívül rossz körülmények közt,hidegben éhezve nyomorogva.......Jó lenne ha valaki értük is elkezdene aggódni és mondjuk indítsunk emberkínzás miatt eljárást az állam ellen!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. gedeon 2010. március 27. 08:12
  „Tegnap láttam a tv-ben a riportot. Borzasztó körülmények között voltak a kutyusok! Mi az, hogy nem találják a tanya tulajdonosát? Fölszívódott??? Három éve eljárás folyik ellene állatkínzás miatt egy másik ügyben. Gratulálok! Az igazságszolgáltatás malmai még mindig nagyon-nagyon lassan őrölnek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színházi világnap - Számos programmal várják ma a közönséget

Ma van a színházi világnap, ebből az alkalomból számos programot rendeznek Budapest mellett több… Tovább olvasom