Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Illegális őssejtkezelést végeztek több helyszínen is

Az ezt alkalmazó cégnek csak az őssejt tárolására volt engedélye, az értékesítésre és a beültetésre azonban nem.
Nem Kaposváron, hanem egy budapesti egészségügyi intézmény területén fogta el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azt a négy embert, akiket emberi test tiltott felhasználásával gyanúsít a rendőrség. A gyanúsítottak az illegális őssejtkezelést több helyszínen is végezték; az ügyben őrizetbe vették Seffer Istvánt, valamint a sonline.hu szerdai információi szerint Yuliy Baltaytis professzort is.

A Sonline hírportál kedd este azt adta hírül, hogy illegális őssejtbeültetéseket hajtottak végre a kaposvári Seffer-klinikán.

Csécsi Soma, az NNI helyettes szóvivője szerdán az MTI-nek elmondta: a rendőrök két magyar, egy amerikai és egy ukrán állampolgárral szemben folytatnak eljárást emberi test tiltott felhasználásának gyanúja miatt.

Adataik szerint egy amerikai állampolgár megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy egy magyar irányítású őssejtkutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében 2007-től egészen napjainkig őssejtkezeléseket végzett a magánklinika épületében - mondta a helyettes szóvivő.

Hozzátette: a kezelésekhez szükséges adagokat egy ukrán állampolgárságú nő készítette el, az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer dollárt vagy 5 millió forintot fizettek.

Az ukrán gyanúsított abortumokból nyerte ki az őssejteket, amelyeket a kezelés során amerikai állampolgárságú társa a betegeknek beinjekciózót vagy infúziós oldatban adagolt be. A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem állatokon, hatásuk ismeretlen volt - mondta Csécsi Soma.

Ehhez a két intézmény sem a szükséges szakhatóság, sem az Egészségügyi Tudományos Tanács Tudományos és Kutatásetikai Bizottságának engedélyével nem rendelkezett. A tevékenységet egy magyar állampolgárságú férfi is segítette, aki az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, a vérminták hatósági bevizsgáltatásában, a kezelendő betegek szállításában segédkezett.

A rendőrség szerint mindezek alkalmasak az emberi test üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett tiltott felhasználása bűntett elkövetése megalapozott gyanújának megállapítására.

Az elkövetőket hétfőn egy budapesti egészségügyi intézmény területén fogták el az NNI munkatársai, éppen akkor, amikor azok egy újabb beteggel kapcsolatos beavatkozásra készültek. A helyszínen szemlét, majd az elkövetők lakó- és tartózkodási helyén házkutatást tartottak Budapesten és Dél-Magyarországon. A házkutatások során a két érintett cég tevékenységével kapcsolatos okiratokat, számítástechnikai adathordozókat, számítógépeket és egyéb tárgyi bizonyítási eszközöket foglaltak le.

A gyanúsítottak között van professzor, orvos, biológus és egy részvénytársaság vezetője. A gyanúsítottak kihallgatásuk során részben beismerő vallomást tettek. Az NNI mind a négy gyanúsított esetében kezdeményezi az előzetes letartóztatásba helyezést.

Bucsek Gábor az NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának vezetője elmondta: a kezelések helyszíne független volt a magánklinikától, azok "vidéki városban, illetve Budapesten több helyszínen" történtek. Azt nem tudta megmondani, hányan részesülhettek az őssejtkezelésben, most úgy tűnik, "igen nagy számban", vélhetően százas nagyságrendben.

A rendőrség szerint az őssejteket abortumokból nyerte ki az ukrán gyanúsított. Bucsek Gábor azt mondta: az elkövetők rendelkeztek engedéllyel az abortumokból kinyert őssejt tárolására. "Ennek az engedélynek a kereteit lépték túl azzal, hogy bevonták kereskedelmi forgalomba ezeket az őssejteket és anyagi ellenszolgáltatás fejében adták be a pácienseknek" - magyarázta.

Seffer Tibor, a Seffer magánklinika ügyvezető igazgatója továbbra is cáfolja, hogy az intézményüket érintetné az őssejtkezelési botrány, ugyanakkor megerősítette, hogy testvére, Seffer István az egyik, akit őrizetbe vettek.

Hangsúlyozta: elképzelhetetlennek tartja, hogy testvére bármilyen jogsértést elkövetett volna, kockáztatva ezzel több mint negyvenéves praxisát. Elmondása szerint Seffer István résztulajdonosa a korábban őssejtkutatásokkal foglalkozó IRM Magyarország Zrt.-nek, amely működtetője volt a klinika egyik laborjának. Ebben a laborban járt a nyomozóhatóság a közelmúltban.

Seffer Tibor közölte: július 13-tól augusztus 3-ig minden évben zárva van a klinika, ahol egyébként sem folyik őssejtkutatás. Mint kifejtette, az IRM által működtetett laboratórium egy ideig a terápiás célú őssejtgyűjtésre és -tárolásra szóló engedély birtokában foglalkozott ezzel a területtel. A cég engedélyét azonban tavaly tavasszal visszavonták, ezzel megszűntek működésének a feltételei. "Legjobb tudomásom szerint azóta ott nem folyik semmiféle munka, és a napokban a cég megszüntetésének adminisztrációs része is lezajlott" - mondta.

Hozzátette: a klinika és az IRM két különálló cég. A klinikán plasztikai sebészet folyik, az ottani dolgozók be sem tehették a lábukat az IRM laboratóriumába, amelynek szabályos működését, majd tevékenységének felszámolását a tisztiorvosi szolgálat több tucatszor is ellenőrizte.

A sonline.hu szerdai információi szerint az őrizetbe vett orvosok egyike Yuliy Baltaytis professzor; az ukrán származású, az amerikai Regeneratív Orvostudományok Intézetében (IRM) dolgozó tudós Kaposváron Seffer Istvánnal folytatott szívbetegségekkel kapcsolatos preklinikai kutatásokat.

Az MTI 2007. november 9-én adott arról hírt, hogy Kaposvárott félmilliárd forintos ráfordítással nemzetközi őssejtkutatáshoz kapcsolódó laboratóriumot és kutatóműhelyt adták át, amelynek engedélye egyelőre kutatásra és sejtbanki tevékenységre szól, gyógyításra nem. A kutatólabort alapító IRM Magyarország Zrt.-t felerészt a kaposvári magánklinikát működtető Seffer István, felerészt az IRM Biopharma Inc. jegyezte.

Olvasóink írták

 • 14. flexsnake 2009. július 30. 18:56
  „Nagy sötétség van a fejekben. Kétfajta őssejtbeültetés van. Van a felnőttkori amikor az ember a saját őssejtjeit kapja terápiás alkalmazásban, a másik az embrionális őssejt amit a köldökzsinórból nyernek ki. Ez nem csodaszer.
  Még most is csak kutatják. Magyarországon mind a két dolog terápiás alkalmazása tilos. Legközelebb Kijevben végeznek embrionális őssejtbeültetést. Itthon kutatják csak.
  Nincs olyan eredmény hogy bármiben is ez jótékony hatással lenne az emberre. Talán 5-10év mire ezt lehet terápiásan alkalmazni mindenhol.”
 • 13. garbon 2009. július 30. 14:02
  „Nahát ez a puja gyerek Fasy. Embert akart klónozni, nehogy kihaljon a pujája aki kis huncut. 100 év börtönt neki.”
 • 12. eva45 2009. július 30. 13:55
  „Naív aki azt hiszi , hogy a gyógyítás volt a céljuk a haszon a lényeg mint minden gyógyszernél.
  Persze mindent tagadnak de mint tudjuk egy jó ügyvéd csodákra képes!”
 • 11. igazságkereső 2009. július 30. 11:38
  „Érdekes lenne azt is megtudni, hogy mit keresett ebben a Zrt-ben a gyulai "Aranykereszt" Étterem volt vezetője Fásy Ádám? Az nem kétséges, hogy az orvos barátnője Fásy Ádám szépségkirálynő választási cirkuszi bohózatban lett azzá ami lett.Lehet, hogy ennek ellentételezése végett "hálából" vették be ezt a "mindenhez értő Fásyt" és leányát "Zsülikét? Itt vana kitűnő alkalom ahhoz, hogy az NNI és az APEH egy igen alapos és mindenre kiterjedő vizsgálatot végezzen a Fásy "birodalomban". Érdekes dolgokat is tapasztalhat mindkét hatóság Fásyéknál is!”
 • 10. garbon 2009. július 30. 09:26
  „Klónoztatni akarta magát a testvér.”
 • 9. Hmmm... 2009. július 30. 08:54
  „En valahogy nem kedvelem az orosz maffiat es partnereiket.”
 • 8. neso 2009. július 29. 23:04
  „aranka2: javaslom kicsit olvasson utána a témának. Csak a dologban teljesen járatlan laikus gondolhatja, hogy az őssejtterápia a mai eszközök és tudás mellett bármiféle jót hozhat. Semmi bizonyíték nincs rá, hogy egyáltalán hatna, sőt inkább árt. Most tapogatóznak csak a Petri csészékben kisérletezők, hogy egyáltalán mik is ezek a sejtek, mit tudnak, de arról még nem igazán van fogalmuk, hogyan lehetne befolyásolni őket, hogy azt tegyék, amit mi szeretnénk. És még csak ezután jönne az állatkísérlet, majd az emberkísérlet. Nem kell elzárkózni a téma elől, de azért azt érdemes lenne kivárni, hogy eldőljön, használható-e bármire az őssejt. Nagyon jól hangzik a bulvárlapok címlapján, sokan bedőlnek neki, és sokan ezt kihasználják.”
 • 7. dodó 2009. július 29. 23:00
  „moderálva off”
 • 6. aranka2 2009. július 29. 22:56
  „neso, semmi sem veszélytelen, nyilván a terápiás alkalmazás sem. A tudomány azonban csak veszélyes események során át haladhat előre. Embereket börtönbe zárni veszélyes terápia miatt sztem középkori barbárság - világunk sok más aspektusa is barbár és középkori, ma is sötét korban élünk, nincs ebben semmi csodálatos.”
 • 5. comet 2009. július 29. 22:54
  „azért érdekes lett volna a kezelés hatásáról, vagy hatástalanságáról is megtudni valamit.”
 • 4. neso 2009. július 29. 22:34
  „aranka2: nem az őssejtkutatásért vették őket elő, hanem a terápiás alkalmazásért. Másrészt még kutatáshoz is kell engedély. Ha valamilyen gyógyszerről volna szó, akkor még Ön is fel lenne háborodva. Lassan meg kéne értenie az embereknek, hogy az őssejt egyáltalán nem veszélytelen dolog. Megnyugtató eredmények még állatkísérletek során sem születtek, inkább csak feltételezések vannak, de konkrét terápiát még nem dolgoztak ki. Sőt egyre több adat utal arra, hogy az őssejtek daganatkeltők, pontosan azért mert gyorsan szaporodnak, és sok irányba tudnak differenciálódni.
  Lehet rendszeresen hallani, hogy szerencsétlen gyerekeket visznek el ide-oda őssejtkezelésre, ami gyakorlatilag emberkísérlet, amit nem igazán előzött meg állatkísérlet. A másik különbség pedig, hogy itt a kísérleti alanytól kérnek el nem kevés összeget, pedig emberi kísérletben minden más esetben az alanynak fizetnek. Ez a kuruzslás kategóriája, de valahogy nagyon elfogadott lett.”
 • 3. aranka2 2009. július 29. 21:28
  „1. Az csak egy <moderálva> antiszemitának fontos, hogy kinek volt zsidó az apja, és kinek nem.
  2. Őssejtkutatás miatt börtönbe zárni valakit: barbár középkor, pontosan ugyanaz, mint boszorkányságért megégetni egy embert.”
 • 2. dodó 2009. július 29. 20:57
  „A kaposvári klinika vezetőjének öccse ültette az őssejtet - IRM-vezető az egyik letartóztatott.
  A szóvivő sajnos azt nem mondhatta el, hogy a bűnözők - egy kivételével - zsidó származásúak.”
 • 1. garbon 2009. július 29. 18:18
  „moderálva off”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elektromos buszokat gyártanak majd Debrecenben

Elektromos buszok fejlesztését és gyártását kezdik meg Debrecenben. Erről írt alá… Tovább olvasom