Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Illegálisan végeztek őssejt-kezelést

Illegálisan végzett őssejtkezelést egy magyar magánklinika, általában ötmillió forintért. Az őssejtet abortumokból nyerték ki, a készítményeket pedig a beadás előtt nem tesztelték sem embereken, sem állatokon. Az ügyben négy embert fogtak el a nyomozók.
Egy magyar irányítású őssejt-kutató labor és egy magyar tulajdonú magánklinika végezte 2007. óta az illegális őssejt-kezeléseket. Egy ukrán nő volt az, aki abortumokból kinyerte az őssejteket, ezt később amerikai állampolgárságú társa adta be a betegeknek. A pácienseknek beadott készítményeket korábban nem tesztelték sem embereken, sem pedig állatokon, a hatásuk ismeretlen volt. A kezelést végzők egy-egy terápiáért általában 5 millió forintot vagy 25 ezer amerikai dollárt kértek.

Az érintetteknek nem voltak meg sem a szükséges szakhatóság, sem az Egészségügyi Tudományos Tanács engedélyei.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai hétfőn csaptak le az illegális kezelést végzőkre egy budapesti egészségügyi intézményben, amikor éppen egy beavatkozásra készültek. Négy embert vettek őrizetbe: az amerikai és az ukrán nőt, illetve két magyart. Egyelőre csak az egyikükről lehet tudni: a férfi a betegek és az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, illetve a vérminták hatósági bevizsgáltatásában segített. Az elfogás után mindannyiuknál házkutatást tartottak, egyebek mellett számítógépeket foglaltak le. A Nemzeti Nyomozó Iroda egyelőre annyit közölt, hogy a gyanúsítottak részben beismerő vallomást tettek.

Az NNI már kezdeményezte a két magyar és két külföldi előzetes letartóztatását, a gyanú: üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett, emberi test tiltott felhasználása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részleges gyepcsere lesz a Madonna-koncert után

Nem a teljes gyepszőnyeget cserélik le, csak a Madonna koncert utáni szükséges javításokat végzik el… Tovább olvasom