Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Ilyen lesz az új jogosítvány

Az EU-ban egységessé válik a vezetői engedélyek kinézete. Az új okmány hamisítása nehezebb.
A jövőben új típusú jogosítványokat adnak ki az okmányirodák, miután az Európai Unióban egységessé válik a vezetői engedélyek kinézete - jelentette be Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten a Vetési Ivánnal, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón.

Magyarországon ötféle jogosítvány van forgalomban, valamennyit folyamatosan, de legkésőbb tíz éven belül (a leghosszabb érvényesség lejártával) cserélik ki.

Schváb Zoltán elmondta, az új, többféle biztonsági elemmel ellátott, kártya formájú jogosítvány továbbra is ugyanúgy helyettesíti a személyi igazolványt, mint a régiek, továbbá az új vezetői engedélyeket alkalmassá tették chip későbbi beépítésére is.

Vetési Iván közölte: az új okmányt azok kapják, akik január 19. után adták be igénylésüket. Jelezte: az érvényes vezetői engedélyeket nem kell lecserélni, azok a lejártukig használhatók. A jogosítványok kiállításának, pótlásának a díja is változatlan marad, és a gyártási költségeik sem emelkednek, így a változtatás az államigazgatásnak nem kerül többe.

Jobbra az új, balra a régi jogosítvány. Bár a mintán nem látszik, de az üres kockákat a kategóriák mellett lézergravírozással ki fogják húzni, hogy megnehezítsék a hamisítók dolgát. Fotó: [origo]
Jobbra az új, balra a régi jogosítvány. Bár a mintán nem látszik, de az üres kockákat a kategóriák mellett lézergravírozással ki fogják húzni, hogy megnehezítsék a hamisítók dolgát. Fotó: [origo]

Schváb Zoltán és Vetési Iván a sajtótájékoztatón adta át az első új típusú jogosítványt.

Az újságíróknak bemutatott mintajogosítvány előoldalán a dombornyomott "Magyarország" és "vezetői engedély" felirat látható. A dátumok megjelenítése is módosult; az eddigi év/hónap/nap sorrendje nap/hó/évre fordult.

Az új okmány hamisítása nehezebb, így például már nem lehet utólag felvezetni rá egy újabb járművezetői kategóriát.

A jogosítványok megújulásával egy időben a szabályozás több új járműkategóriát vezetett be, így például a négykerekű (quad) és az elektromos meghajtású motorokét. A jövőben a tehergépkocsik, autó-, és trolibuszok, pótkocsis járműszerelvények kizárólag 2. csoportú egészségi alkalmassági vélemény birtokában vezethetők.

Emelkednek a vezetői engedélyek bizonyos kategóriái megszerzésének korhatárai is. A C (tehergépkocsi) kategória az eddigi 18 év helyett 21 éves kortól vezethető. A D (autóbusz, könnyű pótkocsiból álló szerelvény) és a korlátozás nélküli A (motorkerékpár) kategóriára 21 év helyett 24 éves kortól szerezhető be jogosítvány.

A változások közé tartozik az is, hogy ritkábban, az eddigi három- helyett ötévenként kell egészségi vizsgálaton megjelenniük a 45 és 60 év közötti, 2. alkalmassági csoportba tartozó autósoknak. A 60 év felettiek viszont már kétévente kötelesek részt venni az egészségi vizsgálaton.

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. xenopus 2013. február 09. 06:02
  „No, a cikk megjelenése óta kép is lett az új jogsiról. Megjegyzem, semmi különbség a kettő között, sőt! Az újon kevesebb az adat, tájékoztató! Remélem az érvényességi ideje meg fog egyezni az orvosi érvényességiével, mert ma ez 3 külön dátum, amit sokan benéznek és eü alkalmasság után is vezetnek. Csak ha jobban megnézik, akkor derül ki hogy az elején lévő (hosszabb) érv, idő nem egyezik meg az EÜ alkalmassági idővel, ami a kategóriáknál van és ADDIG érvényes a jogsi.
  Mindenesetre én elvártam volna azt, ha újítanak, több adatot tartalmazzon az új jogsi! Pl a vércsoport ami egy balesetnél fontos lehet, esetleg a meglévő betegségek, allergiák! Az állampolgárságot miért vették le róla? Ja, jövőre majd rájönnek hogy ez mégsem jó, a tulajdonos pedig saját költségén fogja lecseréltetni az okmányt.
  Bravó!”
 • 22. Casablanca 2013. február 08. 09:06
  „Jövő ilyenkorra pedig arról fog szólni az újságcikk, hogy az összes okmányt egységesítik (személyi, lakcím, TAJ, jogsi stb.), hogy az állampolgárnak ne legyen annyi gondja, ezért mindenkinek le kell cserélnie minden okmányát, természetesen illeték ellenében...”
 • 21. Linka11 2013. február 08. 07:17
  „Tipikus eset ebben a témában is lehet a korosztályokat összeugrasztani.Természetesen a fiatalabbak szentül hiszik,
  hogy csak is ők lehetnek jók mindenben és a világdolgaiban csak is ők tudnak mindent a legjobban.-Persze ez pont olyan tévhit mint az, hogy 70 évesen már csakis debíl és alkalmatlan lehet mindenre egy ember.A vezetés meg pont olyan dolog, ahol a több évtizedes rutin nagyon sok mindent, akár kompenzálhat is.Volna néhány csoport akiket alapból ki lehetne szórni a gépjármű vezetésből, életkortól függetlenül.-De persze mindenkinek jár az esély,hogy
  vezethessen de valahogy egyesek úgy érzik,hogy ez csak is az ő abszolút joguk mert még csak húsz- harminc évesek.”
 • 20. Ferrer 2013. február 07. 21:47
  „Az én jogsimat még a Magyar Köztársaságban állították ki - és büszke vagyok rá!”
 • 19. szatyi 2013. február 07. 21:09
  „Tényleg jobb lett?! A "régin" legalább elolvashattuk, hogy az egyes oszlopokba írt számok mit jelentenek. (kat.érv.ideje, korlátozások, stb.) Az újról ezt lespórolták, pedig hely lenne rá!”
 • 18. morci 2013. február 07. 20:56
  „csatlakozom sigsig-hez....micsuda orbitális különbség!! :)”
 • 17. SP 2013. február 07. 20:46
  „Ha az időst kiszelektálnák, mert
  nem elég dinamikus, a fiatalt meg azért, mert túl impulzív,
  megfontolatlan, hajlamos pl. a diszkó balesetre, akkor a vezetők 1/3 része maradna csak a volán mögött.”
 • 16. történész 2013. február 07. 20:21
  „7. grafika88

  Ezt a megnyilvánulást hívják ...finoman szólva(kommunális hulladékra gondolok)Beteg ember sugároz magázol ennyi rossz indulatot. Az, hogy ki a vén troty az nézőpont kérdése...nem csak a 20 éveské a világ...mire ész
  re veszed vén sz...leszel...”
 • 15. történész 2013. február 07. 20:18
  „14. szakvizsga

  Azt kell kapirgálni,hogy nyert-e.”
 • 14. szakvizsga 2013. február 07. 20:03
  „És az a szürke téglalap, ami magától lekopik, az minek rá?”
 • 13. dendri 2013. február 07. 19:46
  „7. grafika88
  Jónak jó, csak eredménye nem lesz. Manapság sem akad fent egyik félrokkant, félvak, demenciás öreg sem az orvosi vizsgálatokon. Ha a saját lábán be tud menni, és be tudja fizetni a vizsgálat összegét, akkor megkapja a papírt.

  Merőben más lenne a helyzet, ha egy-egy baleset után megvizsgálnák, hogy vajon vezetésre alkalmas állapotban volt-e az öreg, és ha nem, akkor bírságolnák az igazolást kiadó orvost is. Sajnos itthon mindenki szereti a pénzt, de a felelősséget senki sem vállalja a munkájáért.”
 • 12. SP 2013. február 07. 19:21
  „"Külföldi"
  jogsimon a vércsoportom is rajta volt.”
 • 11. sigsig 2013. február 07. 18:50
  „Hihetetlen különbségek...
  Az a játék jut eszembe mikor két képen "Találd meg az 5 különbséget" :D”
 • 10. klj-54 2013. február 07. 18:16
  „@xenopus:
  Ray Bradbury világa köszönt ránk? :(

  @igazságkereső:
  Valamivel igazolnia kell azt, hogy rá aztán piszkosul nagy szükség van!”
 • 9. xenopus 2013. február 07. 17:42
  „5. klj-54 Pár év és itt a biometrikus azonosító chip. A kutyákban már remekül működik, hamarosan az emberek jönnek?”
 • 8. szatyi 2013. február 07. 17:38
  „"7. grafika88 2013.02.07. 17:08 "
  Te is leszel még öreg, ha megéled!”
 • 7. grafika88 2013. február 07. 17:08
  „Az jóó pl. hogy 60 év felett..2 évente ..szigorú orvosi ellenőrzés! De nem csak olyan tessék..lássék !80-90 éves bácsika ül a Suzukiban a forgalomban. Se nem lát..se nem hall !!mit keres ott ???”
 • 6. igazságkereső 2013. február 07. 17:06
  „#5. klj-54! Az ombudsmanus aggályai meglehetősen szórtak, mindennel foglalkozik már, csak épp az emberek életét megkönnyítő jogszabályok törvénybeiktatásával nem! Jól látom és érzékelem, vagy tán tévedek?”
 • 5. klj-54 2013. február 07. 16:58
  „@igazságkereső:
  Az ombudsmanus aggályai miatt nem lesz egységes kártya.
  Csak olyat adhatunk ki ami megfelel az EU elvárásainak.”
 • 4. igazságkereső 2013. február 07. 16:47
  „Korábban is arról volt szó, hogy 2012-től olyan plasztik kártyák kerülnek legyártásra, amelyen együtt lesz a személyi, a TB, az adó, a vezetői eng., tehát egyetlen kártyán lesz minden, ami az ember életét hatósági igazgatás szempontjából egységesé teszi!Lesz ebből valami?!”
23 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kormányra kerülése esetén bentlakásos iskolákat nyitna a Jobbik

Ezekbe az intézményekbe hátrányos helyzetű gyerekek járnának - döntött kétnapos frakcióülésén az… Tovább olvasom