Délmagyar logó

2018. 08. 20. hétfő - István 19°C | 32°C Még több cikk.

Ilyet még nem látott: önvezető kamionok konvoja haladt az M1-esen, Lébénynél - videó

Első hazai tesztútjára indult Lébényből három önvezető kamion pénteken. A járműveket wifin keresztül kapcsolták össze.
Bár azt hihettük, scifibe illő jelenetnek lehettünk tanúi, a szakemberek megerősítették: a technológia valóban készen áll a sofőr nélküli kamionokhoz. És ezt élesben bizonyították is. Pénteken a Volvo Trucks és a Waberer’s International Nyrt. szervezésében első hazai tesztútjára indult három önjáró teherautó az M1-es autópályán ötven kilométert megtéve.

A három Volvo az úgynevezett platooning (magyarul „szakaszozás") technológia segítségével közlekedett. Ezt úgy kell elképzelnünk, hogy sofőr csak az első járműben ül, melyet összekapcsolnak a mögötte haladókkal wifin keresztül.

Az első hazai tesztúton biztonsági okokból valamennyi teherautóban ült gépkocsivezető, kettő is, ugyanis a Volvo tesztpilótái mellett a Waberer’s munkatársai ismerkedtek az új technológiával. 

Az önvezető járművek Lébényből indultak, felhajtottak az M1-es autópályára, majd a M85-ös gyorsforgalmi úton, a rábapatonai csomópontnál fordultak meg. 

A következő évtizedben teljesen megváltozik a közlekedés – jósolta Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, utalva az autonóm és elektromos meghajtású járművek számos újdonságára. Az államtitkár megemlítette azt a Zalaegerszegen épülő tesztpályát is, mely alkalmas lesz önvezető járművek tesztelésére.

 Illés Dávid, a Volvo Trucks ügyvezető igazgatója és Dér Péter kereskedelmi igazgató szerint a vezető nélküli kamionok mellett szól a termelékenység, a biztonság (kevesebb baleset) és az üzemanyag-hatékonyság (mínusz 10–15 százalék). Kihívást jelent a technológia folyamatos fejlesztése, illetve a törvényi előírások harmonizálása európai szinten. Ugyanakkor a társadalmi elfogadottsága is kérdés: hiszen a kamionokkal szemben is élnek előítéletek, hát még akkor, ha azok sofőr nélkül közlekednek!

 Lajkó Ferenc, a Waberer’s International Nyrt. vezérigazgatója a Kisalföld kérdésére azt mondta, három-öt éven belül fokozatosan állnak át a vezető nélküli kamionokra.

– A nemzetközi fuvarozáson belül elsőként jelentkezett a munkaerőhiány, melyet részben enyhített az államilag támogatott hivatásos gépjárművezetői képzés. Jövőre flottánkat további 120 kamionnal bővítjük, 150–160 gépkocsivezetőre lesz szükségünk – tudatta Lajkó Ferenc, megjegyezve továbbá, hogy a kamionos fuvarozásban egyszázaléknyi üzemanyag-csökkentés is már jelentős tétel, nem beszélve a platooning technológia által ígért 10–15 százalékról. 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukránoknak ígért kedvezményes honosításokat Monok volt polgármestere - 4 évet kapott

Ukránoknak ígért kedvezményes honosításokat Monok volt polgármestere - 4 évet kapott
Az ítélet szerint a korábbi önkormányzati vezető csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak ígért… Tovább olvasom