Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

Imádat és utálat, avagy hol a helye a sorozatnak

Az ezredforduló, az első Potter-könyv megjelenése óta tart a vita arról, hogy hol a helye e sorozatnak – irodalmi, lélektani, illetve olvasásszociológiai szempontból. A szakemberekhez hasonlóan az olvasók és a mozirajongók is végletesen megosztottak: az egyik tábor imádja, a másik utálja a varázslóinas sztoriját.
– Megnyitotta a kapukat ez a regény. Rászoktatja a kisdiákokat az olvasásra, s megújulásra készteti az ifjúsági irodalommal foglalkozó könyvkiadókat – összegzi tapasztalatait Kulcsár Marianna, a Somogyi könyvtár gyermekkönyvtárosa. – Az olvasási kedv élénkülését a filmek vetítése környékén, így már most is tapasztaljuk.

– Máris sokan érdeklődnek, jegyet rendelnek a december 1-jére virradóan, éjfél után kezdődő vetítésekre – mondja örömmel Vörösné Séllei Emma, a szegedi Belvárosi mozi vezetője. – A film sikerének titka, hogy nagyon jó a regény alapján készült forgatókönyv és rendkívüli a látvány.

– A gyerekirodalomba, azon belül is a populáris vonulatba tartoznak a Harry Potter-regények – véli Hornok András, a szegedi egyetem Ságvári gyakorló gimnáziumának magyar szakos tanára. – Bár magam nem olvastam végig e történetek közül egyet sem, de tapasztaltam, hogy ráveszi a gyerekeket az olvasásra. A regény megfilmesítése viszont ront azon a pozitív hatáson, mely szerint csodás mesevilágba kalauzol, ugyanis a varázslatosság rémes oldalai kapnak képi megjelenítést.
A hírek szerint az USA-ban megszületett egy anti Harry Potter-könyv, melynek szerzője, Gabriele Kuby a kereszténység elleni véteknek tartja a regény- és filmfolyamot. Így véli XVI. Benedek pápa is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaáll a vényfelírás rendje

2006. január elsejétől újra a korábbi gyakorlat szerint írhatnak fel recepteket az orvosok. Tovább olvasom