Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Íme a Fidesz halállistája!

A kormány felállása óta teljes gőzzel látott neki a törvényalkotásnak, ráadásul nemcsak a törvénykezés gyorsult fel, az elbocsátásokról szóló hírek is megszaporodtak.
A "halállistára" olyan személyek kerültek fel az elmúlt két hétben, mint a KSH-elnök Belyó Pál, vagy Kamarás Miklós, az MNV vezérigazgatója.

A kétharmados többséggel rendelkező Fidesz-KDNP óriási lendülettel vetette bele magát a Fidesz-éra kialakításába, alig telt el pár hét az új kormány felállása óta, de már olyan törvényeket is módosítottak, melyekkel alapvető változásokat idéznek elő a jövőt illetően. Ilyen például a három csapás törvény, vagy a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény, de nem kivétel ez alól a választási eljárásról szóló törvény sem.

A párt egyes döntései az ellenzék és a civilek körében egyaránt kiverték a biztosítékot. Különösen igaz ez a médiatörvénnyel kapcsolatos elképzeléseikre, valamint arra, ahogy az alkotmánybírók jelöléséhez állt hozzá a Fidesz. Felháborodást váltott ki az is, hogy visszavonták azt a fideszes javaslatot, amely indokláshoz kötötte volna a kormánytisztviselők elbocsátását. Sólyom László köztársasági elnök a törvényt visszaküldte megfontolásra az országgyűlésnek.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a hét folyamán kijelentette: nem egészséges az a tempó, amit a Fidesz-KDNP-kormánytöbbség diktál. Vona szerint a Jobbik és a Lehet Más a Politika egyetért abban, hogy a mostanában napirenden lévő, az alkotmányt, a médiát, az önkormányzatokat, a választójogi rendszert, a parlamentarizmust érintő törvénymódosítások átgondolásához több időre lenne szükség. Kérdés, hogy a Fidesz mindezt megfontolja-e.

A törvényalkotási sprint azonban nem minden, napról napra bővül a kormány "halállistája" is. Az elmúlt két hétben hét állami intézmény kapott új vezetőt: volt, akit felmentettek, a többség azonban lemondott, de akadt olyan intézmény is, ahol pótolták az addig hiányzó irányítót.

Az új kormány első munkanapján Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter felmentette Tordai Csabát, a Magyar Közlöny felelős szerkesztőjét, és helyette Borókainé Vajdovits Évát jelölte ki a tisztségre, aki 2006 őszéig az igazságügyi és rendészeti minisztérium főosztályvezetője volt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke, Belyó Pál június 10-i hatállyal mondott le posztjáról; utóda másnaptól - hat évre - Vukovich Gabriella, a KSH korábbi alelnöke lett. Június 11-én Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter közös megegyezéssel megszüntette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. addigi vezérigazgatója, Kamarás Miklós munkaviszonyát, és Horváth Gergelyt, a Betonút Zrt. és a Keler Zrt. volt vezérigazgatóját nevezte ki a vagyonkezelő élére.

Ugyanezen a napon nevezte ki Orbán Viktor miniszterelnök - a közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára - Gaál Szabolcs Barnát, aki a XII. kerületben jegyzőként dolgozott, a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal elnökévé. A szervezetnek korábban nem volt elnöke, azt Hegedűsné Dani Erika, az elnöki jogokat gyakorló vezető irányította.

Június 11-én mondott le a Magyar Energia Hivatal elnöke, Matos Zoltán is; lemondását Fellegi Tamás elfogadta. Az elnöki poszt betöltésére a miniszter pályázatot ír ki. Közös megegyezéssel szűnt meg hétfőn Horváth Zsolt Csabának, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) elnökének munkaviszonya, utódának keddtől Sárdi Erikát, a Miniszterelnöki Hivatal Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának korábbi osztályvezetőjét nevezte ki Fellegi Tamás.

Kedden mondott le Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke, a miniszterelnök a lemondást elfogadta június 30-i hatállyal; Rozgonyi Krisztinát idén február 1-jén nevezték ki az NHH élére. A lista várhatóan tovább bővül az elkövetkezendőkben, ha a kormány ugyanilyen hévvel folytatja az átalakítást, akkor valószínűleg többen évek hosszú sora után ismét állás után nézhetnek.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. jozko 2010. június 21. 20:29
  „Nem vagyok odáig a csak politikai indíttatású személycserékért, de abszolút természetesnek tartom. Sajnos az Mszp hatalomra kerülésekor sem az alkalmasság volt az állásba kerülés egyetlen feltétele-tisztelet a kevés kivételnek! Egyébként meg nagyon is időszerű, hogy sok szekértoló? megtapasztalja, milyen kevésből kell megélni sok, náluk kiválóbb szaktudású, tényleges nyelvtudással bíró, megterhelőbb és felelősségteljesebb munkát végző munkavállalónak, akik nem jókor voltak jó helyen, nem rendelkeztek és nem rendelkeznek a mindenható kapcsolati tőkével. Az Apparatcsikok azt kapják, amit érdemelnek-és remélem, meg is kapják! Egyébként meg híre sincs a bajnak, Kedves Apparatcsikok, páLyázni kell, meg kell felelni olyan követelményeknek, aminek ti a feléig sem értek fel-de pályázni, pályázni, pályázni kell...ehhez talán értetek....most pedig elpályázni....”
 • 28. dodó 2010. június 21. 11:36
  „A mi jó < Léni >nk figyelmébe:

  "Ezek a szerencsétlenek bűnpártolást követnek el azzal, hogy hamis vádaskodással a tisztességet és a nemzetet szolgáló hatalom erkölcsi irányát igyekeznek eltéríteni, a tőlük megszokott ócska proli szlogenek segítségével. A demokrácia felszámolása volna a bűnösök jogos megbüntetése, számonkérése? Vajon a mai kormány és parlamenti többség bűne-e, hogy a kommunista-liberális hatalom - amelynek az értelmisége ma habzó szájjal hazudozva tiltakozik, és retteg a számonkéréstől - olyan mérhetetlen bűnöket követett el kollektíven (lásd: Balatonöszöd utáni időszak!), amilyeneket 1919-ben a kommün előtt és alatt Károlyi Mihály és Kun Béla primitív, magyart gyűlölő, és Rákosi Mátyás moszkovita söpredéke követtek el Gyurcsányék előtt - legutóbb. A mai kormány bűne-e, hogy a ,,fél MSZP és SZDSZ" előzetesben van, s az ÖCO vezére fiktív számlákkal lopta el a kisebbség integrációjára nyert uniós pénzeket? A mai kormány bűne-e, hogy 2006 októberétől a magyar rendőrséget politikai magánhadseregként használta Szilvásy, Gyurcsány, és Bajnai? A mai kormány bűne-e, hogy célzott lövéseket adtak le ezek a lealacsonyított egyenruhások gyurcsányi parancsra... a magyar népre? A mai kormány bűne-e, hogy a nemzeti vagyont saját zsebre hamis, vagy törvénytelen szerződésekkel lopták szét azok, akiknek ma bűneikért törvényesen felelniök kell?"”
 • 27. achilleus 2010. június 21. 11:25
  „Gyurcsány - a szemkilövető - már játssza a mártírt. őszinteségről papol az őszödi böszme:
  2010-06-21 10:20 - Gyurcsány a kétszínűségről és a hazugságról írt - Önként lemond mentelmi jogáról Gyurcsány Ferenc, ha megvádolják - derül ki a volt kormányfő internetes naplójából. (...) A volt kormányfő szerint ha megvádolják, önként lemond mentelmi jogáról. ,,Ha a politikai küzdelmet bíróságon akarják lefolytatni, én állok elébe. Vádlott helyett vádlójuk leszek. Vádlója ennek a torz, erőszakos, megfélemlítésre játszó Fidesz-világnak. Leleplezője a kétszínűségnek, a megtévesztésnek, a hazugságnak" - írja blogjában Gyurcsány Ferenc. Kérdés - írja -, hogy ha börtönbe akarják küldeni, akkor miért nem teszik. Szerinte vádlói ,,politikai méregkeverők".

  Egy kis kommentár: A mentelmi jogáról való lemondás puszta formalitás, de olyan jól hangzik /ripacs!/, ha megvádolják nemcsak a 2/3-os Fidesz, de a Jobbik sem fog a mentelmi joga fenntartására szavazni.
  "Vádlott helyett, vádlójuk leszek". /Ripacs!/ Nana Ferike, szereptévesztésben vagy, nehogymár te legyél az erkölcsi idol, szemkilövető fitellinás országrontó.
  "Leleplezője a kétszínűségnek, a megtévesztésnek, a hazugságnak" - Őszödön ez egészen jól sikerült, igaz nem a Fidesz, hanem a saját kétszínűségedet, megtévesztéseidet, hazugságaidat leplezted le. /Ripacs!/”
 • 26. Falcao 2010. június 21. 09:11
  „Komcsik haza!”
 • 25. dühös 2010. június 21. 08:19
  „19. hozzászólás dodó
  Akik, nem mellesleg, nagyon jól megéltek az ismeretségeikből, a múlt rendszer haszonélvezői, a közpénzek lenyúlói is voltak.
  Az fáj nekik, hogy be kell állni a földi halandók sorába. A párttagkönyv, meg a származás nagyon jól jövedelmezett, és minden fontos pozícióra jogosítvány adott. Igaz szakértelem nem járt vele.
  Hadd fájjon nekik.”
 • 24. yunatidus 2010. június 21. 07:33
  „kedves "egyszegedi"! előre leszögezem, egyetlen párthoz sem tartozom. azt azért túlzás kijelentened, hogy a fidesz nagyobb kárt okozott az országnak egy hónap alatt, mint a hál´istennek megbukott kormány. a gödör legaljából próbálunk kimászni, ahová ők vitték az országot. a családomnak 8-9-10 évvel ezelőtt jobban ment, míg a nyolc évben váltam munkanélkülivé és fizettem a forintalapú jelzáloghitelemet minden évben növekvő törlesztőrészlettel, közel 90 eFt/hó összeggel. biztos, hogy akit most pozícióba emelnek, tagja is a fidesznek? nem lehet, hogy egyszerűen csak szakmailag jobban odaillik, mint aki előtte ott volt? és hogy ezt akartuk? te mit akartál? nem kéne a maradék 7 millió ember nevében beszélned, hol voltak, amikor szavazni kellett? el se mentek! akit ennyire érdekel országa sorsa, szerintem nem is kellene megszólalnia!”
 • 23. egyszegedi 2010. június 21. 05:09
  „Kedves Igazságkereső, azt hiszed, most eljön az igazság? Valóban kapkodni fogjátok a fejeteket nemsokára. Egyébként az országot nem Gyurcsány tette tönkre, hanem ez a 20 év. Szerintetek mit vált be a FIDESZ az ígéreteiből? Egy hónap alatt nagyobb kára keletkezett az országnak, a devizahiteleseknek, minden kiskeresetű embernek, mint a 8 év alatt. És ezután jön még csak a feketeleves, de ahhoz le kell fejezni mindenkit, hogy kiterjeszthessék totális uralmukat. Ezt akartátok? Ezt akarta 2,7 millió ember. Mi van a többi 7 millióval!!!”
 • 22. tron 2010. június 21. 00:43
  „pusztuljanak mindegy szálig....”
 • 21. Léni 2010. június 20. 23:13
  „22.kalaf! Fogod te még a fejedet kapkodni!”
 • 20. kalaf 2010. június 20. 22:59
  „21.Léni Komcsi-Lib/z/si elvtárs/nő ! Még hosszú évekig nyávoghatsz itt.Tudom,nehéz beletörődni pártod és kormányod megsemmisülésében.”
 • 19. Léni 2010. június 20. 22:51
  „Ez kellett nektek, megkaptátok, meg is érdemlitek!”
 • 18. SP 2010. június 20. 21:53
  „Minden munkahelyen van átrendeződés már sok éve. A többség már átesett valamilyen átszervezésen az elmúlt évek alatt.
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/a_tesco_mondvacsinalt_indokkal_rugja_ki_a_dolgozoit/2164493/”
 • 17. dodó 2010. június 20. 20:57
  „Valaki mondja már meg nekem, miért van az, hogy a "demokráciáért aggódó" 108 aláíró kétharmada zsidó, a maradék pedig az őket elvtelenül szolgáló cionista?”
 • 16. igazságkereső 2010. június 20. 20:21
  „#15.Kedves 15-ös hozzászóló! Mielőtt túlzottan elkezdenél aggódni,megkérdezném Tőled, hogy miért jutott ez az ország arra sorsra,amire jutott: fizetni képtelen ,munkanélküliek sokasága, lakásuktól megfosztott devizahitelesek,minimálbéren foglalkoztatott tízezrek,reményvesztett embereke százezrei,soroljam még tovább,mielőtt nagyon aggódnál Kuncze, Bokros és sokan mások helyzete miatt.Az elmúlt 8 év több kért okozott nekünk magyaroknak, minta történelemből tanult török uralkodásának 150éve!Gyurcsány most vett fel 44 milliós osztalékot,miközben uralkodása 6 évében a padlóra tette ezt az országot.Egyet értek Veled abban,hogy jogod van aggódni Gyurcsányért és Farkasházy Tivadarért - aki most a bukott kormány utolsó hetében vett fel több millió forintot,miközben a hivatalos adatok szerint 30 ezer gyermek éhezik az országban, akkor miféle demokrácia felszámolása miatt aggódsz? Vagy szerinted a demokrácia fogalmába beleférnek az éhező gyermekek,és még sorolhatnám,de nem akarom megsérteni vulgaritással ezt az oldalt, mert ezt értelmiségiek is olvassák még szerencsére .....”
 • 15. achilleus 2010. június 20. 19:23
  „15. hozzászólás 9349779 2010.06.20. 19:21
  Már beidézte más is. Meg is kérdeztem, hol van Biszku elvtárs az aláírók közül?”
 • 14. achilleus 2010. június 20. 19:21
  „12. hozzászólás 9349779 2010.06.20. 18:56
  kinek nem Viktoréknak akik gyerekeiklet is fűtött medencébe fürdetik..

  Pedig nem is "viktoréknál" gyulladt ki a szauna ...
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/erkelyen_at_mentettek_ki_gyurcsany_csaladjat_-_exkluziv_fotoval/2149222/ Mellesleg ahhoz a cikkhez idéztem be akkor ezt az Ady verset, mert számosan szánakoztak, erősen. Ellenőrizheted: 57. hozzászólás achilleus 2010.03.29. 09:50”
 • 13. achilleus 2010. június 20. 19:17
  „12. hozzászólás 9349779 2010.06.20. 18:56
  3, 20% támogatás megvonása a gázárban bizoy emelés lesz..kinek nem Viktoréknak akik gyerekeiklet is fűtött medencébe fürdetik..

  Ezt az intézkedést még a Bajnai kormány hozta, ez nem zavar???
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/egymillioan_fizetunk_tobbet_a_gazert/2164492/
  Javaslom a hozzászólásokat is elolvasni.”
 • 12. krusoczkym 2010. június 20. 18:58
  „Épp itt az ideje az elvtársak "elmozdítására" a közéletből!!!Remélem végleg!”
 • 11. reagens 2010. június 20. 18:41
  „Re 8:

  Ezekért a szemetekért azért beindítanám Recsköt!”
 • 10. achilleus 2010. június 20. 18:40
  „8. hozzászólás szilléri 2010.06.20. 18:27
  Szép, ez különösen tetszik:
  "A Fidesz frakcióvezetőjének korábbi nyilatkozatát követően most Kövér László fenyegetőzött Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök elleni eljárással, a politikai ellenfélnek a közéletből való erőszakos eltávolításával. A negyvenes évek végén is így kezdődött a demokrácia felszámolása"

  A szemkilövető rákosistát védik a Rákosi rendszer kialakulására hivatkozva.
  Marosán György, szép név. Biszku elvtárs mér nem írta alá????”
29 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tesco mondvacsinált indokkal rúgja ki a dolgozóit

Akadályozza a munkavállalói érdekképviseletek működését a Tesco - panaszkodnak a szakszervezetek. A… Tovább olvasom