Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Íme a négy pont, amit az EB kifogásolt a médiatörvényben!

Megegyezett a kormány és az Európai Bizottság. "Nagyon örülök, hogy a magyar hatóságok beleegyeztek a médiatörvény olyan módosításába, aminek nyomán az eleget tesz az EU-jognak - beleértve az Alapvető Jogok Chartáját - az általunk felvetett szempontokból."
Megállapodott Magyarország és az Európai Bizottság a magyar médiatörvény módosításában - jelentette be szerdán Brüsszelben Jonathan Todd, a médiaügyekben eljáró Neelie Kroes EU-biztos szóvivője.

Kroes nyilatkozatban üdvözölte a magyar fél által az uniós végrehajtó testülettel közölt módosításokat. "Nagyon örülök, hogy a magyar hatóságok beleegyeztek a médiatörvény olyan módosításába, aminek nyomán az eleget tesz az EU-jognak - beleértve az Alapvető Jogok Chartáját - az általunk felvetett szempontokból. Tovább figyeljük a helyzetet, és szorosan együttműködünk a magyar hatóságokkal annak biztosítása érdekében, hogy a változtatásokat, amelyekben most megállapodtunk, beillesszék a magyar jogba, és hogy a felülvizsgált törvényt következetesen alkalmazzák a gyakorlatban" - hangsúlyozta nyilatkozatában az EU-biztos.

Jonathan Todd tudomása szerint Magyarország két héten belül hajtja végre a törvény megváltoztatását. A biztos nyilatkozata és a szóvivő által elmondottak szerint négy kérdésben érték el a magyar médiatörvény megváltoztatását. E kérdések közül háromról korábban is többször volt szó nyilvánosan, a negyedik a törvény tanulmányozása közben később merült fel.

Az első probléma, amit az Európai Bizottság a magyar félnek felvetett, az volt, hogy az eredeti törvény túl széles körre írja elő a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményét. A módosítás értelmében a kiegyensúlyozott tájékoztatást csak a műsorszórásra fogják előírni, a lekérhető médiaszolgáltatásokra nem. A műsorszórók esetében a kiegyensúlyozottság követelményének úgy kell majd eleget tenni, hogy egyben tiszteletben tartják az arányosság elvét is.

A második problémát az jelentette, hogy az eredeti magyar törvény vonatkozik a más EU-országokban alapított médiavállalkozásokra is, beleértve a bírságolás lehetőségét. Márpedig az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló uniós irányelv az "eredetország elvének" alapjára helyezkedik, vagyis azt vallja, hogy a médiavállalkozásnak - nagyon szigorúan meghatározott kivételektől eltekintve - csak azon ország médiajogszabályaihoz kell igazodnia, ahol azt megalapították. A végrehajtandó változtatás értelmében a más uniós tagországban alapított és bejegyzett médiavállalkozás nem lesz bírságolható, ha megszegi a magyar médiatörvénynek a gyűlöletkeltés tilalmát kimondó intézkedéseit.

A harmadik gondot az okozta, hogy az eredeti törvényszöveg olyan benyomást kelthet, mintha a regisztráció a szolgáltatásnyújtás megkezdésének előfeltétele lenne, ami ellentmond a vállalkozási szabadságnak. A módosítás világossá teszi, hogy a lekérhető audiovizuális médiaszolgáltatást nyújtó vállalkozásoknak, médiatermékek közzétevőinek, illetve kiegészítő médiaszolgáltatást nyújtóknak csak azután kell - 60 napon belül - regisztráltatniuk magukat, hogy megkezdték a szolgáltatásnyújtást.

A negyedik probléma - amely menet közben merült fel, és amelyről eddig nyilvánosan nem tett említést az Európai Bizottság - az volt, hogy az eredeti médiatörvény nagyon tágan értelmezhető fogalmakat használ, amikor tilalmazza egyének, kisebbségek, illetve többségek akár ráutalásszerű "megsértését". A módosítás értelmében a tilalmat a gyűlöletkeltés, illetve a diszkriminációra való felszólítás eseteire korlátozzák.

Todd az Európai Bizottság sajtótájékoztatóján a médiahatóság összetételével kapcsolatban újságírói kérdésre válaszolva megerősítette az általa korábban már többször elmondottakat. Eszerint az EU-jog előírja ugyan a médiahatóság függetlenségét, de nem fejti ki e függetlenség meglétének tartalmi kritériumait. Így nincsenek olyan uniós jogi előírások, amelyek alapján egyértelműen meg lehetne állapítani, hogy függetlennek tekinthető-e a testület.

Olvasóink írták

88 hozzászólás
 • 88. unknown 2011. február 17. 21:02
  „Még annyit kedves EAM, az elmúlt 25 évünk arról szól (Magyarországon), hogy kik kerekedjenek felül a másikon egy új tartós politikai berendezkedésben. Az MSZP foggal körömmel ragaszkodik korábbi 60 éves kiváltságaihoz a politika, a gazdaság meg média területén. Ez a küzdelem munkál minden szereplő tudatalattijában. Mint új feltörekvőt ezért tartják sokan (aki teheti nyílt fórumokon) Orbán Viktort és embereit annyira útálatosnak. A kommunista berendezkedéssel megszakadt hazám korábbi szerves kapcsolata a nyugati demokráciákkal, ami a németek többsége szerencséjére nem következett be. Németország keleti fele is e problémával küzd, pedig mennyi pénzt, mennyi szellemi megújító potenciált fektettetek bele.”
 • 87. unknown 2011. február 17. 20:48
  „85. EAM 2011.02.17. 20:26

  Igazad van Barátom, de azt feltételezem, hogy a német parlamentben ellenzékben lévő egyetlen bármely oldali párt sem képes tenni olyan aljasságot, hogy saját hazája aktuális kormányát jelentse fel az Europai Parlamentben vélt sérelme miatt. Az MSZP-nek, az LMP-nek, továbbá a Jobbiknak csak azért nincs képviselője a Médiatanácsban, mert nem jelöltek delegáltat abba. Mivel abban szavazati kisebbségben maradtak volna. Mit is képzeltek el azok után, hogy a kormányzati oldal több, mint kétharmados többségben van a Parlamentünkben?”
 • 86. EAM 2011. február 17. 20:36
  „Az az erzesem, hogy a magyar mediatörveny
  112 oldala es 230 §-a között, a

  sok "Babaaszzony között elveszik a gyerek..."”
 • 85. EAM 2011. február 17. 20:26
  „Azt nem ertem (kerdesem Ismeretlen kedves hozzaszolonkhoz is szolhat), hogy

  a sajtoszabadsag, az a
  szabad velemennyilvanitas es terjesztes.
  A sajtoszabadsag alatt nem ertendö,
  a setegetes, uszitas, eröszakra felhivas, gyülölet keltes.

  Ezeket,(mint a nemetek tettek)
  meg lehet fogalmazni tömören, okosan, lenyegre vagoan.

  Miert kell a magyar sajtoszabadsagrol a törvenyt

  112 oldalon 230 §-ban megfogalmazni...?

  Hungaricum...?

  Nem.

  Hülyeseg.”
 • 84. EAM 2011. február 17. 20:01
  „A Bundesrepublik Deutschland
  1949. majus 23-an lett megalapitva.

  Alkotmanya ( nem a Verfassung, hanem az un. "Grundgesetz" / "Alaptörveny"/), amely ugyan ettöl
  a naptol ervenyes.
  A sajtoszabadsag az 5.§-ban van megfogalmazva, következö keppen:

  "Jeder hat das Recht, seine Meinung in Wort,Schrift und Bild frei zu äußern und zu verbreiten...
  Eine Zensur findet nicht statt."
  ("Mindenkinek joga van gondolatait szoban,irasban es kepekben szabadon kinyilvanitani es közzetenni...
  Cenzurazva nem tarthato.")

  1949-ota ez az alkotmanyos joga a nemet allampolgaroknak

  nem volt vita tema,
  nem volt megkerdöjelezve,
  nem volt ujra fogalmazva es
  nemzetközi nyomasra (...? Miert is lett volna kifogas, vagy nyomas...?)
  nem kellet modositani sem...!!!!”
 • 83. unknown 2011. február 17. 19:18
  „82. tintasbarns 2011.02.17. 15:12
  "Speciális dili osztály kell a FIDESZ média szakértőinek."

  Kérdem én az alábbiak szerint, kinek is kell dili osztály?

  A cikkben negyedikként tálalt problémával kapcsolatban olvasható a hvg.hu nézőpont rovat ban, melyet Stumpf András jegyez. Tanulságos. Leleplező. A jelenlegi médiatörvényünk tételesen átvett egy mondatot az 1996-os évben, a Horn kormány idején keletkezett médiatörvényből. Most azt szúrták ki éppen alkalmatlannak, hibának. Idézem a cikk hivatkozott részletét:

  "Brüsszel ugyebár módosíttat, pártunk és kormányunk pedig megígérte, hogy módosít is. A technikai ügyekkel nem foglalkoznék, de van ám egy tartalmi előírást szabályozó rész is, amelyet az EU kivetet a jogszabályból, konkrétan az a rész, hogy a médiatartalom nem sérthet semmilyen kisebbséget vagy többséget. Tehát nyilván eualapérték-ellenes volt ez a passzus. Szép. Ezek szerint viszont a 96-os médiatörvényünk is az volt, s tizenöt éve nincs szólásszabadság Magyarországon, jaj. Idézem a korábbi törvényt:

  "A műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség, sem bármely többség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására, elítélésére." Igen, ez vonatkozott eddig is minden tévére, rádióra. Az új törvény szerint meg minden médiatartalomra. Ennyi változott (volna).

  Félreértés ne essék, nem sírok a passzusért, sosem mondtam, hogy szükséges ilyen médiatörvényt hozni. Koncepcionális gondjaim is vannak az egésszel, sőt, az egész európai hozzáállással, szabályozósdival - az amerikai megoldás volna a legjobb: a vélemény szabad, teljesen, ha valakit indokolatlanul sért, az meg a sértegető gatyáját is leperli, oszt jónapot.

  Csupán arra hívnám fel a figyelmet, hogy az álszent Nyugat már megint azzal könnyít a lelkiismeretén, hogy a kis keletieket leckézteti demokrtatikus alapértékekből, mert jól esik neki ilyen könnyen identitást adni saját magának - amin röhögök, hogy még ezt is csak így képes elintézni ez a szépséges Nyugat, idiótán, következetlenül kifogásolva azt a passzust, amelyet eddig nem kifogásolt, pedig létezett 15 éve.
  ..."”
 • 82. tintasbarns 2011. február 17. 15:12
  „Speciális dili osztály kell a FIDESZ média szakértőinek.”
 • 81. unknown 2011. február 17. 15:05
  „78. Amati 2011.02.17. 10:17

  "Kuss, mi így szállunk le a bicikliről. Olyan határozottsággal vertük vissza a nemzetközi támadást, olyan sikerrel védtük meg a médiatörvényt, hogy abból a törvényből csak üszkös romok maradtak. Mi így szoktunk győzni, Budapest nemrég megünnepelt védői is ennyit tudtak elérni."

  Hogy a törvényből csak üszkös romok maradtak? Kedves Amati! Ez a törvény 230 paragrafusból áll sok-sok alponttal, a Magyar közlöny 2010 december 31-i 202. számában olvasható 112 oldalon keresztül. Ez a fogalmazásában megváltoztatott négy törvényhely oly arányban áll a törvény teljes terjedelméhez képest, mintha csak elvétettek volna négy oldalszámozást.”
 • 80. LV-426 2011. február 17. 13:20
  „Minden napra jut három halálos közúti baleset.
  Ki kíváncsi a kétszázadik széttrancsírozott nagymamára, megerőszakolt 9 évesre, a kétezredik éhezőnek hazudott betörőre, ellopott színesfémkábelre, korrupt BKV ellenőrre?
  Aki csak a televízióból tájékozódik, az nagyon hamar paranoiás lehet. Az a cél, hogy folyton feszült légy, ne érezd magad sehol sem biztonságban, mert akkor könnyebben befolyásolható vagy.
  Azokra a hírekre pedig sosincs már időkeret a hírműsorokban, amelyek olyan eseményekről szólnak, amik közelebb hozzák egymáshoz a magyar embereket.
  Erre van egy viccem:

  "A magyarok a franciák és a cigányok lekerülnek a pokolba, ahol az ördög külön fortyogó üstbe teszi őket.
  A magyarokat tartalmazó üstön kívül mindegyik kondérnál Őr áll.
  Az egyik kisördög megkérdezi: -Te a magyarok üstjénél miért nem áll őr?
  - Azért, mert ők maguktól visszarántják azokat akik a sajátjaik közül menekülni próbálnak. -válaszolta az ördög."

  A magyar nép nagy dolgokra lenne képes, ha végre nem azzal foglalkozna, hogy tudja a saját fajtáját még mélyebbre taposni.”
 • 79. LV-426 2011. február 17. 13:00
  „78. Amati 2011.02.17. 10:17

  Vedd már hozzá a Szigeti veszedelmet, a 48-as és az 56-os forradalmat is. Nem gyanús, hogy mindig valamely idegen érdek lök le minket arról a bicikliről? Persze, ha nem az elsősorban külföldi tulajdonú agymosó médiumokról volna szó, akkor az EU felemelt kezekkel sajnálkozna a tiltakozók felé, hogy ez az ország belügye, nem szólhatnak bele, mint ahogyan azt a 2006 október 23-át követő szemkilövetések és koncepciós perek kapcsán is nyilatkozták.
  Ha emberek halnak és nyomorulnak meg, az nem érdekes, de Magyarország nem veszélyeztetheti a cionista pénzszivattyúk működését, az önrendelkezés pedig rasszista, fasiszta, trappista, stb. tevékenység lenne, ami pedig "tudjuk hová vezetett"... de a Viktorka úgy is mindig lejár Izraelbe a főnökeivel egyeztetni Magyarország belügyeiről, úgyhogy nem kell félnünk, hogy letrappistáznak minket. De attól sem, hogy látványos fejlődésnek indul a gazdaság.”
 • 78. Amati 2011. február 17. 10:17
  „http://w.blog.hu/2011/02/17/gyoz_a_szittya_forgeteg?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_campaign=index

  "Kuss, mi így szállunk le a bicikliről. Olyan határozottsággal vertük vissza a nemzetközi támadást, olyan sikerrel védtük meg a médiatörvényt, hogy abból a törvényből csak üszkös romok maradtak. Mi így szoktunk győzni, Budapest nemrég megünnepelt védői is ennyit tudtak elérni."

  LOL :D”
 • 77. LukSzusz 2011. február 17. 09:54
  „Mindíg van valami médiasztori ami eltereli a valós gondókról az egyént.
  Szarni a médiatörvényra,inkább a parlementben a valós,emberek megélhetőségét érintő ügyekben dönténének.
  Milliomos ficsúrok,komzumhölgyek elqrják az időt,de meg nem oldanak semmit.
  mikor lesz már vége ennek a komédiának??”
 • 76. achilleus 2011. február 17. 09:25
  „Az ülés lefolyásáról:
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=159040

  --- Mellesleg, ha ezt sokáig folytatják, el kell törölni a gyűlöletbeszédtörvényt, a holokauszttagadás büntetőjogi tényállását. Ezek ugyanis a liberális-zöld-szocialista álláspontok következetes végigvitele esetén, sértik a vélemény és a sajtószabadságot. (Persze nem csak nálunk, hanem mindenütt az EU-ban, ahol ilyenek vannak.)”
 • 75. szentmiki 2011. február 17. 08:26
  „zeuszka, ha Rozikának a falu széli szalmakazalban azt mondom, hogy négy szeplő van a képeden, azt mondja, nem engedi meg, erre azt mondom, hogy de szép négy anyajegy van az orcádon.... , mindjárt meg hát!!!! (Elég paraszt vok?!)”
 • 74. EAM 2011. február 17. 00:50
  „Ha a cikk (MTI) cimet olvasom:

  "Ime a negy pont...!", az az embernek az erzese, (nekem legalabb is),
  emiatt az "Ime" miatt, mintha ez egy bizonyitas lenne...

  Idaig nem hitte el volna senki...

  De, most tisztaztuk!
  Hal`az MTI-nek.”
 • 73. EAM 2011. február 16. 23:40
  „Igy van kedves Ismeretlen! (72.)

  A "nyugatiak" rajöttek, hogy egy erös (nyugat) Nemetorszagot kell felepiteni a Szovjetek ellen.
  De a Marshall terv millio dollarjaibol a nemeteknek a Szovjetunionak is at kellett utalni...
  Sokat, nagyon sokat.

  Mas.

  Megemlitettem a "...hit a jövöben!", amelyre Jozko valaszolt.
  OK.

  De, neha felek, hogy irok valamit es annak mas "visszhangja" lesz, mint amire en gondoltam!
  Van egy nemet közmondas:

  "Manchmal kommt der Applaus aus der falschen Ecke..."
  ("Neha a taps a hamis (rossz) sarokbol jön...")”
 • 72. unknown 2011. február 16. 23:32
  „64. EAM 2011.02.16. 20:43
  "...A Marshall-terv (indulo segely) joforman csak arra volt eleg, hogy az NSZK par evig fennakadas nelkül
  fizetni tudta a haborus karteritesi követelmenyeket a gyöztes hatalmaknak..."

  Egy visszaemlékezést olvastam, amelyben az van leírva, hogy Amerika, Anglia, meg Franciaország azért segítette Németországot és Japánt is talpra állni a II. Világháború után szinte azonnal, s lett néhány év alatt kebelbarát e két ország, mert rádöbbentek, hogy gazdasági és politikai ellensúlyra van szükségük a Szovjetunióval (és Kínával) szemben az adott stratégiai térségekben.”
 • 71. jozko 2011. február 16. 23:26
  „66. EAM:

  "Hit a jövőben.."

  Ebben viszont szó szerint egyetértek Veled!

  Ha tudnád, hány kliensem veszítette el...
  Módszeresen, az elmúlt 20 év alatt!
  Pedig nagy reményeket fűztek a rendszerváltozáshoz!

  Petőfi Sándor szerint:

  "a jogtalanság a legrútabb bélyeg Isten teremtményén-
  s aki azt rásüti, Isten kezét el nem kerülheti!"

  Én kiegészíteném:

  A reménytől, ajövőbe vetett hittől való megfosztás is egyenlő a jogfosztottá tétellel...
  Az számít igazán karizmatikus vezetőnek, uralkodónak, aki hitet tud adni az embereknek...
  a jövőbe vetett hitet!

  Nos, Magyarországon ő lesz a "Messiás" !”
 • 70. EAM 2011. február 16. 23:07
  „Magyarorszag 2 (kettö) nyomos ok miatt tamogatja Horvatorszag EU csatlakozasat!

  1. Kadar Janos Fiumeban (Rijeka) született.
  2. Horthy ott volt tengernagy.

  :)))”
 • 69. EAM 2011. február 16. 23:03
  „Eletbe lepett...?
  (csak kerdezem)”
88 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt a gázolaj ára, a benziné nem változott

Három forinttal emelte a gázolaj nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a benzin ára nem… Tovább olvasom