Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Íme az MSZP gazdaságélénkítő csomagja

Az MSZP szerint a gazdaság élénkítéséhez először a befektetők bizalmát kell visszaszerezni, a szocialisták ennek érdekében hétpontos javaslatcsomagot készítettek.
Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője csütörtökön sajtótájékoztatón elmondta: kezdeményezik a bírói függetlenség szervezeti és személyi garanciáinak helyreállítását, az alaptörvény módosítását azért, hogy az Alkotmánybíróság visszakapja korábbi jogkörét, a Költségvetési Tanács pedig korábbi szervezetét, illetve helyreállítanák az érdekegyeztetés kormányváltáskor hatályos rendszerét is.

A szocialisták javaslatai között szerepel, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok állami nyugdíjra legyenek jogosultak, az állami kezelésbe vont magánnyugdíjvagyon maradékát pedig csak nyugdíjakra fordíthassa az állam.

Az MSZP emellett sürgeti a válságadók kivezetését 2013. január 1-jével, a bankadó átalakítását úgy, hogy ne gátolja a vállalkozások hitelhez jutását, a korábban munkáltatói tb-járuléknak nevezett szociális hozzájárulási adó 3 százalékpontos csökkentését, a társasági adó 18 százalékra emelését, valamint azt, hogy a felső áfakulcs ismét 25 százalék legyen. Az egykulcsos helyett progresszív személyi jövedelemadót vezetne be az ellenzéki párt, visszaállítva a kiskeresetűek adójóváírását.

Adójavaslatait éppúgy, mint a kiszámítható költségvetési szabályok törvénybe iktatását, az MSZP a februári szezonkezdetekor benyújtja a parlamentnek - ismertette Szekeres Imre, megjegyezve, hogy terveiket a költségvetési és számvevőszéki bizottság csütörtöki ülésén, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter meghallgatásakor is bemutatják.

A javaslatcsomagot a szocialista politikus úgy indokolta: az ország az elmúlt hónapokban rendkívül drágán jutott hitelhez és tudta megújítani államadósságát, amely így - és a forint gyengülése miatt - emelkedett. Véleménye szerint ezen csak a hitelezők bizalmának visszaszerzésével lehet változtatni.

Szekeres Imre hangsúlyozta, hogy ezen segíthet a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött megállapodás is, amelyre azonban nem lett volna szükség, ha a kormány jó gazdaságpolitikát folytat, és nem bizonytalanítja el a befektetőket. Ezzel kapcsolatban azt is mondta, hogy az MSZP csak olyan IMF-megállapodást támogat majd, amely nem vezet indokolatlan megszorításokhoz.

Olvasóink írták

 • 4. babar 2012. január 26. 18:38
  „Ez most 2008-ról beszélt?
  Sajna úgy urgál az eutó, hogy azt sem értem már, hogy melyik árfolyam a jó nekünk! Mondja már meg valaki!”
 • 3. bánki 2012. január 26. 17:18
  „2008-ban az MSZP 20 milliárdot vett fel. Többek között ezért szívunk ma !

  http://www.kulker-online.eu/content/view/1060

  ,,20 milliárd eurós hitelt kapott Magyarország nemrégiben a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), a Világbanktól és az EU-tól. Ez az összeg persze csak egy hitelkeret, tehát nem kell elkölteni, csak adott estben megadott célra lehet felhasználni. A következőkben nézzük meg mire és hogyan lehet ehhez az összeghez hozzányúlni, és hogy miért volt szükség a hitelre, valamint a kölcsön kapcsán felmerülő jellemzően sajátos magyarországi problémákat.
  imf.jpgA valutaalap kölcsöne egy úgynevezett készenléti hitelkeret”
 • 2. visszavágó 2012. január 26. 16:42
  „2002-ben miért nem tudták!?? Ha ennyire okosak,akkor miért lett az államadósság 52-ről 84 %!!!Miért vezették be a deviza hitelt ...stb? omcsik ne erőlködjetek! War is over! Huznátok meg magatokat, mert most is csak károkat okoztok az országnak! Hazudtok éjjel-nappal!”
 • 1. csafe 2012. január 26. 16:23
  „Megint egy rakás populista ígérgetés is. Nem vagyok biztos, hogy a vállalkozók ettől boldogabbak lettek-e? Munkahely pedig ettől függ!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plágiumgyanú - Parlamenti vizsgálóbizottságot javasol a Jobbik

A Jobbik parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben írt kisdoktori disszertációjának keletkezésével, illetve az államfő ügyben tett nyilatkozataival kapcsolatban. Tovább olvasom