Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

IMF: a kormány több kérdésben nem kívánja feladni álláspontját

Az IMF-fel folytatandó tárgyalásokon a magyar kormány több kérdésben kitart az álláspontja mellett - közölte Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke csütörtök reggel, a TV2 Mokka című műsorában.
A kormánypárti politikus ezek közé sorolta: a kormány nem akarja feladni azt, hogy a családtámogatási rendszer a személyi jövedelemadó-rendszeren keresztül érvényesüljön, és magyar kormány nem megy bele olyan feltételrendszerbe, amellyel a nyugdíjak reálértéke csökkenne.

A válságadókra a kormány szerint szükség van, mert nem lehetséges, az hogy a válság következményeit kizárólag az adófizetők fizessék meg - emelte még ki.

Kifejtette még, hogy a kormány a tárgyalásokon nem szeretné feladni a foglalkoztatási szempontjait, és azt is fontosnak tartja, hogy a magyar kkv-szektort tudja támogatni.

Kósa Lajos felhívta a figyelmet, hogy most kezdődnek majd el a tárgyalások a kormány és a Valutaalap között. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) biztos mond majd feltételeket, de - fűzte hozzá - ez egy tárgyalás, ahol a két fél megpróbálja a saját álláspontját közelíteni a másikéhoz.

Úgy vélekedett: az IMF is változott, vélhetően érzékelte, hogy a nagyon "rideg", a közép és hosszú távú következményekkel nem számoló politikája egy sor országban kezelhetetlen belpolitikai problémákat okozott, és ellehetetlenítette az IMF alapcéljait, amelyek a fizetőképesség fenntartására, a költségvetési hiány alacsonyan tartására vonatkoztak.

A Fidesz alelnöke leszögezte: nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Magyarország az IMF ellen hangolja a gazdaságpolitikáját.

Hozzátetette: Magyarországnak gazdaságpolitikai céljai vannak, azok eléréséért folytatja a politikáját. A célok között említette, hogy a kormány szeretné a nagyon erős árfolyamkitettséget csökkenteni, és szeretné azt is elérni, hogy a gazdaság, a foglalkoztatás, a reálbérek növekedjenek.

A céloknak vannak eszközei, az IMF egy eszköz lehet - mondta.

Leszögezte: ha az IMF úgy működik közre a magyar gazdaság finanszírozásában, ahogy azt tette a Gyurcsány-Bajnai-kormány alatt, akkor az IMF nem jó eszköz. Akkor "szinte megírták előre a magyar kormánynak azt a programot, amit a magyar kormány szolgaian végrehajtott" például a 13. havi nyugdíjelvétellel, a vagyonadó kivetéssel - emelte ki.

Úgy fogalmazott: nem szeretjük azt a szerződést és el is utasítjuk, amit a Gyurcsány-Bajani-kormány kötött az IMF-fel, hiszen olyan feltételeket szabott, amelyekkel lényegében a magyar parlament szuverenitását vonta el.

Az alelnök a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) hét pénzintézetnél frissen indított vizsgálatáról azt mondta, nem érti a Bankszövetség azon álláspontját, miszerint a GVH-vizsgálat nehezíti a devizahitelesekről formálódó megállapodást.

Hozzátette, ha az érintett bankok kartelleztek, akkor is el kell járni, hogyha "éppen a bankrendszerrel békülünk, meg akkor is, ha éppen rosszban vagyunk".

Olvasóink írták

 • 4. Együgyű 2011. november 24. 13:00
  „Ez csak megint egy üres szólam!
  Gyakorlatilag már mindent feladott a kormány. Csak a saját és csapatuk bérét nem. Sőt növelni is tudja a nehéz helyzetben, hogy esetleg meg ne tévedjenek, ha kevesellik a bevételeiket. Gyarapodásuk is bitósítva van és töretlen.
  Most pillanatnyilag bíráljanak a 275.oooFt felett keresők ,,nagy" tömege.
  Kósa Lajos nagy nemzeti oktatónk és vezetőnk megint kinyitotta a száját!
  De lehet, ha csöndbe maradt volna jobb volna?”
 • 3. nemtudomka67 2011. november 24. 12:41
  „Remélem a határokon túl nem nézik a TV2-t!Kósa Úrra már egyszer ráfizettünk!”
 • 2. Pimpa42 2011. november 24. 12:06
  „"Miert ilyen draga minden amikor nalunk otodevel tizedevel olcsobb munkaerovel"

  Elmondom neked:
  1. Nagyon sok terméket nem nyugaton, hanem keleten állítanak elő, ahol még olcsóbb a munkaerő. De a közmunkaprogrammal mi leszünk Európa Kínája, ezt a célt már közölte a kormány.
  2. Nyugat-Európában hatékonyabb, modernebb eszközökkel termelnek.
  3. Nálunk kimagaslóan magas a munkabérre rakódó teher (adó). Ezért bár a dolgozó jóval kevesebbet kap, az állam extra magas adói miatt jóval többe kerül a termék előállítása, különösen a 2. pont figyelembevételével.

  A cikkhez pedig: lehet, hogy az előző kormány elvette a 13. havi nyugdíjat, de ez meg nem adta vissza, pedig még 14. havit is ígért. Sőt, elvette a nyugdíjakat. Például tőlem, előre.”
 • 1. lukrecia 2011. november 24. 11:23
  „Kartellezik itt minden nagyobb aruhaz, energia es egyeb szolgaltato . Miert ilyen draga minden amikor nalunk otodevel tizedevel olcsobb munkaerovel allitjuk elo a termeket mint nyugaton. Mitol lesz megis minden dragabb??
  Tisztessegtelen haszon , mely kartellezes (osszebeszeles) alapjan lett mind kialakitva.
  Egyebkent a szolgaltatoi arak rendelkezesre allasi, es egyeb dijai is inkorrektek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az állekvárok drágábbak lesznek

A Vidékfejlesztési Minisztérium kezdeményezésére a jövőben magasabb lesz az alacsony gyümölcstartalmú lekvárutánzatok, szörpök és sűrítmények adója a bodza és hársfa szörpök kivételével. Tovább olvasom