Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

IMF: Az MNB-törvény elfogadása után kezdődhetnek a tárgyalások

Az Országgyűlés legkésőbb július 12-én fogadja el a jegybanktörvény-módosítást.
A jegybanktörvény módosításának parlamenti elfogadása után megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval - erről tájékoztatta az IMF vezetője, Christine Lagarde a magyar kormány képviselőjét, Varga Mihályt és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, Simor Andrást.

Az erről beszámoló Varga Mihály tárca nélküli miniszter, IMF-főtárgyaló szerdán Budapesten, újságírók előtt kifejtette: Christine Lagarde "egyértelmű és világos állásfoglalásában" tudatta, hogy az IMF üdvözli az MNB-törvény módosítására tett kormányzati javaslatot, amely teljes egészében kielégíti a valutaalap elvárásait, és ha ezeket a - már a Ház előtt fekvő - változtatásokat a magyar parlament elfogadja, a tárgyalások megkezdődhetnek az IMF-fel és az EU-val. A valutaalap vezetője üdvözölte azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke, Rogán Antal vállalta: további jegybanki kinevezésekre most nem kerül sor.

"Utalt arra is az elnök asszony, hogy azok a szempontok, amelyek felmerültek az elmúlt hónapokban, azokban még esetleg lehet a jegybankelnökkel egy további egyeztetést folytatni, de ez nem feltétele annak, hogy a tárgyalások a módosítások után megkezdődjenek" - idézte Christine Lagarde-ot a miniszter.

Varga Mihály azt mondta, az Országgyűlés legkésőbb július 12-én fogadja el a jegybanktörvény-módosítást, és így másnaptól, "13-ától kezdve bármikor" megkezdődhetnek a tárgyalások. Jelezte ugyanakkor, hogy a változtatások elfogadása nem a magyar kormány és nem is a magyar parlament hibájából csúszik, ugyanis akár már ezen a héten megszavazhatták volna a képviselők az MNB-törvény módosítását, azonban az Európai Központi Bank (EKB) tudatta, július elejéig észrevételezni fogja a jogszabályjavaslatot, a magyar kabinet pedig ezt meg szeretné várni. Legkésőbb július 12-én azonban mindenképp "pont kerül a történet végére", a tárgyalások pedig megkezdődhetnek - jelentette ki az IMF-főtárgyaló.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP szerint egy kézbe kerülhet a tankönyvpiac

Kunhalmi Ágnes szocialista politikus szerint a centralizáció szakmailag indokolatlan. Tovább olvasom