Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

IMF: Nem kell több megszorítás Magyarországon

Az IMF nem kér további megszorító intézkedéseket Magyarországtól, ám kiegyensúlyozottabb rendelkezéseket látna szívesen.

Továbbra sincs még meg az időpontja annak, hogy mikor folytatódnak a hivatalos tárgyalások a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és Magyarország között - jelentette ki az MTI kérdésére válaszolva csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján Gerry Rice, a IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója. Megerősítette, hogy a valutaalap nem kért további megszorító intézkedéseket a magyar kormánytól.

"Nincs még időpontja egy új budapesti látogatásnak, de nyilvánvalóan továbbra is kapcsolatban állunk a magyar kormánnyal és az európai partnereinkkel" - mondta Rice.

Azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy az IMF mely pontokon kérte a magyar kormány álláspontjának tisztázását, a külkapcsolati igazgató annyit mondott, hogy a valutaalap fő irányvonalait az IMF küldöttségének július 26-án kiadott sajtóközleménye tartalmazza.

"Nem javasolunk szigorúbb pénzügyi intézkedéseket, mint amennyit a kormány jelenlegi, 2013-as költségvetési célja tartalmaz" - tette hozzá Gerry Rice. "A javaslatainkban nincs szó további megszorításokról" - mondta.

Az IMF/EU-küldöttség legutóbbi budapesti egyeztetéséről július 26-án kiadott sajtóközlemény szerint "a magyar gazdaság továbbra is számos, a magas állam- és külső adóssággal, a banki mérlegekben lévő feszültségekkel, a gyenge bizalommal és a magas kockázati prémiummal kapcsolatos, egymáshoz szorosan kötődő kihívással néz szembe".

A valutaalap egyebek mellett rámutatott: rövid távon kulcsfontosságú kihívás a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás fenntartása, és ezzel egy időben egy robusztusabb növekedés alapjainak megteremtése, ami az életszínvonal javulásának szükséges feltétele. A gazdaságpolitikának ezért arra kell törekednie, hogy fenntartható módon haladjon előre a szükséges költségvetési konszolidációval, állítsa helyre a pénzügyi szektor szilárdságát, valamint hozzon létre egy üzletbarátabb környezetet, és támogassa a strukturális reformok végrehajtását, építve az első Széll Kálmán Terv céljaira.

Korábban írtuk:

Az IMF nem kér további megszorító intézkedéseket Magyarországtól, ám kiegyensúlyozottabb rendelkezéseket látna szívesen.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem vár el újabb megszorító lépéseket a magyar kormánytól - közölte szerdán a Bloomberg hírügynökséggel Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi képviselője. Azt azonban hozzátette, a szervezet szerint a kiigazítást kiegyensúlyozottabb, a gazdasági növekedést támogató lépésekkel is meg lehet oldani – írja az origo.hu

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. X_Y 2012. október 06. 01:57
  „33. kontrapista 2012.10.05. 14:27

  Attól hogy kétszer mondod, tovaris, még nem lesz igaz...

  Amúgy ennyire élvezed hogy heves nyelvcsapásokkal illeted a Kedves Vezető meg Kusza Szem alfelét?
  Bár te ezt szereted - mindig kell egy s..gg amit nyalhatsz...”
 • 33. kontrapista 2012. október 05. 14:27
  „30.saturnus
  Aki fejében ennyi " jó tanács " van elrejtve, annak nem ezen az oldalakon van a helye, legalább egy minisztériumi főtanácsosi állás dukálna számára.”
 • 32. kontrapista 2012. október 05. 14:27
  „30.saturnus
  Aki fejében ennyi " jó tanács " van elrejtve, annak nem ezen az oldalakon van a helye, legalább egy minisztériumi főtanácsosi állás dukálna számára.”
 • 31. X_Y 2012. október 05. 10:47
  „20.maci53 2012.10.04. 16:47

  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/397_milliardos_megszorito_csomagot_jelentett_be_matolcsy/2300894/

  Hát macika, csúnyán pofára estél...ismét:)”
 • 30. saturnus 2012. október 05. 05:51
  „Látom gyorsan felejtenek az emberek.Még a nyár előtt a szíjgyártó papagáj kórus azt harsogta két éven át "ÁTSZERVEZZÜK AZ ORSZÁGOT"nem lesznek megszorítások. Azokat a pénzeket amiket elvontak, lenyúltak,nem fizetnek ki,béreket csökkentenek,műszakpótlékokat megszüntetnek,nyolc óráról hatra,hatról négyre,négyről kettő órára csökkentetek le a ledolgozható műszak órákat. Üzemanyag árak az elmúlt két és fél év alatt 100 Ft drágultak,fizető eszközünk a forint 14 %-al inflálódott,vásárló értéke csökkent, 2 %-os áfa emelés, vásárlói kosárba már kevesebbet tudunk tenni/csökken a fogyasztás nincs pénzük az embereknek/,gyógyszer árak drágultak, CH-ban és Eur-felvett hitelek a kormány "Un ortodox GAZDASÁGPOLITIKÁJA miatt havi törlesztő részletek egekbe szöktek,munkahelyek szűntek meg,nőtt a létbizonytalanság,több mint három millióan a létminimum alatt élnek /KSH adat 84000 Ft /Hó a lét minimum/ nőnek a bűncselekmények, a tél közeledtével a pénztelenség generálja a rablásokat,társadalmi káosz várható fosztogatások gyilkosságok,már vészesen óriási méreteket ölt a ki nem fizetett elmaradt közüzemi díjak kifizetése/rezsik/mit is ígértek,a rezsi költségekkel kapcsolatban? Hogy közel hatvan százalékát az emberek a rezsire költik jövedelmüket majd ők tesznek/viktor/róla ne keljen annyit fizetni!! Nem eszik vagy fázik.
  forteam ,mit szólsz ehhez? Hová fogsz elmenekülni amikor kirobban a polgárháború és az emberek mint a veszett állatok feldúljak az a békés ?közélet biztonságot rombolások gyújtogatások,rablások következnek. Áram kimaradások,gáz szünetek,tömegközlekedés leáll,utakat blokád alá veszik,nem tudsz átmenni a város egyik végéből a másikba mert lehet hogy két utca sarokkal arrább idegenemberek csoportjai/lehet hogy fegyveresek/elveszik azt a tyúk sza.. életedet H a kiteszed a homlokodra kire szavaztál azért,ha nem akkor azért. Nem fog a rendőrség melledet állni és minden ember mellett állni mert lángokban fog az ország állni. Szerinted és mindazok szerint kik idézték elő az elmúlt két és fél évben ezt a lejtmenetet amibe bedöntötték az országot.”
 • 29. Besenyő_Pistabácsi 2012. október 05. 05:16
  „Unió tervez, Matolcsy közben végez egy kis Áfa stb. változást (emelést)! De csupán azért, hogy nekünk minél jobb legyen, és ne legyen nekünk több megszorítás. Szerintem mi ezt is szó nélkül le fogjuk nyelni, mint a többi békát...

  http://www.hir24.hu/gazdasag/2012/10/04/megszoritasokat-jelent-be-matolcsy/”
 • 28. Lacimaci 2012. október 05. 00:09
  „Gyanus nekem hogy a kormanyzati emberkek szamara es parlamenti kepviselok fizetesere es szamara szerettek volna megszoritast az IMF-nel de abba a kormany nem megy bele semmikepp pedig azokon lehetne meg a gatya tarto szijat huzni boven, csak errol sose beszeltek es nem mondtak konkretumot a vezetoink...”
 • 27. kvendi 2012. október 04. 22:09
  „26. macs 2012.10.04. 21:58

  A horvátok...?
  Ahol pénzt adnak valamiért az ÜZLET...(SZERINTEM) semmiért nem szoktak adni semmit...és ha ez így van ,akkor KOMOLY üzleti partnerek nem szokták kiteregetni az üzleti titkaikat(még ha ezek csak tervezetek is), mert ez egy nagy PIAC, ahol mások is ugrásra készen állnak a kedvezőbb feltételek miatt.

  Azért köszi, hogy a lakótelepi fűtés téma ("szerintem"-i) véleményemet elfogadtad...! :)

  További Szép Napokat!”
 • 26. macs 2012. október 04. 21:58
  „25. kvendi,
  azért én arra is kíváncsi volnék, hogy a horvát kormány milyen tervezetet tett az asztalra. :-)”
 • 25. kvendi 2012. október 04. 21:33
  „Az IMF már csak olyan, hogy nem kér semmit csak ne gyújtsák fel az országot :) (Mint a görögök)

  most olvastam :

  67 éves nyugdíjkorhatárt javasol az IMF Horvátországnak

  http://www.profession.hu/cikk/20121004/-eves-nyugdijkorhatart-javasol-az-imf/1529

  AKKOR ÖRÜLJÜNK A 65 ÉV-nek is...??? :(”
 • 24. roxper 2012. október 04. 21:07
  „Végre a korlátolt agyú narancsok is tisztán láthatják, hogy nem az imf követel 500-700 mrd-os megszorítást, hanem a béna kormánynak kell betömnie az egykulcsos által okozott lyukakat! Nagy gratula minden békemenetes idiótának és az összes elvakult narancsnak!”
 • 23. macs 2012. október 04. 18:45
  „Érdemes elolvasni!
  "Nem sok ideje maradt a kormánynak, hogy találjon 500-600 milliárd forintot a költségvetésben."
  http://www.origo.hu/gazdasag/20121004-apro-szurasok-es-nagy-vagasok-a-kormany-megszoritasi-listajan.html”
 • 22. macs 2012. október 04. 18:34
  „forteam,
  érdemes elolvasnod, mit is jelentett 2008-ban a bankmentő csomag:
  "Az Országgyűlés idei utolsó munkanapján elsöprő többséggel, kormánypárti-ellenzéki egyetértéssel elfogadta a bankmentő csomagot. Az állam sokkal nehezebben tehet be lábát az esetleg szorult helyzetben levő bankokba, amelyek pedig bátrabban folytathatják hitelezésüket."
  http://index.hu/gazdasag/magyar/bankzarsz081/
  Egyébként az OTP, a MKB és a CIB felelt volna meg a szigorú feltételeknek. Végül három bank részesült piaci alapon állami kölcsönben az IMF és az EU hitelkeretéből (OTP 1,4 milliárd euró, FHB Jelzálogbank 400 millió euró, MFB 578 millió euró), és egy bank kapott tőkejuttatást (FHB Jelzálogbank, 30 milliárd forint). Az OTP a hitelt, az FHB a tőkejuttatást már teljes egészében visszafizette.
  Ja, és ezek a bankok magyar bankok. A többi, külföldi bank magyar leányvállalata, tehát őket a mamájuk tőkésítette fel.”
 • 21. X_Y 2012. október 04. 17:09
  „20.maci53

  Nem gond, Kedves Veztőd és az Ő Kusza Szeme csak sportból is csinál megszorításokat...”
 • 20. maci53 2012. október 04. 16:47
  „Biztos az MSZP-DK nyomásra beijjedtek,meg Kovács et/volt külügy miniszter/ telefonált nekik.”
 • 19. Queenmargareth 2012. október 04. 16:27
  „forteam-nek fölösleges írni, ő nem mer visszajönni a szövege után:)még sosem reagált, csak húzta a népet.”
 • 18. Agyalapi 2012. október 04. 16:21
  „Egyszerűen felfoghatatlan számomra ez a vita. Ki mondta, hogy az IMF további megszorításokat vár a kormánytól? Orbán Viktor. Ha az IMF nem kíván ilyen feltételeket, akkor hajrá, ide a zsozsót, oszt majd visszafizeti, aki akarja és tudja.”
 • 17. achilleus 2012. október 04. 15:25
  „Olykor az IMF is belátta, hogy széllel szemben nem lehet (csak akkor, ha van valaki beépítve, aki gondolkodás nélkül végrehajtja):
  Mai: 2012.10.04 06:00 - Ciprus nem fogadja el azokat a feltételeket, amelyeket a nemzetközi hitelezők támasztanak egy mentőcsomag fejében - jelentette ki az államfő szerdán. Dimítrisz Hrisztofiasz jelezte: a kormány ellenjavaslatokat kíván tenni. Az államfő kijelentette: soha nem írna alá olyan megállapodást, amely nyereségesen működő állami vállalatok eladását vagy a bérindexálás eltörlését helyezi kilátásba, amint azt a nemzetközi hitelezők többek között követelik. "Nem egyszerűen nemet mondunk nekik, hanem módosított javaslatokkal élünk" - mondta az elnök az állami televízióban. "Ezek a javaslatok éppen annyi megtakarítást eredményeznek, mint amit a hitelezők kérnek" - tette hozzá.(...) - http://profitline.hu/hircentrum/hir/274698/Nemet-mondott-az-EU/EKB/IMF-felteteleire-Ciprus (Ismerős???)
  Pár napja:
  2012.09.30 13:57 Spanyolország, Portugália: "(...) A CGTP szakszervezeti tömörülés békés megmozdulásának előzménye, hogy a kormány a szeptemberben bejelentett társadalombiztosítási járulékemeléssel széleskörű felháborodást váltott ki, veszélyeztetve ezzel a megszorító lépések mindeddig magas társadalmi elfogadottságát Portugáliában. A szakszervezetek, az ellenzéki politikusok és a vállalkozások tiltakozásával szembesülve a kormány visszavonta a bejelentett adóemelést. ... Azóta azonban alternatív forrásokat keres ahhoz, hogy teljesíteni tudja az Európai Unió, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap, az úgynevezett trojka mentőcsomagjához szabott feltételeket. A Lisszabon belvárosán át vonuló tüntetők azt skandálták szombaton, hogy "Folytassuk a harcot!", és egyebek között egy olyan transzparenst vittek, amelyen az állt: "Pokolba a trojkával, vissza akarjuk kapni az életünket!" - http://profitline.hu/hircentrum/hir/274455/Forr-a-levego-Spanyolorszagban-es-Portugaliaban”
 • 16. JungHeinrich 2012. október 04. 14:48
  „"Az IMF nem kér további megszorító intézkedéseket Magyarországtól...." Ez egy laza politikai tartalmu uzenet, amiben elejet veszik hogy a kovetkezo megszoritasokat ne az IMFre kenje a mindenkori inkompetens kormany (ertsd jelenleg Fidesz). A 300 euros fizeteseket, se a gonosz Nyugatnak vagy az IMFnek koszonhetjuk ,hanem a rendszervaltas ota egymast valto kormanyoknak (Mdf,Mszp, Szdsz, Fidesz).”
 • 15. Lutetia 2012. október 04. 14:45
  „8., 10. forteam,
  Orbán a múlt pénteken azt nyilatkozta a Kossuth rádiónak, hogy a 2008-as IMF-hitel valójában a bankok megsegítését szolgálta. Mint mondta, ezért szavazott meg a Parlament 2008 végén egy 600 milliárd Ft-os támogatást a bankoknak, ami miatt aztán az akkori kormány megszorításokra kényszerült. Csak azt felejtette el Orbán hozzátenni, hogy ő maga is, sőt az egész fideszes bagázs megszavazta ezt a 600 milliárdos banksegélyt. Meg lehet nézni a www.parlament.hu honlapon, ahogy meg is lehet hallgatni Orbán nyilatkozatát is a Kossuth archívumában.
  Ehhez mit szólsz?”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Origo: kiéleződött a fővárosi fideszesek és Tarlós konfliktusa

A fideszesek nyolcpontos ultimátumot adtak a főpolgármesternek, aki ellen a budapesti… Tovább olvasom