Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

IMF vs. Matolcsy: biztosítás lesz, nem hitelfelvétel

A kormány megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval egy olyan új megállapodás megkötéséről, amely megszorítások helyett a magyar gazdaság növekedését segíti elő. Az új megállapodás várhatóan a jövő év első hónapjaiban köttetik meg - közölte pénteken az NGM.

A kormány  megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az  Európai Unióval egy olyan új megállapodás megkötéséről, amely  megszorítások helyett a magyar gazdaság növekedését segíti elő. Az  új megállapodás várhatóan a jövő év első hónapjaiban köttetik meg -  közölte pénteken az NGM.  

"A magyar gazdaság a piacról finanszírozza magát, nem  függünk mások jóindulatától. Ezzel a megújulás korszaka lezárult,  most a növekedés korszaka kezdődik, és ehhez minden eszközt igénybe  kell vennünk" - tartalmazza a közlemény.  

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtök délután jelentette be,  hogy a kormány új típusú együttműködésről kezd tárgyalásokat a  Nemzetközi Valutalappal. Hangsúlyozták, hogy az újfajta megállapodás  – szemben a régivel – nem növeli az államadósságot, mivel nem  hitelfelvételről szól, voltaképp egy biztosítást kötünk, amely  növeli a befektetői biztonságot Magyarországon. Így lesz esély a  tervezett menetrend szerint beindítani a növekedést.  

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzői szerint egy hiteles IMF-programmal Magyarország elkerülheti a mind lassabb növekedéshez társuló egyre erősebb költségvetési megszorítások "ördögi spirálját", de a megállapodásig várhatóan nehéz tárgyalások vezetnek.
Orbán Viktor kormányfő az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című  műsorában pénteken reggel azt közölte, hogy Matolcsy György  nemzetgazdasági miniszter péntek délelőtt jelenti be a Nemzetközi  Valutaalap (IMF) delegációjának, hogy Magyarország egy biztosítás  típusú megállapodást szeretne kötni az IMF-fel.  

Magyarország - ha nem köt új, szigorúan ellenőrzött  feltételekhez között készenlétihitel-megállapodást - háromféle  lehetőség közül választhat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új típusú  hitelkeretei közül. Az egyik a rugalmas hitelkeret (Flexible Credit  Line), amelyet az IMF erős gazdasági alapokkal, jó  mérlegteljesítményekkel rendelkező országoknak kínál válságmegelőző  céllal. Az ezt kérő ország a keretet gyakorlatilag automatikusan  megkapja, ha megfelel e keret előre ismert szabványfeltételeinek. A  keretből szükség esetén le lehet hívni, mégpedig külön eseti  teljesítményellenőrzés nélkül. Ilyen keretet váltott ki  Lengyelország.  

MSZP: Orbán hitelessége elfogyott

A kormány "nem ortodox" gazdaságpolitikájának bukásával a miniszterelnök hitelessége elfogyott, ezért Orbán Viktor a gazdasági tárca vezetőivel együtt át kell, hogy adja a helyét más, hiteles Fidesz-politikusoknak - összegezte az MSZP véleményét Mesterházy Attila pénteken azzal kapcsolatban, hogy a kormány tárgyalásokat kezd a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) egy új típusú együttműködésről.

A pártelnök-frakcióvezető sajtótájékoztatóján több olyan nyilatkozatot idézett, amelyekben a kormány tagjai korábban az IMF-et bírálták, illetve az ország pénzügyi szuverenitását hangsúlyozták.

Mesterházy Attila azt mondta: ezek ismeretében Orbán Viktor, Matolcsy György és Cséfalvay Zoltán államtitkár hiteltelen és alkalmatlan arra, hogy a valutaalappal megállapodjon. Az MSZP szerint elkerülhetetlen az IMF-megállapodás, de a szocialisták fontosnak tartják megnevezni azokat, akik a kormányváltás óta folytatott dilettáns gazdaságpolitikáért felelősek - hangsúlyozta.

Az MSZP emellett választ vár arra, hogy a kormány milyen együttműködésre készül a Nemzetközi Valutaalappal. Olyan, feltétel nélküli megállapodás ugyanis, amilyenre a gazdasági minisztérium csütörtöki közleménye utal, nincs az IMF eszköztárában - mondta Mesterházy Attila.

Az IMF szigorban keményebb új típusú eszköze az  elővigyázatossági hitelkeret (Precautionary Credit Line). Ezt  szintén erős alapokkal és jó teljesítménymúlttal rendelkező  országoknak adják, de olyanoknak, amelyek átmeneti sebezhetőségük  miatt nem felelnek meg a rugalmas hitelkeret szabványos  feltételeinek. Ebből a keretből nem kell lehívni, azaz ténylegesen  kölcsönt fölvenni, hanem szolgálhat pusztán elővigyázatossági  biztosíték gyanánt.  

A legszigorúbb, de a hagyományos készenléti hitelkeretnél még  enyhébb lehetőség a készenléti hitel könnyített változata, az  elővigyázatossági készenlétihitel-megállapodás. A közösen,  tárgyalásokon megállapodott egyedi, országra szabott  feltételrendszer teljesítését az IMF a szokásos rendszerességgel  ellenőrzi. A különbség az, hogy előre megállapodnak: a keretösszeget  a kedvezményezett ország nem fogja felhasználni, hanem  elővigyázatosságnak tekintik a keret készenlétben tartását. Ilyet  kötött Románia.   

Magyarországnak eddig három készenlétihitel-megállapodása volt  az IMF-fel: az 1993. szeptembertől 1994. decemberig futott 340  millió SDR-es keretből Magyarország 56,7 millió SDR-t hívott le. A  következő, 1996. márciustól 1998 februárig tartott, 264,18 millió  SDR-es keretből semmit sem használtak fel ténylegesen. Az utolsó  egyezményt 2008. novemberben kötötték, tavaly októberben járt le,  10,537 milliárd SDR-es (mai áron 12,2 milliárd eurós) keretéből  7,637 milliárd SDR-t hívott le a kormány. A tőke törlesztése jövőre  kezdődik, 2014-ig tart, a kamat és a költség várhatóan 286,4 millió  SDR (332 millió euró) lesz.  

Magyarország és az IMF között 2010 júliusában maradtak abba a  tárgyalások a 2008 őszén jóváhagyott hitelkeret megújításáról. Az  IMF akkori közleménye szerint a szervezet továbbra is törekszik a  magyar féllel támadt nézeteltérések áthidalására, a brüsszeli  bizottság pedig úgy nyilatkozott, hogy helyesnek tartaná, ha egy  későbbi időpontban folytatódnának a tárgyalások. Matolcsy György  nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta: a kormány folytatja a  strukturális reformok politikáját a tárgyalópartnerek által  fontosnak tartott területeken, és folytatja a tárgyalásokat is a  nemzetközi szervezetekkel.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Power 2011. november 20. 13:14
  „40. strangerrr 2011.11.20. 10:57
  Elfelejtetted, hogy 2008-ban a Gyurcsány-kormány újabb hitelfelvétellel mentette meg az országot az államcsődtől?”
 • 40. strangerrr 2011. november 20. 10:57
  „39. Olyan jól igyekeztek, hogy a forint árfolyama miatt rekordot döntött az államadósság.
  Ki dumálta 8 évig, hogy minden megszorítás népnyuzó? Ki akadályozott minden reformot? Ki magyarázta a kampányban, hogy mi majd megmutatjuk, hogy megszorítás nélkül is lehet?

  "Sikerült lenyúlni, majd jelentős részben eltékozolni hárommillió ember összesen mintegy háromezermilliárd forintos megtakarítását. Erre azért volt szükség, hogy ne kelljen úgynevezett megszorításokat bevezetni, mivel a megszorításokról megmondták, hogy nem vezetnek sehova. Sikerült ugyanezért veszélyessé tenni minden magyarországi befektetést: a külföldieket kiszámíthatatlan különadókkal, a belföldit ugyanilyen kaotikus adószabályokkal és a haverok protekciójával. Továbbá sikerült sosem látott mélységbe taszítani a forintot, amit nemcsak a devizahitelesek szívtak meg, hanem az állam is. És nevezték ezt unortodoxnak.

  Mindehhez kiépítettek egy kivételesen koncentrált struktúrát, Orbán Viktor teljhatalmát. De az mind a jó cél segédeszköze volt ám! Csak ahhoz kellett, hogy hatékonyabban tudjanak dolgozni érettünk, és mi elkerülhessük a neoliberális megszorításokat.

  Na most ez nem jött össze. A fent felsorolt, és a fel nem sorolt áldozatok tehát teljesen hiábavalóak voltak. Újra a start mezőn vagyunk, csak nyertünk hozzá egy teljhatalmú bohócot. Orbán Viktor elkúrt másfél évet, és irdatlan mennyiségű köz- és magánpénzt. Konkrétan száz százalék, hogy jobban jártunk volna, ha Bajnai Gordon folytatja abból a neoliberális kottából, amihez Orbán másfél év tajtrészegség után visszakullog. Hát, erre adtak az emberek felhatalmazást. Remélem, figyeltek az emberek, tanultak, és legközelebb jobban vigyáznak.”
 • 39. babar 2011. november 19. 21:42
  „Nem tudom elolvasta-e valaki rajtam kívűl a cikket is??!!
  "
  Az utolsó egyezményt 2008. novemberben kötötték, tavaly októberben járt le, 10,537 milliárd SDR-es (mai áron 12,2 milliárd eurós) keretéből 7,637 milliárd SDR-t hívott le a kormány (ITT EGY KIS GIEGÉSZÍTÉS HIÁNYZIK->GYURCSÁNYÉK!!). A tőke törlesztése jövőre kezdődik, 2014-ig tart, a kamat és a költség várhatóan 286,4 millió SDR (332 millió euró) lesz.
  "
  EZ SENKIT NEM ZAVAR? CSAK ENGEM IDEGESÍT?

  Ezért mondom én, hogy mi a fenéért igyekeznek ezek adósságot csökkenteni? Vegyék felfelé a hiteleket, majd visszafizeti a következő kormány!
  Talán éppen Botka miniszterelnök vezetésével!!”
 • 38. pistimolnar 2011. november 19. 20:15
  „Lipótmező hiánya egyre aggasztóbb!”
 • 37. strangerrr 2011. november 19. 15:24
  „,,Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert el....<moderálva>. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni,..."”
 • 36. Lutetia 2011. november 19. 11:44
  „És mindezek után OV és Matolcsy természetesen továbbra is ezt mondja: "minden a terv szerint alakul"...”
 • 35. DMagóg 2011. november 19. 08:28
  „Matolcsy a gazdasági törvényszerűségek figyelmen kívül hagyásával kísérletet tett a magyar, gazdasági perpetuum mobile megalkotására. Eddig rendben, de nem sikerült! Most viszont, ha folytatni akarja, a többi ilyen feltalálóhoz hasonlóan, talán a zártosztályon kellene.”
 • 34. DMagóg 2011. november 19. 08:03
  „"Matolcsy: biztosítás lesz, nem hitelfelvétel"

  Majd Petike elmagyarázza, nem hitelfelvétel történt, csupán lehívtuk a rendelkezésünkre bocsátott -nincs is rá szükségünk- hitelkeretet.”
 • 33. apuka 2011. november 19. 08:01
  „Szegény IMF. Már előre látom amikor O.V. és M.Gy. beolvas nekik. A kollégáimmal arra tippeltünk, hogy az IMF kérte a tárgyalásokat, mert belátták, hogy ez az egyetlen esélyük. Szerintem, "0" százalékos kamattal fognak hitelt (bocs, biztosítást) ajánlani. Trianon óta ez az első igazi magyar siker. Az emberek jól látják, Budapesten ismét a FIDESZ-re szavaztak.”
 • 32. Egyolvasó 2011. november 19. 05:14
  „Nem kellett volna itt az IMF segítsége tisztel elvtársak, ahhoz azonban arra lett volna szükség, vagy olyan intézkedést kellett volna hozni, hogy az államtitkárok fizetését igazítják a parlamenti képviselők fizetéséhez és nem pedig fordítva.
  Igaz, hogy a fidesz megszüntetett pár minisztériumot, de helyette kinevezett ötször annyi államtitkárt.”
 • 31. Power 2011. november 18. 20:29
  „"2008. október 29.
  A határozott magyar intézkedések biztosították, hogy az ország kivételes szintű forrásokhoz férhet hozzá. A Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Világbank és az Európai Unió döntése alapján Magyarország 25,1 milliárd dolláros gazdasági mentőövet kap."
  Milyen sokra mentünk vele...”
 • 30. 620829 2011. november 18. 18:10
  „24. cselac 2011.11.18. 14:46
  spiler: jó nagyot gyengült:

  http://finance.yahoo.com/q/bc?s=CHFHUF=X+Basic+Chart&t=1d

  NE A FT-TAL FGLALKOZZ ...LASSAN LEHET AUD LONG...USD ÉS CAD ELLEN IS...JÓ PÉNZ!”
 • 29. Mathiasking 2011. november 18. 17:40
  „Azt meg kell hagyni, hogy a demokrácia fellegvára és Istene, a T. Moderátor, a hozzászólásomat egy az egyben le sem adta, mert egy nem magyar sajtóorgánumú cikk reagálásának a meglelhetőségét adtam meg.

  Azt tudom, hogy az ´50-es években így kezdődött, amit mint tudjuk ´56-ban hogyan végződött! Sajnálom ez a nemzetet!”
 • 28. Ebgondolat 2011. november 18. 17:40
  „Tovább folytatódik a blablabla...
  De már minden (értelmes) ember látja: a narancsos forradalom elbukott!
  És vajon mennyi pénzt spórolhattak volna a magyar embereknek, ha nincs ez a másfél éves ámokfutás?!”
 • 27. Mathiasking 2011. november 18. 15:50
  „Szeretnétek jó hozzászólást és cikket olvasni erről? Íme:

  http://nepszava.com/2011/11/magyarorszag/visszasirja-magat-a-kormany-az-imf-hez.html”
 • 26. manstein 2011. november 18. 15:47
  „A szocik csak a pénzre hajtottak, és azért meg is tettek mindent (lásd 2006-os rendőrterror). A Fidesz viszont a pénzt ÉS az összes hatalmat akarja le az utolsó falu, de az utolsó intézmény utolsó takarítónője szintjéig. Ha lenne a közelben legalább 1 igazi erős diktatúra, de nem ilyen fehérorosz szintű kamu parlamenttel meg minden, ha akár Észak-Korea közelebb lenne, szerintem Orbán már a látszatot is levetkőzte volna, nem alkotmánybíróságozna itt, már rég törölte volna az egészet a fenébe. Ez a nagy szerencsétlenségünk, hogy a szocik baromkodása után épp ez az őrült volt kéznél mint legnagyobb párt vezetője és miniszterelnök-jelölt. De hát megfojtotta az összes többi esélyest a kisgazdáktól az MDF-ig, KDNP-ig. Szóval olyanra, hogy ő majd lemond egy ilyen kis IMF hazugság miatt, ne is álmodjon senki. Ha holnap bejelenti a tandíjat, a vizitdíjat, a korházi napidíjat (mondjuk naponta 5 ezerért) és az ingatlanadót egyetlen beszédében, azt is olyan halálos nyugodtan fogja kimondani, mintha most találta volna ki előzmény nélkül. Szerintem lesz még itt tömegszétveretés, sőt lovasroham is, sőt már a kordon visszakerülését se zárom ki. Csak minden hatványozott erősségű lesz, ahogy a parlamenti többség miatt elpofátlanodtak.”
 • 25. KamuNeni 2011. november 18. 15:31
  „Hat nemtom az IMF miert vallana kezesseget a magyar gazdasagi elku***sokert.

  Csomo tehetetlen egotisztikus burokrata. Inkabb a kis businesst hagyna mukodni es az adokat csokkenteni hogy munkahelyek legyenek es legyen fogotoke az orszagban.

  Hisz minden magyar tudja hol a sok baj es nem tudom elkepzelni hogy a kormany tagok ne tudnak. Annyira barmok csak nem lehetnek hogy csak
  ok nem latjak!!!”
 • 24. cselac 2011. november 18. 14:46
  „spiler: jó nagyot gyengült:

  http://finance.yahoo.com/q/bc?s=CHFHUF=X+Basic+Chart&t=1d”
 • 23. spiler 2011. november 18. 14:17
  „a ft ujból gyengül...nemzetközi piac svindlit sejt,ettől a kormánytól mi is ,,,,már ismerjük öket”
 • 22. macs 2011. november 18. 14:14
  „"A magyar gazdaság a piacról finanszírozza magát, nem függünk mások jóindulatától."
  Azért ez így barokkos túlzás. A piacok jóindulatától függünk, vagyis attól, hogy mennyiért, milyen kamatokkal hajlandók megvenni a magyar papírokat. Pontosabban egyáltalán hajlandók-e vásárolni, hiszen az utóbbi hetekben volt 1-2 sikertelen kibocsátás.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokorni: a finn oktatás kiemelkedően sikeres

A skandináv országban nagy a tanárok megbecsültsége, és ez a fizetésükben is megmutatkozik - mondta… Tovább olvasom