Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Index: az Alstom beperelte a BKV-t

Tíz nappal a képviselőház után pénteken a cseh szenátus is jóváhagyta azt a széleskörű takarékossági intézkedéscsomagot, amely jelentősen megnyirbálja a szociális támogatásokat, és érinti az adókat is.
A megszorításokat négy jogszabály - munka és szociális ügyek, politikai pártok és mozgalmak, a lakástakarékosság állami támogatása, jövedelmi adó - módosításával érte el a kormánykoalíció. A módosítások következtében az államkassza a jövő évben több mint 40 milliárd koronát takarít meg.

A képviselőházhoz hasonlóan a módosításokat a szenátus is törvényalkotási szükséghelyzetben, tehát gyorsított eljárásban szavazta meg. Amennyiben a jogszabályok módosításait az államfő aláírja, január elsején lépnek hatályba.

Premysl Sobotka, a szenátus elnöke szerint nincs semmi kivetnivaló, semmi alkotmányellenes abban, ha a testület a kormány kérésére gyorsított eljárásban vitatja meg a napirendre került témákat.

Helyi megfigyelők arra is rámutatnak, hogy a szenátusnak eddigi összetételében - amikor a koalíciónak többsége van a testületben - ez az utolsó ülése, s egyebek között ez is indokolja a kormányzat sietségét. Az új összetételű felsőházban már szociáldemokrata, tehát ellenzéki többség van, amely elutasítja a kormány intézkedéseit. Az ülés kezdete előtt kéttucatnyi polgári aktivista tüntetett a szenátus épülete előtt, s azt állította: a régi összetételű szenátusnak már nincs erkölcsi joga ilyen fajsúlyú döntésekhez.

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt bejelentette: az intézkedéseket az alkotmánybíróság elé viszi. A szociáldemokraták álláspontja szerint indokolatlan volt a törvényalkotási szükséghelyzet kihirdetése, és a lakástakarékosság állami támogatásának visszamenőleges megadóztatása is alkotmányt sért.

A takarékossági csomagban a szociális támogatások széles körét nyirbálták meg: a jövőben csökken a szülési támogatás, s csak a legszegényebb családok kapnak pénzt, kisebb lesz a gyereknevelési segély, és csökken az eddig négyéves szülői szabadság ideje is. Kisebb támogatást fognak kapni a rokkantak is.

Betegség esetén az első három hétben a munkaadónak kell fizetnie a segélyt. Eddig két hétig fizetett a munkaadó. Betegsegélyre csak a betegség 21. napjától lesz jogosult az érintett. Öt százalékkal csökkentik a politikai pártok támogatását is a választásokon megszerzett mandátumokért. A lakástakarékosság állami támogatását visszamenőlegesen 50 százalékos adóval sújtják, s megadóztatják a kamatokat is.

Megadóztatják a nyugdíjas katonáknak és a rendőröknek járó szolgálati jutalékokat, s adóköteles lesz az államfő jutaléka is. A havi jövedelemadó 100 koronával emelkedik. Ezt a pénzt az árvízkárok felszámolására kívánja felhasználni a kormány.

A megszorító intézkedések célja, hogy a jövő évi költségvetés hiánya ne haladhassa meg a 135 milliárd koronát, azaz a bruttó hazai termék (GDP) 4,6 százalékát. Az idén 5,3 százalékos költségvetési hiányt várnak Csehországban.

Olvasóink írták

 • 4. szilléri 2010. november 13. 20:37
  „Mi ehhez képest a II.-es villamos mellett dekkoló melósok ?

  Kedves DM. ébresztő ! Cím és írás kurvára nem stimmel !”
 • 3. SP 2010. november 13. 18:53
  „:)”
 • 2. szilléri 2010. november 13. 07:31
  „Dehogynem !”
 • 1. igazságkereső 2010. november 12. 17:08
  „Nem cserélték itt fel a címet a tartalommal?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Farkas Flórián: új romapolitikára van szükség

Farkas Flórián miniszteri biztos, fideszes országgyűlési képviselő szerint vissza kell adni a hazai… Tovább olvasom