Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Index: megfigyelte Hende Csabát a katonai titkosszolgálat

Arról, hogy miért hallgatták le a minisztert, szakmai berkekben is csak "zavaros feltételezések" vannak - írja a hírportál.
Az Index információi szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter megfigyelése állhat a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál (KNBSZ) történt gyors személycserék hátterében - írta a hírportál szerda délután. A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-nek nem kommentálta a cikket.

Mint az Index felidézte: május közepén egy írásbeli kérdésre adott miniszteri válaszból derült ki, hogy Horváth József vezérőrnagyot, a KNBSZ operatív főigazgató-helyettesét és Szendrei Zsolt műveleti igazgatót felmentették beosztásából. Az Index azt írta "szakmai körökből" úgy értesültek, hogy egy, a honvédelmi minisztert is érintő megfigyelési ügy áll az elbocsátások hátterében. A minisztert érintő megfigyelésről informálisan szereztek tudomást a tárcánál, ezért kellett azonnal távoznia a műveleti irányítónak, valamint egy harmadik tisztnek.

A cikk szerint arról, hogy miért hallgatták le a minisztert, szakmai berkekben is csak "zavaros feltételezések" vannak, a konkrét okát nem tudni, de többen azt feltételezik, hogy nem Hende Csaba volt a célpont, ő csak a megfigyeltekkel való kapcsolódása folytán került a bele az érintettek körébe.

Az Index arra is kitért, hogy a minisztertől az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai érdeklődtek arról, hogy "mi folyik a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál, ahol az összevonások után már hírszerzéssel és az ország határain belüli elhárítással, titkosszolgálati tevékenységgel is foglalkoznak". Harangozó Tamás MSZP-s képviselő külön megkérdezte azt is, hogy mi volt a valódi oka a legbizalmibb munkakörben dolgozó tábornok felmentésének. A hivatalos indoklás az volt, hogy Horváth vezérőrnagy három évre vállalta a posztot, így szerződése lejárt.

Mint írták: az ellenzék különösen azért vonta kétségbe a tábornok felmentésének hivatalos magyarázatát, mert a vele egyidőben eltávolított műveleti igazgató esetében olyan "szakmai okokra" hivatkoztak, amelynek részletei az ügy titkos jellege miatt nem közölhetőek.

Horváth József neve "pont egy megfigyelési ügy kapcsán vált ismertté a sajtóban" - emelte ki az Index, kifejtve, hogy "a III/III-as csoportfőnökségtől indult titkosszolgálati szakember az UD Zrt. egyik vezetője volt, amikor a cég körül Dávid Ibolya, egykori MDF-elnök esetleges megfigyelése miatt kitört a botrány. A Szilvásy-Laborc duó érintettsége miatt politikailag is fontossá vált UD-ügy főszereplőjeként Horváth egy ideig esélyes volt az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatói posztjára is, de a terület nehezen átlátható belharcai miatt végül a katonai elhárítás főigazgató-helyettesi székében kötött ki 2010 nyarán" - írta az Index.

A HM az MTI megkeresésre annyit közölt: nem kívánnak bizonytalanul eredetű információkon alapuló cikket kommentálni. A titkosszolgálati vezetők távozásával kapcsolatban pedig Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban, a nemzetbiztonsági bizottságban elmondott indoklása a mérvadó.

Június 18-án Hende Csaba a nemzetbiztonsági bizottság előtt tett éves beszámolóján Harangozó Tamás és Mile Lajos független országgyűlési képviselő is megkérdezte a minisztert Horváth Józsefnek, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) egyik főigazgató-helyettesének távozásáról. Hende Csaba azt válaszolta: a volt vezető három évre vállalta posztját.

Olvasóink írták

 • 10. kontrapista 2013. július 11. 10:04
  „9.szandok
  Te pedig szép dalia vagy szandokán, meg kell azt hagyni,
  de néha a fejedre rá lehetne t..ni !”
 • 9. szandokán 2013. július 11. 09:04
  „Jó gyomor kell hozzá aki ezt a fazon megfigyeli,már ha egy pillantást vesz rá az ember az is okoz egy pár álmatlan éjszakát.”
 • 8. kontrapista 2013. július 11. 07:48
  „2.pachakuti
  Önkéntes mezei csősz, aki a dinnye-tolvajokat riogat, hasztalanul.”
 • 7. info 2013. július 11. 07:32
  „Hogy miért, hát csak!”
 • 6. jozko 2013. július 10. 21:44
  „Ki kit győz le?”
 • 5. mivan? 2013. július 10. 18:14
  „Ez az egész sztori sántít. Hihetelen ami ebben az országban történik.”
 • 4. Qllancs 2013. július 10. 17:21
  „80 évre titkosítják.”
 • 3. lukrecia 2013. július 10. 16:48
  „Csak magyarorszagon a szolgalatok nem azt vegzik amit kellene, hanem maganerdekeket figyelnek, szolgalnak elsosorban.”
 • 2. pachakuti 2013. július 10. 16:40
  „Nemcsak a katonai titkosszolgálat figyelte Hende Csabit!

  Én már 2010 óta figyelem őt az összes miniszterrel és államtitkárral együtt!
  A megállapításaim magántitoknak minősülnek, ezért nem adhatok róla tájékoztatást!”
 • 1. szatyi 2013. július 10. 16:31
  „Nem értem a problémát!
  A titkosszolgálatoknak ez az egyik dolga, -megfigyelni embereket!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átlagosan 34 százalékkal nő a pedagógusok fizetése

Átlagosan 34 százalékkal emelkedik százötvenezer pedagógus illetménye szeptember 1-jétől -… Tovább olvasom