Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 01. kedd - Egyed, Egon

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Belföld - Magyarország hírei > Index: megfigyelte Hende Csabát a katonai titkosszolgálat

Index: megfigyelte Hende Csabát a katonai titkosszolgálat

Arról, hogy miért hallgatták le a minisztert, szakmai berkekben is csak "zavaros feltételezések" vannak - írja a hírportál.

mti - 2013.07.10. 15:56
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Az Index információi szerint Hende Csaba honvédelmi miniszter megfigyelése állhat a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál (KNBSZ) történt gyors személycserék hátterében - írta a hírportál szerda délután. A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-nek nem kommentálta a cikket.

Mint az Index felidézte: május közepén egy írásbeli kérdésre adott miniszteri válaszból derült ki, hogy Horváth József vezérőrnagyot, a KNBSZ operatív főigazgató-helyettesét és Szendrei Zsolt műveleti igazgatót felmentették beosztásából. Az Index azt írta "szakmai körökből" úgy értesültek, hogy egy, a honvédelmi minisztert is érintő megfigyelési ügy áll az elbocsátások hátterében. A minisztert érintő megfigyelésről informálisan szereztek tudomást a tárcánál, ezért kellett azonnal távoznia a műveleti irányítónak, valamint egy harmadik tisztnek.

A cikk szerint arról, hogy miért hallgatták le a minisztert, szakmai berkekben is csak "zavaros feltételezések" vannak, a konkrét okát nem tudni, de többen azt feltételezik, hogy nem Hende Csaba volt a célpont, ő csak a megfigyeltekkel való kapcsolódása folytán került a bele az érintettek körébe.

Az Index arra is kitért, hogy a minisztertől az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki tagjai érdeklődtek arról, hogy "mi folyik a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálatnál, ahol az összevonások után már hírszerzéssel és az ország határain belüli elhárítással, titkosszolgálati tevékenységgel is foglalkoznak". Harangozó Tamás MSZP-s képviselő külön megkérdezte azt is, hogy mi volt a valódi oka a legbizalmibb munkakörben dolgozó tábornok felmentésének. A hivatalos indoklás az volt, hogy Horváth vezérőrnagy három évre vállalta a posztot, így szerződése lejárt.

Mint írták: az ellenzék különösen azért vonta kétségbe a tábornok felmentésének hivatalos magyarázatát, mert a vele egyidőben eltávolított műveleti igazgató esetében olyan "szakmai okokra" hivatkoztak, amelynek részletei az ügy titkos jellege miatt nem közölhetőek.

Horváth József neve "pont egy megfigyelési ügy kapcsán vált ismertté a sajtóban" - emelte ki az Index, kifejtve, hogy "a III/III-as csoportfőnökségtől indult titkosszolgálati szakember az UD Zrt. egyik vezetője volt, amikor a cég körül Dávid Ibolya, egykori MDF-elnök esetleges megfigyelése miatt kitört a botrány. A Szilvásy-Laborc duó érintettsége miatt politikailag is fontossá vált UD-ügy főszereplőjeként Horváth egy ideig esélyes volt az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatói posztjára is, de a terület nehezen átlátható belharcai miatt végül a katonai elhárítás főigazgató-helyettesi székében kötött ki 2010 nyarán" - írta az Index.

A HM az MTI megkeresésre annyit közölt: nem kívánnak bizonytalanul eredetű információkon alapuló cikket kommentálni. A titkosszolgálati vezetők távozásával kapcsolatban pedig Hende Csaba honvédelmi miniszter korábban, a nemzetbiztonsági bizottságban elmondott indoklása a mérvadó.

Június 18-án Hende Csaba a nemzetbiztonsági bizottság előtt tett éves beszámolóján Harangozó Tamás és Mile Lajos független országgyűlési képviselő is megkérdezte a minisztert Horváth Józsefnek, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) egyik főigazgató-helyettesének távozásáról. Hende Csaba azt válaszolta: a volt vezető három évre vállalta posztját.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!


Moderálásra küldöm 10. kontrapista 2013.07.11. 10:04

9.szandok
Te pedig szép dalia vagy szandokán, meg kell azt hagyni,
de néha a fejedre rá lehetne t..ni !

Moderálásra küldöm 9. szandokán 2013.07.11. 09:04

Jó gyomor kell hozzá aki ezt a fazon megfigyeli,már ha egy pillantást vesz rá az ember az is okoz egy pár álmatlan éjszakát.

Moderálásra küldöm 8. kontrapista 2013.07.11. 07:48

2.pachakuti
Önkéntes mezei csősz, aki a dinnye-tolvajokat riogat, hasztalanul.

Moderálásra küldöm 7. info 2013.07.11. 07:32

Hogy miért, hát csak!

Moderálásra küldöm 6. jozko 2013.07.10. 21:44

Ki kit győz le?

Moderálásra küldöm 5. mivan? 2013.07.10. 18:14

Ez az egész sztori sántít. Hihetelen ami ebben az országban történik.

Moderálásra küldöm 4. Qllancs 2013.07.10. 17:21

80 évre titkosítják.

Moderálásra küldöm 3. lukrecia 2013.07.10. 16:48

Csak magyarorszagon a szolgalatok nem azt vegzik amit kellene, hanem maganerdekeket figyelnek, szolgalnak elsosorban.

Moderálásra küldöm 2. pachakuti 2013.07.10. 16:40

Nemcsak a katonai titkosszolgálat figyelte Hende Csabit!

Én már 2010 óta figyelem őt az összes miniszterrel és államtitkárral együtt!
A megállapításaim magántitoknak minősülnek, ezért nem adhatok róla tájékoztatást!

Moderálásra küldöm 1. szatyi 2013.07.10. 16:31

Nem értem a problémát!
A titkosszolgálatoknak ez az egyik dolga, -megfigyelni embereket!Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...