Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 3°C Még több cikk.

Indexelt, és beelőzte a korát

Sportoló alkat. Az evezést az egyetem miatt hagyta csak abba, de a küzdőszellem most is benne van. Azt mondja magáról, szociálisan érzékeny kapitalista. Jóságos mackónak tűnik, és kiderül az is, közben pedig kőkemény üzletember.

Az „opel- gyimest", így egybemondva nagyon gyorsan megismerték a megyeszékhelyen. Gyimes Gyula mindig figyelmet fordított a jó reklámra, a hatékony hirdetésekre, kezdetben azt írták róla, álmait valóra váltotta. És ez így igaz.

1992-ben, amikor alkatrészt kerestem a Daciámba, szinte egyértelmű volt, hogy az Index autóalkatrész-üzletbe indulok. Akkor már arról mesélt nekem, számítógépes nyilvántartással dolgozik.
– Az Indexet a feleségemmel 1989-ben ketten indítottuk el. Nagyon kevés pénzzel, de tengernyi, szinte határtalan lelkesedéssel. Nagybátyámtól béreltünk egy kis bolthelyiséget a Híd utcában. Egy évvel később megvettük az úgynevezett Német Start Hitelből a mellettünk lévő házat, lebontottuk, újraépítettük. Alul bolt, fent a család lakása. Ott éltünk, ahol dolgoztunk. Úttörőnek számítottunk a számítógépes készlet-nyilvántartási rendszerünkkel. Ez tette lehetővé a gyors számlázást, a minimalizált készletet. A választékunk bővült, a raktáron lévő, csak ott porosodó áruk száma csökkent. Ez volt az igazi aranykor! Egészen 1996-ig tartott.
Szóval indexelt, és beelőzött. Egyébként a vállalkozások aranykora vagy az autóalkatrész-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozások aranykora volt az az időszak?
– Az utóbbi inkább. Utána nehéz évek jöttek. Akkoriban kapcsolódtak be a nagy országos hálózatok a terjesztésbe, a kiskereskedelembe. Egyszer csak azt vettem észre, hogy harmincöt évesen én vagyok a legrégebbi autóalkatrész-kereskedő a városban az egyéni vállalkozók között.
Az Index még ma is létezik, ezt nem zárta be mégsem.
– Talpon maradt, mert mindig teljesebb kiszolgálásra törekedtünk. Ma a kamionoktól a személyautóig, a kis kocsiktól a luxusmárkákig mindent megszerzünk nagyon gyorsan az ügyfeleknek.

 Felépítette álmai autószalonját kölcsönből, majd pár hónapra rá jött a Bokros-csomag.

Gondolom, az Opel és a Chevrolet márkákhoz is, amelyeket a Gyimes Autóházban forgalmaznak, szervizelnek. És ahol az ön irodája, vagyis a cége székhelye is van.
– Már 1994-ben éreztem, váltani kell. Harmincéves voltam, óriási ambícióval kezdtem látogatni a különböző generálimportőröket. Szalont akartam nyitni. A General Motors bizalmat szavazott nekem. Igen ám, de ekkor még csak egy telkem volt a Kossuth utca végén. Telek, amelyre autószalont kellett volna építenem a szerződés szerint, csak hitelt nem kaptam sehol ehhez. Másfél évig jártam a terveimmel a bankokat, míg végül Budapesten az egyik úgy döntött, megéri nekem hitelezni. Japán hitelt kaptam, és négy hónap alatt elkészült a beruházás. 1995 januárjában megnyílt az Opel Gyimes.
Emlékezetes időpont lehet, főleg úgy, hogy a vállalkozás beindítása után pár hónappal jött a Bokros-csomag.
– A mostani szigorításokhoz képest az piskóta volt. Nem szeretnék politizálni, de szerintem most nincs igazán jövőkép a vállalkozók előtt. Akkor nem érdekelt semmi, nem néztem se jobbra, se balra, mentem előre. Most azért ennél óvatosabb vagyok.
Talán azért, mert egy egész birodalmat épített fel, most már van vesztenivalója.
– Az ember óvatosabb duhaj lett, nagyobbak a számok, veszélyesebb a játék. Ráadásul, ha jól körülnézek, magánkézben lévő márkakereskedések Győrött alig vannak. Minden a nagy cégeké már. A multikkal nehéz versenyezni. Ám egy kicsit még visszakanyarodnék a kezdetekhez. A Bokros beköszönt ugyan, de tizenkét év távlatából úgy látom, nem okozott nagyobb megrázkódtatást. A nulláról indultunk, kilenc fővel, ma negyvenen vagyunk. Akkor még nem volt teljes körű a szolgáltatásunk, most igen.
Egyre nagyobbak lettek, létszámban, területben is. Győrött pont a Kossuth utca végét nézte ki magának. Sokan mondogatták, nem biztos, hogy a legjobb környék.
– Az egyes út mellett van. Akkor még nem tudtam, hogy bevásárlóközpontot terveznek ide, de bíztam benne, megtalálnak hamar. Így is lett. 1996-ban megvettük a szomszédos telket is, használtautó-telepet létesítettünk rajta. 2003-ban aztán megkaptuk a Daewoo, illetve mai nevén a Chevrolet márkakereskedési jogát. Felépítettünk egy új szalont a régi mellett, most ez a komplexum a Gyimes Autóház.
Nyughatatlan léleknek látom, olyannak, aki amint valóra vált valamit, azonnal újabb kihívást keres.
– Ez a vállalkozások létszükséglete. Ha nincs növekedés, akkor az azt jelenti, lefelé megy az út. Ráadásul komplexitásban is gondolkozni kell. Új autók, személygépkocsik, haszonjárművek, használt autók. Alkatrészek a gyári újaktól az utángyártottig, a mi kínálatunkban mind megtalálható. Ha hozzánk ügyfél érkezik, minden szinten minden igényének meg tudunk felelni. Ráadásul tényleg alkotó, ha úgy tetszik, nyughatatlan lélek vagyok, nagyon szeretek valamit létrehozni és azt hatékonyan működtetni. Ám amikor negyvenéves lettem, egy kicsit lelassítottam. Rendbe tettem magam körül a dolgokat. Több idő jut a családra, a kikapcsolódásra is.
Gyerekei bejárnak önhöz ezekbe a szalonokba?
– A fiam autómániás. Minden érdekli, ami berreg, mozog, gurul. A lányom inkább a sporttal van elfoglalva és a tanulással. Toleránsak, megszokták már, hogy apa későig dolgozik.
És a felesége, akivel az Indexet indították?
– Mellettem állt mindig, most is. Egy ember életében szerintem négy-öt alkalom van arra, hogy hozzon egy jó döntést. Ez nem könnyű, de ha olyan tanácsadója van valakinek, mint az én feleségem, akkor menni fog. Ma is vele beszélem meg a legnehezebb kérdéseket. Társam minden tekintetben.
Beszéltünk múltról, jelenről, mit vár a jövőtől?
– 2007 nehéz év lesz. 25–30 százalékos értékesítési visszaesésről beszélnek országos szinten. Minket, úgy gondolom, ez nem fog érinteni, ez az arány sokkal jobb lesz. Fontos, hogy menjen az üzletünk, hiszen embereknek adok munkát! Nekem nem stílusom elküldeni az embereket. Szociálisan érzékeny kapitalista vagyok, leépítést még soha nem csináltam, ezután sem szeretnék. Persze ha valaki rosszul dolgozik, annak mennie kell, de a csapat, az a negyven ember számíthat rám, én is számítok rájuk, s ha a túlélés esztendeje elmúlt, készülünk majd egy újabb nagy dobással valahol itt a Kossuth utca végén!

Villámkérdések – villámválaszok

Emlékszik az első millióra, amit megkeresett?
– Sajnos nem, mert azonnal a vállalkozásba fektettem be. De biztos jó érzés volt annyi pénzt megkeresni.
Nem fél a hitelektől?
– A folyamatos fejlődéshez, hogy lépést tartsunk a konkurenciával, szükség van rájuk.
Sikeres embernek tartja magát?
– Negyvenéves koromra cégcsoportot építettem, sok munkával járt, de ez az én művem, szerintem joggal gondolom sikeresnek magam.
A sikernek van titka?
– Szorgalom, korrekt üzleti magatartás, mind a vevőkkel, mind a partnerekkel, és a tudatosan kiválasztott, szem előtt tartott cél.
Szerencse nem kell hozzá?
– Szerencse és a jó döntések.
Segíti a fiatalokat?
– Nagyon jó kapcsolatokat ápolok a Széchenyi-egyetemmel. Az államvizsga-bizottságba is meghívnak, sőt, munkatársaim egy részét is akkor és ott ismertem meg.
Támogat jótékony, közösségi célokat?
– Lehetőségeimhez képest igen. Nem egy szervezetet nagy összeggel, inkább több győri kötődésűt kisebb összeggel.
Készül-e nagy dobásra?
– Mindig, most is, csak egy kicsit ezzel kivárok. A vállalkozók jövőképe egy picit talán homályos, bízom benne, kitisztul majd.
– Mi az igazi kikapcsolódás?
– A víz közelsége, a horgászat. A Balatonon különösen szeretünk eltölteni egy hosszú hétvégét a családdal. Felfrissít, kikapcsol. Aztán kezdődhet újra a munka.


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fábián György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnevezték a kormányszóvivőket

Tovább olvasom