Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 8°C Még több cikk.

India: távol, s mégis közel

Hazánk Indiával folytatott kereskedelme három év alatt csaknem a duplájára, a 2002-es 84 millió dolláros összegről 2004-re 145 millió dollárra bővült.
Textilipari termékek, vegyipari és gyógyszeripari anyagok forgalmazása a jellemző. Bár a kereskedelem dinamikusan növekszik, az még mindig elmarad a valós lehetőségektől. 
 
India budapesti követsége feladatának érzi, hogy felhívja az üzleti felek figyelmét a két ország között működő kereskedelmi egyezményekre, intézményekre s ezáltal áthidalja a partnerországok közti többdimenziós távolságot, legyen az földrajzi, kultúrális vagy egyéb nehézség. Ezzel a szándékkal vezérelve nemrégiben dr. Nandhini Iyer Krishna kereskedelmi és gazdasági tanácsos és Havas András marketingasszisztens meglátogatta kamaránkat, ahol tagjainkkal találkoztak. India hagyományosan szoros kapcsolatban állt hazánkkal. Az 1970-es és 80-as években számos ágazatban alakult ki együttműködés. Ezek a cserekapcsolatok sajnos a 90-es években mindkét országban bekövetkezett bel- és külpolitikai, gazdasági reformok hatására rendkívül visszaszorultak. Azok az indiai üzletemberek, akik emlékeznek a régi jó magyar márkákra, az Ikaruszra, a Videotonra, megint keresik a gyümölcsöző üzleti kapcsolatok folytatásának lehetőségeit.
Indiában a GDP rendkívüli mértékben, több mint 8 százalékkal növekszik évente. Ez folyamatos piacbővítést követel. A magyar piac kapu Európába India számára is. Néhány indiai vállalat már felismerte a lehetőségeket, tevékenysége egy részét Magyarországra helyezte. Például India legnagyobb IT és szoftver cégóriása, a Tata Consultancy Services (TCS), a Satyam Computers és a Technocraft. Vegyesvállalatot hozott létre a Richter-Gedeon és a Themis Medicare, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznünk az amerikai gyógyszeripari leányvállalatról a Valeantról sem, amelyet a Sun Pharma vásárolt meg.
A tárgyalást közös látogatás követte a Győri Ipari Parkba, ahol több mint 65 nemzetközi és hazai vállalat működik jelenleg. Mély benyomást keltett a követség munkatársaiban a rendkívül sikeres és professzionális magyar magáncégek tevékenysége. Az indiai követség és a kamara közötti találkozón a felek ígéretet tettek arra, hogy ösztönözni fogják az indiai-magyar kereskedelmi kapcsolatokat. A követség megígérte, hogy ha indiai kereskedelmi delegáció érkezik hazánkba, azt javasolják neki, látogasson el Győrbe. A budapesti indiai-magyar kereskedelmi találkozón számítanak tagvállalataink részvételére. Ezért áprilisi számunkban bemutatjuk India gazdaságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ciprusi hangulatok Sopronban

Ciprusi hangulatok címmel nyílt látványos kiállítás a Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális… Tovább olvasom